BET
18507.05
-0.03%
BET-TR
40438.01
-0.04%
BET-FI
59755.17
0.41%
BETPlus
2737.17
-0.06%
BET-NG
1322.39
0.08%
BET-XT
1578.89
0.01%
BET-XT-TR
3397.4
0.01%
BET-BK
3448.87
0.08%
ROTX
40695.58
-0.03%

4 sfaturi despre cum să-ți păstrezi angajamentul față de rezoluțiile financiare din 2024

Autor: Financial Market
2 min

Pe 17 ianuarie, zi recunoscută în întreaga lume drept Ziua de Renunțare la Rezoluțiile de Anul Nou, experții XTB au împărtășit sfaturile lor cu privire la modul în care trebuie să vă păstrați angajamentul față de rezoluțiile financiare.

Este nevoie de doar 4 pași pentru a evita să deveniți parte din statisticile care arată că majoritate oamenilor renunță la rezoluțiile lor la doar două săptămâni după ce a început noul an.

XTB, o companie fintech cu prezență globală care oferă o platformă și o aplicație mobilă de investiții online, au analizat mai îndeaproape strategiile de menținere a rezoluțiilor financiare pentru mai mult timp.

Aceștia au identificat 4 pași importanți pentru a profita la maximum de finanțele personale în acest an.

1. Alege obiective inteligente
Obiectivele trebuie să fie specifice, măsurabile și susținute de un proces care va garanta succesul. Investirea unor sume mici în mod regulat este un bun început.

În aplicația XTB, investitorii își pot configura Planuri de Investiții și pot decide cât de des și cât de mulți bani doresc să investească. Alocarea chiar și a unor sume mici de bani, în mod regulat, și transformarea acestui lucru într-un obicei reprezintă esența investițiilor pasive.

2. Stabilește “de ce”
Motivația din spatele fiecărui obiectiv financiar este la fel de importantă ca și obiectivul în sine. Indiferent dacă este vorba de o mașină, de următoarea vacanță, de educația copilului sau de pensionare, totul începe cu un plan.

Concentrându-vă pe „de ce” vă va ajuta să rămâneți motivați și angajați în atingerea obiectivului.

3. Diversificarea investițiilor
Construirea unui portofoliu de investiții diversificat este cheia succesului. Există un mit conform căruia aceasta necesită mult timp, cunoștințe și efort.

Investitorii din SUA și din Europa au apreciat deja potențialul ETF-urilor, care le permit să obțină expunere pe diferite tipuri de active printr-un singur instrument financiar.

CITESTE SI:  Lipsa resurselor financiare, principala cauză care împiedică românii să pună bani deoparte. Educația financiară și planurile de investiții, posibile soluții

ETF-urile listate în SUA și-au dublat activele aflate în gestiune. La sfârșitul anului 2023, acestea au ajuns la 8.000 de miliarde de dolari – un maxim istoric pentru acest sector alimentat predominant de fluxurile de ETF-uri de acțiuni, urmate de ETF-uri cu venit fix.

Interesant este că anul trecut, în România, 45% din totalul clienților XTB, au investit în ETF-uri, iar din acest eșantion, 42% au investit și în acțiuni cu deținere.

Aceste date nu fac altceva decât să susțină ideea că românii au cel mai mare apetit pentru investițiile pe termen lung. ETF-urile au crescut în popularitate în țara noastră în ultimii ani, date fiind creșterile constante: în 2020 a fost de 26%, la sfârșitul anului 2021 a crescut la 50%, iar la finele anului 2022 a ajuns la 57%.

4. Puneți banii la lucru 24/7
Întrucât țările europene se află încă într-un mediu de creștere a ratelor dobânzilor, investitorii caută modalități de a beneficia de această tendință favorabilă.

În timp ce caută oportunitatea perfectă pe piață, ei pot acum să câștige și beneficii de tip dobândă pentru fondurile lor neinvestite.

Acest tip de beneficii lunare sunt plătite direct în conturile XTB și pot fi reinvestite pentru a susține obiectivele financiare ale investitorilor.

Urmărirea progreselor și celebrarea realizărilor sunt la fel de importante ca și rezoluțiile în sine. Datorită tehnologiei, toți investitorii, indiferent de orizontul lor de investiții, pot verifica rezultatele deciziilor lor de investiții și își pot modifica planul din mers, pe măsură ce prioritățile lor se schimbă pe parcursul anului„, a declarat Irina Cristescu, Director General XTB România.

Pentru mai multe materiale educaționale, te rugăm să vizitezi https://www.xtb.com/ro/educatie