BET
16060.28
-2.35%
BET-TR
35415.72
-2.36%
BET-FI
58033.56
-3.07%
BETPlus
2378.96
-2.4%
BET-NG
1159.51
-1.95%
BET-XT
1382.99
-2.41%
BET-XT-TR
2997.99
-2.42%
BET-BK
2957.08
-2.8%
ROTX
35766.76
-2.12%

Scurtă introducere în domeniul Pieței de capital și a Bursei de Valori

Autor: Financial Market
4 min

Învățarea principiilor de investiții este ca și cum ați învăța o nouă limbă. Indiferent dacă discutam despre actiuni, obligațiuni sau alte instrumente de investiții, nu este de mirare că mulți investitori aflați la început de drum se simt ca și cum ar trece prin ape tulburi.

Vestea bună este că, odată ce ați învățat câteva principii de bază, veți înțelege mult mai bine cum funcționează. Pentru a vă ajuta în aceasta călătorie, regăsiți mai jos o scurtă introducere în domeniul pieței de capital și a bursei de valori.

Bursa de Valori este o piață, un loc unde se vând și se cumpără diferite active financiare – acțiuni, obligațiuni sau alte instrumente financiare – cu respectarea reglementărilor specifice pieței de capital.

Bursa, ca operator de piață, are rolul de a facilita fluxurile de capital între investitori (cei care economisesc capital și vor să îl investească, „să îl înmulțească”) și emitenții de acțiuni sau obligațiuni (cei care au nevoie de capital pentru investiții în vederea dezvoltării afacerii lor).

Atunci când investitorul crede că o companie are potențial de dezvoltare, îi cumpără acțiunile în primul rând pentru a participa la afacere și abia apoi, în al doilea rând, pentru a le vinde mai scump după regula nescrisă a pieței de capital: „Cumpără ieftin și vinde scump!”.[emaillocker]

Investitorii pot cumpăra acțiuni nou emise, operațiune prin care firma obține capitalul necesar pentru investiții ce duc la creșterea valorii sale, sau pot cumpăra acțiuni deja existente și disponibile la tranzacționare, banii cumpărătorilor fiind direcționați către vânzătorii acțiunilor.

La Bursă, cumpărătorul nu se întâlnește efectiv cu vânzătorul. Tranzacția se realizează prin intermediul unui broker autorizat, denumit intermediar sau în limbaj de specialitate „societate de servicii de investiții financiare” (SSIF). Astfel, clientul dă brokerului ordinul de cumpărare/vânzare, brokerul introduce ordinul în sistemul bursei unde se întâlnește cu alte ordine.

Sistemul Bursei “potrivește” ordinele conform unui mecanism prestabilit și astfel are loc tranzacția. Bursa transmite apoi brokerului confirmarea realizării tranzacției, iar Depozitarului Central datele participanților pentru compensarea/decontarea tranzacției – transferul de proprietate al acțiunilor și transferul contravalorii acțiunilor, între conturile cumpărătorului și vânzătorului.

CITESTE SI:  In ce investesc: imobiliare sau piața de capital?

De exemplu: compania A are nevoie de bani pentru achizita unor echipamente, terenuri, etc. necesare activitatii sale sau poate chiar pentru preluarea unei companii curente. Astfel compania A poate accesa un imprumut bancar sau poate atrage bani de la investitori, prin emisiune de actiuni sau de obligatiuni catre investitorii interesati. Astfel, compania A obtine banii necesari pentru finantare/investitie, iar investitorii gasesc o oportunitate buna pentru a-si plasa surplusul de bani.

bursa

 

Bursa de Valori București

Bursa de Valori București (BVB) este principala bursă din România, autorizată de către Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF). BVB administrează o piață reglementată și un sistem alternativ de tranzacționare (ATS) compatibil cu standardele europene.

BVB are scopul de a facilita fluxurile de bani între investitori – cei care au capital și doresc să investească și emitenți – cei care au nevoie de capital pentru investiții, în scopul de a-și dezvolta afacerea.

