BET
18546.14
0.21%
BET-TR
40522.76
0.21%
BET-FI
59791.7
0.06%
BETPlus
2742.22
0.18%
BET-NG
1327.34
0.37%
BET-XT
1581.37
0.16%
BET-XT-TR
3402.69
0.16%
BET-BK
3453.31
0.13%
ROTX
40780.7
0.21%

S&P reconfirmă ratingul suveran al României și perspectiva stabilă

Autor: Financial Market
2 min

Agenția de rating S&P a reconfirmat în data de 13 octombrie 2023 ratingul aferent datoriei guvernamentale a României la BBB-/A3 pentru datoria pe termen lung și scurt în valută, precum și perspectiva stabilă.

Decizia reconfirmării ratingului suveran și a menținerii perspectivei stabile este susținută, în opinia agenției, de nivelul redus al datoriei externe și guvernamentale, precum și de perspectivele solide de creștere.

Totodată, S&P anticipează că angajamentele României în cadrul Mecanismului de Redresare și Reziliență (MRR) al UE vor continua să fie o ancoră pentru reformele politice și fiscale.

Reconfirmarea ratingului de către S&P este o recunoaștere a angajamentului nostru ferm de a menține stabilitatea economică, a controla deficitul bugetar și a promova reformele structurale.

Acest fapt ne ajută să accesăm piețele de capital la costuri mai reduse și să atragem mai multe investiții străine, ceea ce va contribui la creșterea economică, iar pentru oameni va însemna crearea de locuri de muncă și îmbunătățirea calității vieții.

Ministerul Finanțelor își menține prioritățile și obiectivele de implementare a măsurilor care asigură consolidarea fiscal-bugetară și a celor necesare asigurării unei creșteri economice sustenabile a României pe termen mediu.

Ne angajăm să menținem o gestionare prudentă a finanțelor publice și să reducem treptat deficitul” , a declarat ministrul Marcel Boloș.

În evaluarea realizată, S&P evidențiază angajamentele de a continua reformele și agenda fiscală echilibrată și credibilă pe termen mediu susținute de Strategia de redresare și reziliență a României.

CITESTE SI:  ANALIZĂ XTB, Claudiu Cazacu: Alegerile din UE au efecte asupra burselor. Reacții pe titlurile din Franța și cele din domeniul apărării

De asemenea, subliniază reziliența de care a dat dovadă piața muncii din țara noastră, precum și creșterea salariului real care a devenit pozitivă în martie 2023, mai devreme decât în multe alte țări din Europa Centrală și de Est.

În opinia agenției, economia României va înregistra o creștere de 2,3% în anul 2023, respectiv de aproape 4% în medie până în anul 2026, în condițiile în care țara noastră va beneficia de fonduri europene importante atât din Cadrul Financiar Multianual 2021-2027, cât și din Mecanismul de Redresare și Reziliență (MRR).

Principalii factori ce pot conduce la îmbunătățirea ratingului de țară sau a perspectivei sunt reducerea structurală a deficitului fiscal și a deficitului de cont curent, precum și îmbunătățirea susținută a performanței economice a României.

Totodată, scăderea costurilor serviciului datoriei publice guvernamentale prin îmbunătățirea structurii datoriei poate reprezenta un alt factor pozitiv.

Agenția ar putea decide înrăutățirea ratingului de țară sau a perspectivei dacă se va înregistra o creștere reală a economiei semnificativ sub așteptările actuale ale agenției și dacă eforturile guvernamentale sunt insuficiente pentru consolidare fiscală pe termen mediu pentru reducerea sustenabilă a deficitelor.