BET
18507.05
-0.03%
BET-TR
40438.01
-0.04%
BET-FI
59755.17
0.41%
BETPlus
2737.17
-0.06%
BET-NG
1322.39
0.08%
BET-XT
1578.89
0.01%
BET-XT-TR
3397.4
0.01%
BET-BK
3448.87
0.08%
ROTX
40695.58
-0.03%

Evoluții bursiere: Indicele BET menține un avans confortabil de la începutul anului. Creșteri și pentru indicii europeni

Autor: Financial Market
3 min

Indicii de la Bursa de Valori București au avut evoluții mixte la finalul ședinței de vineri, doar BET-NG (+0.3%) si BET AeRO (+0.04%) având creșteri ușoare, BET terminând ziua pe zero iar BET-FI in scădere cu 0.4%.

Volumele tranzactionate au fost de 11,93 milioane de euro, in scădere față de ședința de joi. La nivelul companiilor mari, Hidroelectrica (+0,92%), Romgaz (+0,51%) și Electrica (+0.41%) au terminat pe plus. In sens contrar, actiunile Fondului Proprietatea s-au corectat cu 2,26% iar Transelectrica cu 1,38%.

De la începutul anului, indicii BET și BET-NG au câștigat aproape 26% iar BET AeRO 16.16%.

Indici azi

Cel mai important eveniment al acestei săptămâni a fost marcat de alegerea unui nou consiliu al Bursei, Radu Hanga câștingând un nou mandat în calitate de Presedinte CA pentru o perioadă de patru ani.

In Europa, bursele au închis în o creștere ușoară vineri, extinzându-și momentul pozitiv, indicele companiilor blue chips Stoxx 50 avansând cu 0,25%, în timp ce indicele pan-european Stoxx 600 a câștigat 0,3% la maximul ultimelor două luni.

Prezentă la un eveniment al Bundesbank (Banca Centrală a Germaniei), președintele BCE Christine Lagarde a declarat că s-a ajuns într-un punct de cotitură în care banca ar putea opri procesul de înăsprire a politicii monetare și va evalua impactul asupra diferitelor componente ale economiei, aliniindu-se cu comentariile anterioare care au notat că costurile împrumuturilor au ajuns la un nivel suficient de restrictiv.

Totuși, randamentele obligațiunilor europene au avansat după ce Germania a anunțat că intenționează să suspende limitele datoriei pentru al patrulea an consecutiv.

Giganții industriali tranzacționați la Frankfurt au contribuit la avansul indicelui pe parcursul sesiunii de tranzacționare, Siemens și Schneider adăugând aproape 1%.

Acțiunile financiare au crescut în mare parte, conduse de un salt de 1,7% al bancii italiene Intesa Sanpaolo.

Indicele DAX40 a depășit pierderile inițiale și a închis cu 0,22% mai sus la 16.030 de puncte vineri, cel mai ridicat nivel din 1 august, pe măsură ce piețele au continuat să evalueze datele economice și impactul pe care riscurile fiscale l-ar putea avea asupra condițiilor financiare.

CITESTE SI:  Boeing va pleda vinovat la acuzația de fraudă penală ca urmare a prăbușirii avioanelor 737 Max

PIB-ul german din al treilea trimestru a fost revizuit ușor în jos afișând o contracție chiar mai mare decât se aștepta inițial, în timp ce indicatorul climatului de afaceri IFO a crescut mai puțin.

Totuși, evoluțiile corporative pozitive au susținut acțiunile tranzacționate la Frankfurt. Continental a condus câștigurile cu un salt de 2,3% după o actualizare a recomandării facută de bancherii de la Barclays, iar BASF a crescut cu 2% după ce Bloomberg News a raportat că Compania Națională de Petrol din Abu Dhabi explorează o potențială achiziție a unității sale Wintershall Dea.

Pe ocean, acțiunile SUA au închis mixt într-o sesiune mai scurtă după pauza de Ziua Recunoștinței. S&P 500 a terminat aproape pe zero, în timp ce Nasdaq100 a scăzut cu 0,11%, presat de pierderile giganților tech, pe măsură ce piețele au continuat să evalueze cele mai recente evoluții corporative și datele economice.

Indicatorii PMI au dezvăluit un scenariu economic mixt în SUA, producția contractându-se mai mult decât se aștepta inițial, în timp ce serviciile au crescut într-un ritm mai rapid.

Companiile mari precum Apple, Meta și Microsoft au scăzut cu aproape 1% fiecare. De asemenea, Nvidia a scăzut cu 1,9% după ce Reuters a raportat că compania va întârzia lansarea unui nou cip de inteligență artificială pe care l-a proiectat pentru a se conforma regulilor de export ale SUA.

Pe de altă parte, Dow a avansat cu 1,3% la nivel săptămânal având o expunere mai mică la sectorul tech. S&P 500 a închis săptămâna cu o creștere de 1.1% iar NASDAQ cu 1.06%.

Photo by Marga Santoso on Unsplash