Instrumente financiare tranzactionate la BVB

bursa 2

Piața reglementată este piața principală a BVB, unde sunt tranzacționate acțiunile unora dintre cele mai renumite companii dintr-o varietate de sectoare din România. Aprobarea admiterii la tranzacționare pe piața reglementată a acțiunilor unei companii este condiționată de îndeplinirea unor condiții minime cu privire la dimensiunea, vechimea și numărul de acţiuni disponibile la tranzacţionare ale emitentului. Ulterior, companiile listate pe piața reglementată trebuie să se conformeze unor reguli stabilite de autoritatea de reglementare și de BVB legate de transparență, guvernanță corporativă etc.

Pentru a fi listată pe piața reglementată, o companie trebuie să îndeplinească următoarele criterii:

• Să aibă forma juridică de societate pe acțiuni (S.A.);
• Să aibă valoarea capitalurilor proprii/capitalizare anticipată de minim 1 milion euro;
• Să aibă un procent de cel puțin 25% din acțiuni care să nu fie deținute de companie sau de investitori strategici (free float al capitalului de minim 25%).
• Să aibă un istoric al activității de cel puțin 3 ani și să fi întocmit situații financiare pentru această perioadă.

Pe lângă acțiuni, pe piața reglementată mai sunt disponibile și alte instrumente financiare, cum ar fi obligațiuni sau produse structurate, care urmează a fi descrise într-o secțiune următoare.

Ce este Piața AeRO?

Piata AeRO este sistemul alternativ de tranzacționare (ATS) administrat de BVB. Este un segment de piață dedicat listării companiilor la început de drum, start-up-uri și IMMuri, în vederea finanțării proiectelor acestora. Societățile listate pe AeRO pot avea o dezvoltare accelerată, iar randamentul investițional poate fi unul spectaculos.

Aceste companii prezintă însă un risc investițional mai ridicat față de companiile admise la tranzacționare pe o piață reglementată. În plus, cerințele de raportare aplicabile companiilor de pe piața AeRO sunt mai puțin stringente ca pentru cele listate pe piața reglementată, însă sunt considerate adecvate pentru ca investitorii să ia decizii de investiție în cunoștință de cauză.

Printr-un plasament într-un start-up sau un IMM, investitorii își pot diversifica portofoliile investind în active din sectoare de activitate cu potențial ridicat de creștere la care până acum nu au avut acces pe piața bursieră românească.

Instituțiile pieței de capital din România

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) este autoritatea care supraveghează și reglementează piața financiară non-bancară, respectiv piața de capital, piața pensiilor private și piața asigurărilor.

Depozitarul Central este o instituție centrală a pieței de capital din România care asigură compensarea și decontarea tranzacțiilor cu instrumente financiare, precum și evidența registrelor societăților emitente. Astfel, Depozitarul Central facilitează transferul instrumentelor financiare (acțiuni, obligațiuni, titluri de stat etc.) și al banilor între vânzători și cumpărători și actualizează evidențele acționariatului unui număr important de companii din România.

Fondul de Compensare a Investitorilor a fost creat cu scopul compensării investitorilor în situația incapacității membrilor Fondului de a returna fondurile băneşti și/sau instrumentele financiare datorate sau aparținând investitorilor, care au fost deținute în numele acestora pentru prestarea de servicii de investiții financiare sau pentru administrarea portofoliilor individuale de investiții.

In urmatorul articol veti regasi informatii legate de oportunitatile de investitii oferite de BVB.

Articol realizat cu sprijinul BVB si ASF, informatii regasite si in Manualul practic pentru utilizatorul de servicii financiare.[/emaillocker]


[ajax_load_more]

Ti-a placut acest articol?

Ti-a placut acest articol?

Susține activitatea Financial Market.

Contribuția lunară poate fi anulată în orice moment folosind link-ul din email.