BET
18662.07
-0.47%
BET-TR
40776.67
-0.47%
BET-FI
60983.24
-0.58%
BETPlus
2757.43
-0.46%
BET-NG
1332.27
-0.14%
BET-XT
1592.2
-0.48%
BET-XT-TR
3425.99
-0.48%
BET-BK
3465.59
-0.48%
ROTX
41064.51
-0.47%

OMV Petrom a semnat un contract pentru dezvoltarea în regiune a unei rețele de puncte de reîncarcare ultra-rapida pentru mașini electrice

Autor: Financial Market
2 min

OMV Petrom, cea mai mare companie integrata de energie din Sud-Estul Europei, contribuie la dezvoltarea retelei regionale de reincarcare ultra-rapida pentru masini electrice, in cadrul unui proiect care vizeaza instalarea a peste 400 de puncte de-a lungul Retelei Transeuropene de Transport (TEN-T).

Acestea urmeaza sa fie instalate in Romania, Slovacia si Ungaria pana in luna noiembrie a anului 2025.

Grupul de companii format din OMV Petrom Marketing (OPM), OMV Hungaria Asvanyolj Kft/ OMV Hungaria Kft. (OMV HU) si OMV Slovensko s.r.o (OMV SK) a primit aprobarea pentru finantare europeana prin Agentia Executiva Europeana pentru Clima, Infrastructura si Mediu (CINEA) pentru proiectul „Accelerarea retelei de statii de reincarcare ultra rapida din Centrul si Estul Europei”, cu sustinerea Ministerului Transportului si a Ministerului Investitiilor si Proiectelor Europene.

Contractul de finantare a fost semnat de catre CINEA si OPM, coordonator al aplicatiei, urmand ca fiecare dintre companii sa implementeze proiectul in tarile respective.

Investitia totala in acest proiect este estimata la aproximativ 40 milioane de euro, din care, circa 15 milioane de euro sunt furnizati din fonduri europene, prin programul de finantare Facilitatea Europeana de Conectare (CEF), aproape 5 milioane de euro din valoarea totala reprezinta credit bancar de la Banca Comerciala Romana, restul finantarii fiind asigurat din surse proprii.

Christina Verchere, CEO OMV Petrom: „Prin Strategia 2030 ne-am asumat sa contribuim activ la tranzitia energetica, in Romania si in regiune. Am inceput sa dezvoltam solutii cu emisii reduse si zero de carbon, pentru care ne propunem sa alocam circa 35% din investitiile estimate pana in 2030, de circa 11 miliarde de euro.

Dezvoltarea acestor solutii deschide oportunitati de crestere economica in Romania si in regiune, prin atragerea de fonduri europene”.

Radu Caprau, membru al Directoratului OMV Petrom, responsabil pentru activitatea de Rafinare si Marketing: „Suntem alaturi de clientii nostri in procesul de decarbonare a transportului si vrem sa le oferim cat mai multe optiuni de mobilitate, inclusiv prin construirea infrastructurii necesare pentru mobilitatea alternativa.

In ultimii trei ani am instalat puncte de incarcare in mare masura prin parteneriate. Astazi, am facut un pas important in dezvoltarea propriei retele de statii electrice de reincarcare si contribuim, astfel, la conectarea Estului Europei prin coridoarele TEN-T.

CITESTE SI:  Analiză: Cum a evoluat economia globală în ultima săptămână

Richard Ferrer, seful Combustibililor Alternativi la Agentia Executiva Europeana pentru Clima, Infrastructura si Mediu (CINEA): „Acest proiect va sprijini tranzitia catre o mobilitate decarbonata in Europa. Asigurand o retea fara intreruperi si interconectata pentru vehiculele electrice, va aduce beneficii cetatenilor si operatorilor economici. Astfel, va contribui la atingerea obiectivelor Pactului ecologic european.

Proiectul vizeaza instalarea a peste 400 de puncte de reincarcare ultra-rapida, fiecare cu o putere instalata de 150 kW, pana la finalul anului 2025.

Dintre acestea, 328 vor fi instalate in 80 de locatii din Romania, 52 de puncte de reincarcare vor fi instalate in 11 locatii din Slovacia, iar 28 de puncte vor fi instalate in 7 locatii din Ungaria.

Toate statiile vor permite reincarcarea ultra-rapida a masinilor electrice, respectiv incarcarea in aproximativ 10-15 minute, in functie de capacitatea vehiculelor, pentru o autonomie de functionare de 200 km.

La finalul anului 2022, OMV Petrom a anuntat ca va deveni prima companie de energie din regiune cu o retea de statii electrice in patru tari din Europa de Sud-Est, dezvoltata impreuna cu parteneri din sectorul mobilitatii electrice.

La finalul lunii iunie, OMV Petrom avea in statiile de alimentare Petrom si OMV din Romania si din regiune 150 de puncte de reincarcare.