Bursa de la București a teminat ședința de vineri la un nou maxim istoric, indicele BET atingând 17.680,50 de puncte ceea ce corespunde unei creșteri de peste 15% de la începutul anului, pe fondul unor perspective pozitive privind evoluția economiei si scăderea treptată a ratei inflației.
De altfel, cu exceptia indicelui BET-FI care a înregistrat o scădere de 0,36%, toți ceilalți indici au înregistrat creșteri cuprinse între 0,55% pentru indicele BETAeRO și 1,96% pentru indicele BET-NG.
Valoarea tranzacțiilor a fost de 18,36 milioane de euro, în creștere față de ultima ședință de tranzacționare. Cea mai tranzacționată acțiune a fost Banca Transilvania (TLV), cu o valoare de 20,97 milioane de lei, urmată de BRD cu 8,9 mil lei, OMV Petrom cu 8,5 mil lei și Digi cu 3,9 mil lei.
Companiile din indicele BET care au avut cele mai mari creșteri au fost Purcari Wineries (WINE) cu 3,52%, OMV Petrom (SNP) cu 3,22%, Medlife (M) cu 2,32% și Transelectrica (TEL) 2,76%.
Pe de altă parte, companiile care au înregistrat cele mai mari scăderi în ședința de vineri au fost One United Properties (ONE) cu -1,59%, Transport Trade Services (TTS) cu -2,49% și BRD-Groupe Societe Generale (BRD) cu -0,52%.
In Europa, acțiunile si-au mai redus pierderile semnificative înregistrate în dimineața zilei de vineri și au închis aproape de linia de plutire vineri, dar au înregistrat totuși o scădere săptămânală, pe fondul presiunilor susținute din cauza temerilor că băncile centrale vor amâna amploarea reducerilor de rate care erau așteptate anterior.
Indicele Stoxx 50 a închis la 5.035 de puncte, marcând o scădere de 0,6% la nivel săptămânal, în timp ce indicele paneuropean Stoxx 600 a închis puțin sub linia de plutire la 521 de puncte, cu 0,4% mai jos decât vinerea trecută.
Spre deosebire de Fed, investitorii europeni încă așteaptă ca BCE să reducă ratele în următoarea ședință din iunie, dar activitatea economică robustă și inflația persistentă subliniate de recentele rapoarte PMI au pus în pericol o politică monetară mai relaxată din partea băncii centrale în trimestrul al treilea.
Sectorul auto a condus câștigurile în sesiune, reducând presiunea de vânzare accentuată din această săptămână, cu Stellantis, Mercedes, Volkswagen și BMW adăugând între 1% și 0,3%. Pe de altă parte, utilitățile au înregistrat pierderi semnificative, cu Iberdrola și Enel scăzând ambele cu 0,8%.
Indicele de la Frankfurt, DAX40, a terminat ziua la 18,693.37 de puncte (+0,01%) in timp CAC40 de la Paris si FTSE100 de la Londra au terminat in scadere cu 0,1% respectiv 0,26%.
In Statele Unite, indicele S&P 500 a revenit pe creștere înainte de weekendul prelungit de Memorial Day, crescând cu 0,7% vineri, în timp ce Nasdaq Composite a închis la un nou record, determinat de un raliu al companiilor cu activițăți in sectorul inteligenței artificiale.
În contrast, indicele Dow Jones a rămas în urmă, după o scădere de peste 600 de puncte în ziua precedentă. Investitorii au evaluat, de asemenea, date economice proaspete care arată că noile comenzi pentru bunuri de capital fabricate în SUA au crescut mai mult decât se aștepta în aprilie și că sentimentul consumatorilor publicat de Univeresitatea din Michigan a arătat așteptări mai mici decât cele anticipate în ceea ce privește inflația consumatorilor.
La nivelul companiilor, Nvidia a atins un maxim istoric de 1064 de dolari, crescând cu 2,4% după o creștere de 9,3% în sesiunea anterioară, adăugând peste 218 miliarde de dolari la valoarea de piață.
Vedeta AI a înregistrat rezultate trimestriale optimiste miercuri, care au întărit încrederea investitorilor în pariul Big Tech pe inteligența artificială.
Acțiunile megacap precum Apple, Alphabet și Meta au crescut între 0,9% și 2,6%. La nivel săptămânal, S&P 500 a pierdut 0,3%, iar Dow a scăzut cu 2,3%, întrerupând o serie de 5 săptămâni de câștiguri, în timp ce Nasdaq a adăugat 0,7%.
Săptămâna care vine, investitorii vor aștepta datele privind indicele prețurilor PCE, veniturile și cheltuielile personale precum și discursurile mai multor oficiali ai Fed. De asemenea, atenția se va concentra pe a doua estimare a creșterii PIB-ului din primul trimestru, profiturile corporative, încrederea consumatorilor (Conference Board) și vânzările de case.
La nivel global, atenția va fi asupra ratelor inflației pentru Germania, Zona Euro, Franța, Italia, Spania, Polonia, Australia și Țările de Jos și ratele de creștere a PIB-ului pentru Elveția, Turcia, India și Canada.
Ratele șomajului vor fi raportate pentru zona euro, Italia, Brazilia și Mexic. De asemenea, indicatorii cheie de urmărit includ Indicatorul Climatului Consumatorului GfK din Germania și PMI-ul de producție și servicii din China.
În Japonia, atenția va fi asupra remarcilor de deschidere ale guvernatorului Ueda la o conferință găzduită de Banca Japoniei, alături de publicarea datelor privind încrederea consumatorilor, IPC-ul din Tokyo, vânzările cu amănuntul, rata șomajului și producția industrială.