BET
18507.05
-0.03%
BET-TR
40438.01
-0.04%
BET-FI
59755.17
0.41%
BETPlus
2737.17
-0.06%
BET-NG
1322.39
0.08%
BET-XT
1578.89
0.01%
BET-XT-TR
3397.4
0.01%
BET-BK
3448.87
0.08%
ROTX
40695.58
-0.03%

Analiză Prime Transaction: Care sunt companiile de la BVB care acordă cele mai atractive dividende?

Autor: Financial Market
2 min

Sezonul dividendelor 2020 a fost influențat, după cum era de așteptat, de declansarea epidemiei de COVID-19. Anumiți emitenți au schimbat, partial sau total, destinatia profitului net, obtinut in anul trecut, dinspre dividend inspre rezerve. Imposibilitatea de a creiona un scenariu plauzibil pentru anul in curs, obligă la prudență maximă.

Ca atare multi emitenți au preferat să mențină rezerve de lichidităi mai mari decat cele obinuite. In acest context, este posibil ca in a doua parte a anului să inregistrăm noi distribuții de dividend din rezervele nealocate, intr-un
scenariu de redresare economică rapidă.

Pe alta parte avem două companii- SIF Transilvania și SIF Oltenia, care deși au votat acordarea de dividend in AGA, au deciziile neconfirmate in acest moment, ambele companii fiind oprite de la tranzacționare (de catre ASF) in urma conflictelor dintre acționari, care au degenerat si au blocat functionarea societăilor.

dividende bet bk

Topul dividendelor este dominat de catre Nuclearelectrica, singurul emitent care propune un randament al dividendelor de peste 10%. Nu intamplator SNN inregistrează cea mai bună performanță anul curent, pe bursa românească. Urmează trei societati, care ajutate si de scăderea cotatiilor, oferă un randament de peste 7%. Este vorba despre OMV Petrom, Conpet si Electrica.

CITESTE SI:  Arctic Stream anunță încheierea unui contract semnificativ în valoare de 16 milioane RON

Banca Transilvania este singurul emitent care oferă atat dividende cash cât și acțiuni gratuite. In grupa companiilor, din BET-BK, care oferă acțiuni gratuite se mai afla si Teraplast care, la fel ca in ultimii ani, propune un procent semnificativ al distributiei de actiuni gratuite, 30.3%.

gratuite bvb

O caracteristică a acestui an, prin prisma operațiunilor decise de către acționari, este derularea a numeroase operațiuni de răscumparare de actiuni. Avem doi emitenti care se remarcă prin dimensiunea programelor de răscumparare: Purcari Wineries si Medlife. Ambele sunt companii din noul val, al companiilor de crestere. De precizat că marea majoritate a programelor de rascumparare tintesc programe de fidelizare a angajaților.

rascumparari

Desi pandemia de COVID-19 a modificat semnificativ politica de dividend a multor emitenți, putem considera ca 2020 se menține ca un an atractiv pentru investitori prin prisma propunerilor de distribuție către acționari. In plus răscumpările de acțiuni oferă un sprijin al cererii de titluri intr-un an bursier dificil.

Analiză efectuată de Prime Transaction


 

[ajax_load_more]