BET
18546.14
0.21%
BET-TR
40522.76
0.21%
BET-FI
59791.7
0.06%
BETPlus
2742.22
0.18%
BET-NG
1327.34
0.37%
BET-XT
1581.37
0.16%
BET-XT-TR
3402.69
0.16%
BET-BK
3453.31
0.13%
ROTX
40780.7
0.21%

Raiffeisen Bank România a încheiat prima jumătate a anului cu un profit net de 874 mil lei

Autor: Financial Market
2 min

Raiffeisen Bank România, subsidiara grupului austriac Raiffeisen Bank International, a încheiat prima jumătate a anului cu active bancare de peste 66,17 mld Ron, în creștere cu 10% față de aceeași perioadă din anul trecut, iar performanța financiară în semestrul 1 din 2023 a fost
foarte bună, cu un profit de 874 mil Ron.

Veniturile băncii au crescut cu 21% față de anul anterior, din volume de business mai mari și pe fondul mediului de dobânzi ridicate.

Comportamentul disciplinat de rambursare din partea clienților a fost de asemenea un factor important pentru performanța financiară, profilul de risc a rămas foarte bun și majoritatea clienților băncii au traversat cu bine o perioadă dificilă.

Cheltuielile operaționale ale băncii au crescut cu 16%, în principal, din costurile de personal, IT, logistică, inerente într-un mediu inflaționist.

În 2023, Raiffeisen Bank a continuat să investească în atragerea și păstrarea angajaților talentați, în dezvoltarea capacităților digitale ale băncii pentru a oferi produse și soluții mai rapide, mai accesibile și simple.

Economiile clienților au crescut cu 8% față de prima jumătate a anului 2022, în contextul unui apetit mai mare pentru depozitele la termen în toate segmentele de activitate.

Intensificarea activității de creditare
Stocul de credite acordate clienților a crescut cu 10% în primul semestru al anului curent comparativ cu primul semestru al anului 2022, evoluție susținută de o activitate bună de creditare pentru toate segmentele de activitate.
▪ Stocul de împrumuturi pentru clienții corporate a înregistrat un avans de 19%, cu accent pe finanțarea proiectelor sustenabile (energie regenerabilă, eficiență energetică și finanțarea proiectelor sociale).
▪ Stocul de împrumuturi pentru IMM-uri a crescut cu 14% an/an, cu un impuls provenit din participarea activă la programe guvernamentale precum IMM Invest.
▪ Stocul de credite pentru persoane fizice a crescut cu 3%, ritmul de creștere fiind afectat într-o oarecare măsură de cererea moderată. Într-un mediu cu un grad ridicat de incertitudine, inflație ridicată și rate de piață în creștere, majoritatea creditelor acordate persoanelor fizice au fost cu dobândă fixă.

CITESTE SI:  Scăderea acțiunilor Nvidia: Oportunitate de Investiție sau capcană pentru investitori?

Raiffeisen Bank România a încheiat prima jumătate a anului cu o poziție financiară solidă și o activitate comercială intensă, axată pe finanțarea economiei reale și pe asigurarea unor dobânzi competitive pentru produsele de economisire ale clienților, într-un mediu macroeconomic dominat de o inflație ridicată.

Evaluarea agenției Moody’s subliniază stabilitatea noastră financiară solidă și capacitatea de a continua să sprijinim finanțarea și dezvoltarea economiei românești.” – Zdenek Romanek, Președinte & CEO, Raiffeisen Bank România.