Zona Euro a reusit să evite intrarea intr-o recesiune tehnică la finalul anului trecut pe fondul menținerii PIB-ului în trimestrul al patrulea după o mică scădere în cel de-al treilea (0% vs -0,1%).
Per ansamblu însă, economia se confruntă cu probleme pe scară largă într-un moment când cererea globală rămâne slabă și cu schimbări structurale, sudul Europei fiind cel care a condus o parte din creștere.
Cu toate acestea, economia zonei euro a stagnat în mare parte de la sfârșitul anului 2022 și a pierdut teren semnificativ în fața SUA în ceea ce privește PIB-ul în ultimii ani. După perioada efervescentă de redeschidere post-pandemie, economia a intrat acum într-o fază de scădere prelungită.
Germania continuă să fie motorul slăbiciunii economice în Europa, cu o contracție de -0,3% în trimestrul al patrulea.
De altfel, Germania se luptă cu o scădere a cererii globale pentru bunuri, iar industria grea suferă din cauza prețurilor mai ridicate la energie.
PIB-ul a rămas stabil în Franța, în timp ce economiile din sudul Europei au condus în ceea ce privește creșterea și au fost principalii factori în evitarea unei recesiuni tehnice. Spania, Portugalia și Italia au înregistrat o creștere de 0,6, 0,8 și respectiv 0,2%.
Însă, divergența față de SUA devine și mai mare. În zona euro, consumul suferă mult mai mult din cauza creșterii mari a inflației, deoarece creșterile salariale au fost lente, acest lucru conducând la o scădere a salariilor reale.
Și competitivitatea energetică a suferit din cauza crizei din zona euro, rezultând o mare diferență în performanța industrială. În plus, deși deficitele bugetare din zona euro sunt încă considerabile, sprijinul fiscal este mult mai mic decât în SUA.
Pentru lunile următoare, există totuși câteva semne pozitive pentru economia zonei euro. Indicatorii de sondaj arată semne de stabilizare, iar creșterea salariilor reale începe încet să recupereze iar acest lucru ar trebui să pună mai mulți bani în buzunarele consumatorilor.
Pe parcursul anului, acest efect ar trebui să devină mai puternic. Și daca condițiile financiare se relaxează, ar trebui să ducă la o stabilizare a indicatorilor de creditare și la o îmbunătățire materială a economiei zonei euro spre finalul anului.