BET
17679.87
-0.27%
BET-TR
38968.83
-0.27%
BET-FI
61431.91
-0.04%
BETPlus
2616.46
-0.27%
BET-NG
1243.76
-0.29%
BET-XT
1522.22
-0.24%
BET-XT-TR
3298.26
-0.24%
BET-BK
3321.76
-0.02%
ROTX
39205.24
-0.29%

Marius Pandele, Prime Transaction: Lecția anului 2020 pentru investitorul neinspirat este participarea lunară cu sume egale sau variabile

Autor: Financial Market
4 min

Sfarsitul de an este, ca intotdeauna, momentul in care se fac retrospective pentru anul care e pe cale sa se termine si planuri pentru cel care urmeaza. Era de obicei un moment plictisitor, dar pe care lumea se incapatana sa-l repete de fiecare data, ca pe un fel de ritual masochist. In 2020 putem vorbi despre multe lucruri la sfarsitul anului, dar nu despre plictiseala.

Si totusi, fix intr-un an foarte ne-plictisitor, pentru care se pot face retrospective stufoase si pe piata de capital, si in restul domeniilor, e mai bine sa nu facem asta, dintr-un motiv simplu: un an atat de agitat nu e doar un prilej de a consemna evenimente iesite din comun, ci si de a trage concluzii si invataminte pentru viitor.

Desigur, fiecare a invatat altceva din evenimentele anului 2020, iar unii dintre noi au mai si cazut victime teoriilor conspiratiei si manipularilor de tot felul, neinvatand in final mare lucru. Pe piata de capital teoriile conspiratiei sunt ceva mai rare decat in restul societatii, insa nici aici nu putem spune ca toata lumea a avut vreo revelatie in anul 2020 sau ca a tras niste concluzii intelepte din ceea ce s-a intamplat.

Destui au tras concluzia ca randamentele mari se fac doar in SUA, luand o situatie de moment drept ceva etern, altii s-au uitat la Teraplast si acum se chinuie sa gaseasca urmatoarea oportunitate de dublare a investitiei pe parcursul unui an, iar altii isi smulg parul din cap pentru ca nu au lichidat tot portofoliul in februarie, sau ca nu au intrat masiv la cumparare in martie, asa cum s-au gandit la vremea respectiva ca ar fi o idee buna.

Mie mi-a produs o altfel de revelatie anul 2020, chiar atunci cand incercam sa pun cap la cap niste concluzii pentru o perioada atat de zbuciumata.

Mai intai am observat ca indicii romanesti au avut per total o evolutie modesta intre 30 decembrie 2019 si 17 decembrie 2020, BET fiind la -3,27% in moneda nationala si +3,70% in USD, iar BET-TR la +1,75% in RON si +8,85% in USD. Suntem undeva la mijlocul clasamentului la nivel international, iar cei care recomanda SUA ca destinatie investitionala par sa aiba dreptate, acolo s-ar fi castigat randamente considerabil mai mari in acest an. Au si mai mare dreptate cei care recomanda bursele din Zimbabwe si Nepal, care au crescut cu 90%, respectiv 70% in USD, cam cat s-ar castiga la BVB in 5 ani sau mai mult. Ca o paranteza, am mai observat si ca topul cresterilor in Europa e dominat categoric de tarile din nord si cele baltice, acolo unde si numarul cazurilor de COVID este mult mai mic decat in restul continentului (exceptand Suedia), insa asta merita o discutie separata si aprofundata.

Apoi am observat, la fel ca toata lumea, ca Teraplast a dublat banii investitorilor, dar si ca alti cativa emitenti mari au avut cresteri consistente de pret, facand din evolutia BET-TR o gluma proasta. Bineinteles, pentru cei care au fost suficient de inspirati sa cumpere actiunile respective inainte sa le creasca pretul. In final am aruncat o privire pe graficul celor mai importanti indici de la BVB, iar argumentele celor care ar fi vandut in ianuarie si ar fi reintrat masiv la cumparare in martie si aprilie m-au cucerit complet. Nu mai e nimic de spus, au dreptate.

CITESTE SI:  Finanțe personale: Tu știi cât ești de conștient financiar?

Si totusi, ce sa mai faca cei care nu au avut inspiratia de a-si face cont la un broker din SUA sau din Zimbabwe, de a cumpara actiuni la Teraplast in decembrie 2019 sau macar de a vinde toate detinerile in februarie si de a le rascumpara cateva saptamani mai tarziu?

Mai exista loc si pentru investitorii neinspirati intr-o lume in care se pare ca inspiratia este tot ce conteaza? As zice ca da.

Revenind la graficul indicilor de la BVB (ca ilustratie l-am ales pe cel al BET-XT-TR, care include un numar mai mare de companii si ia in calcul si dividendele), observam ca a fost un an extrem de turbulent, cu o volatilitate mare a cotatiilor, chiar daca la final indicele a ajuns foarte aproape de nivelul la care terminase si anul 2019.

bet xt tr

Evolutie indice BET-XT-TR. Sursa BVB

Chiar daca nu ai intuit in martie sau aprilie ca piata e la minime si isi va reveni puternic in lunile urmatoare, tot puteai sa beneficiezi de acele minime, cu o strategie investitionala potrivita. Mai exact, investind treptat, nu toti banii dintr-o data. Pas cu pas, cum ar spune cineva.

Un calcul simplu arata ca, intr-un an volatil precum 2020, o strategie prudenta cum este cea de mai sus ar fi facut o diferenta enorma. Cu o investitie egala in fiecare luna, in locul uneia mari la inceputul perioadei, randamentul indicelui BET-TR in moneda locala ar fi ajuns de la 1,75% la 12,75%, fara sa luam in calcul valoarea in timp a banilor.

Daca luam in calcul si faptul ca banii sunt investiti in momente diferite, folosind indicatorul XIRR (Extended Internal Rate of Return) obtinem un randament mult mai mare, de 24,21%. La fel este si in cazul celorlalti indici luati in calcul, cu sau fara dividende incluse.

tabel 1

Sursa: Marius Pandele, Departament Analiză Prime Transaction

E vorba de niste randamente consistente, pe care multi dintre initiatii in piete de capital nu au reusit sa le obtina, iar efortul necesar este unul minim. Cei care mai aveau si un pic de inspiratie puteau obtine chiar mai mult, alegand actiunile cu potential mai mare de apreciere in contextul pandemiei sau investind ceva mai multi bani in perioada de minime.

Pe termen lung se poate ca o strategie mai activa de investitii sa aduca rezultate mai bune, insa si riscurile asumate sunt direct proportionale. Nu mai punem la socoteala perii albi sau durerile de inima care apar in mod inevitabil in asemenea situatii.

Investitia in trepte poate fi insotita si de o dezinvestire tot in trepte sau de modificari ale sumelor investite lunar in functie de situatia financiara a investitorului si de dimensiunea contului.

Banii care ies din cont sau care inca nu au intrat pot fi plasati in instrumente lichide cum ar fi depozitele bancare sau unitatile in fonduri de investitii de obligatiuni sau monetare.

In loc de sumele egale investite lunar se pot investi sume variabile, in functie de urcusurile si coborasurile pietei. Nu e nevoie ca strategia de acest fel sa fie una simpla, exista posibilitati infinite de a o personaliza si de a o adapta in functie de particularitatile investitorului.

Citeste continuarea aici. Autor: Marius Pandele, Departament Analiză Prime Transaction

Ti-a placut acest articol?

Ti-a placut acest articol?

Susține activitatea Financial Market.

Contribuția lunară poate fi anulată în orice moment folosind link-ul din email.