BET
17388.74
-1.91%
BET-TR
38309.9
-1.93%
BET-FI
60605.91
-0.55%
BETPlus
2572.45
-1.84%
BET-NG
1223.19
-1.87%
BET-XT
1492.61
-1.67%
BET-XT-TR
3232.71
-1.68%
BET-BK
3249.95
-1.72%
ROTX
38498.56
-1.85%

Tot mai multe bănci centrale reduc dobânzile de referință. Prețul aurului sare pragul de 1.500 dolari

Autor: Financial Market
3 min

Dupa ce luna trecută Banca Centrala Europeana a decis menținerea in continuare a dobânzilor in teritoriu negativ si Rezerva Federală a scăzut cu 0,25%, a venit acum randul și altor banci centrale să ia masuri similare.

Astfel, Banca de rezervă din Noua Zeelandă a luat prin surprindere participanții la piață în momentul în care a redus rata cu 50 de puncte de bază, transmițând în același timp un mesaj dovish, desi estimările indicau o scădere de doar 25 de puncte de bază. Așadar reacția pieței a fost extraordinară, iar decizia a corectat imediat moneda NZD.

In timpul conferinței de presă, guvernatorul Adrian Orr nu a exclus acțiuni similare suplimentare și chiar a indicat către posibila implementarea a unei politici neortodoxe.

Mai mult, acesta a sugerat că ar putea fi necesară reducerea ratelor chiar sub zero, însă mișcarea de astăzi a minimizat riscul unui astfel de scenariu.

Acesta a reprezentat un șoc pentru traderii NZD și pentru alți observatori la piață, deoarece astfel de reduceri par să fie inevitabile atunci când perspectivele economice globale se deteriorează.

In continuare, Banca de rezerva din India, a redus rata dobanzii de interventie cu 35 de puncte de baza pentru a patra oara in acest an, în timp ce Thailanda, in mod neasteptat, a decis reducerea cu 25 de puncte de baza, prima miscare dupa 2015. Nici in Japonia lucrurile nu stau diferit, BoJ a mentinut ratele neschimbate la finalul lunii iulie, la -0,1%.

Concluzia?

Băncile centrale apelează tot mai des la rate mai mici ale dobânzii pentru a stimula cererea de bani în economie, a stimula consumul și a oferi un nou impuls comertului international, de vreme ce tot mai multe semnale din piata cu privire la perspectivele de creștere economică incep sa devin neclare.

Ultima rundă de reduceri de rate, împreună cu incertitudinea războiului comercial sino – american, au determinat investitorii să se grăbească spre active mai sigure, precum obligațiunile guvernamentale și aur.

Astfel, randamentul obligațiunilor germane este un exemplu in acest sens, acestea atingand minime record in cursul zilei de astăzi, scadentele pe 10 ani si cele pe 30 de ani inregistrand -0.5890% respectiv -0.117%.

CITESTE SI:  Rata inflației din România crește în mod surprinzător la 5,4% în luna iulie

Aurul a atins pragul de 1500 dolari

Aurul a crescut miercuri la cel mai înalt nivel din ultimii șase ani, deoarece îngrijorările cu privire la economia globală au făcut ca metalul prețios și alte active de refugiu să fie mai atractive decât acțiunile.

Contractele futures pe aur cu livrare in decembrie au crescut cu 2,2% pentru a se tranzacționa la 1.522,70 USD pe uncie, tot azi fiind pentru prima dată din aprilie 2013 cand aurul se tranzacționează peste 1.500 USD.

De la inceputul anului până acum aurul a inregistrat un castig de peste 18%, fiind chiar mai mare decât câștigul de 14,3% al indicelui S&P 500.

Piețele internaționale au continuat sa se aprecieze astăzi după declinul major inregistrat in urma cu cateva zile, banca centrală a Chinei afirmând că dorește ca yuanul să se tranzacționeze la un nivel mai mare decât cel preconizat față de dolar, reducând tensiunile din piață.

Indicele bursei germane DAX a crescut cu 0,71% la finalul sedintei de azi, alaturi de FTSE 100 cu +0,38% si reperul bursei franceze, CAC40, cu +0,61%.

Peste ocean, doar Dow Jones a inregistrat o depreciere minoră, S&P 500 si Nasdaq inchizand pe plus cu 0,08%, respectiv 0,38%.

La Bucuresti, sedinta a fost verde pentru toti indicii BVB. Variatiile au fost cuprinse intre +0,05% pentru BET-NG si +0,58% in cazul BET-FI.

Lichiditatea a scazut pana la 37,5 milioane lei, aproape jumatate venind din partea transferurilor cu actiuni Banca Transilvania (TLV).

Conform brokerilor de la Prime Transaction, piata a deschis cu un tonus pozitiv si a accelerat pana la mijlocul sedintei, iar in a doua parte a zilei cresterile s-au temperat in contextul in care bursele internationale inregistrau scaderi.

Din cadrul indicelui BET, cea mai buna evolutia a fost inregistrata de titlurile MedLife (M) +1,25, in timp ce actiunea cu cea mai mare scadere a fost Purcari Wineries (WINE) cu o corectie de 1,72%.


 

[ajax_load_more]

Ti-a placut acest articol?

Ti-a placut acest articol?

Susține activitatea Financial Market.

Contribuția lunară poate fi anulată în orice moment folosind link-ul din email.