Piața de capital din România traversează una dintre cele mai bune perioade din istorie, aceasta a fost una dintre principalele concluzii exprimate de reprezentanții fondurilor de investiții din România, prezenți la dezbaterea ”Consolidarea sau diversificarea portofoliilor?”, organizată recent de Bursa de Valori București (BVB) și Asociația Administratorilor de Fonduri din România (AAF).
În primele 12 luni după ridicarea stării de urgență impusă de pandemie s-a înregistrat o creștere pronunțată a randamentelor în fondurile de investiții, o efervescență la nivelul investitorilor, atât în România cât și pe piețele financiare din întreaga lume, ca răspuns al redeschiderii treptate a economiilor și a banilor ”ieftini” eliberați de băncile centrale.
”Suntem într-un context favorabil, în ultimele 12 luni industria a crescut cu randamente de aproximativ 37% realizate de fondurile de investiții în acțiuni. La finalul lunii mai, ne apropiem de 400.000 de investitori în fondurile deschise de investiții, o cifră record, se văd creșteri pe aproape toate palierele de tipuri de fonduri. Vedem o creștere și a numărului investitorilor în fondurile de acțiuni, este un context favorabil și, credem noi, la aceste rezultate contribuie și eforturile pe care Asociația le face în direcția creșterii educației financiare, prin proiectul <<Economisește inteligent!>>”, a spus Horia Gustă, președintele AAF.
”La finalul primului trimestru din acest an, industria românească a fondurilor de investiții a ajuns la 46,4 miliarde lei, triplu față de valoarea pieței de acum 10 ani. Datele trimestriale ne arată o creștere a nivelului activelor cu aproape 15% față de primul trimestru din 2020, susținută de un avans al numărului de investitori de 10% în ultimele 12 luni, din care jumătate doar în primul trimestru al acestui an. Suntem în curs de recuperare a nivelului activelor pe care l-am atins la nivelul anului 2019 și sperăm ca, până la finalul acestui an, să depășim acest nivel”, a explicat Jan Pricop, director executiv al AAF.
Contextul pozitiv și performanța au fost susținute și de Adrian Tănase, directorul general al BVB, potrivit căruia ”după cinci trimestre consecutive de creștere, Bursa de la București a ajuns la peste 70.000 de investitori (cu conturi deschise la intermediari-n.n.), un avans de aproape 30% doar în ultimul an”.
Acțiunile, cel mai bun instrument de investiții, pe fondul inflației în creștere
Întrebați care este momentul cel mai bun pentru a începe să investești și care este instrumentul care protejează cel mai bine împotriva inflației, reprezentanții celor cinci administratori de investiții au dat un răspuns la unison: oricând este un moment bun să începi, instrumentul cel mai indicat sunt acțiunile (și fondurile de acțiuni), mai ales în contextul inflației în creștere și al unei abordări pe termen lung. Recurența și disciplina sunt de asemenea important de pus în practică, pentru că și ele, respectate, pot duce la câștiguri semnificative în viitor.
”Cred că principala clasă de active spre care ar trebui să se îndrepte acum banii este clasa acțiunilor. În general, companiile pot crea marje în creștere în momentul în care au și o presiune în jurul lor pentru majorări de preț, optimizări, costuri pe care și ele le au. O inflație mare este în detrimentul economisirii, și chiar și dobânzile sunt sub performanțe. O inflație mare pe fondul unei economii în creștere va stimula investițiile în active”, a explicat Aurel Bernat, director general BT Asset Management.
Și Adrian Cojocar, director general adjunct PATRIA Asset Management este de părere că investițiile în acțiuni sunt cele mai indicate atunci când este inflație, iar piața de la București și companiile mari listate la bursă sunt favorizate de contextul economic pe care îl traversăm.
Potrivit participanților prezenți la dezbatere, după 1 iunie 2020, când a început redeschiderea treptată a economiei, investitorii s-au îndreptat spre fonduri cu componentă de acțiuni și s-a simțit tendința spre diversificare, dar și spre suplimentarea sumelor investite cu scopul de a-și consolida investițiile inițiale. Totuși, au explicat aceștia, deși fondurile de investiții au un viitor nelimitat, performanțele de 30-40% din anul anterior nu se vor mai repeta curând, iar investițiile ar trebui făcute recurent și pe termen lung.
”Randamentele anterioare vând dar nu sunt o garanție pentru cele viitoare. Noi susținem educarea clientului în investiții recurente pe termen lung, unde riscul este foarte mic. Observăm deja o tendință de creștere tot mai mare pe fonduri cu componentă de acțiuni, perceput ca un pilon de pensii alternativ”, a declarat Dragoș Manolescu, director general adjunct al OTP Asset Management.
În ceea ce privește domeniile și companiile cele mai interesante pentru investiții din cele listate la bursă, specialiștii indică în continuare energia, petrolul și băncile ca fiind zonele care vor crește în continuare, la care se adaugă imobiliarele și infrastructura, care ar urma să crească semnificativ în urma absorbției banilor europeni pe care România se pregătește să-i atragă prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).
”Sectoarele câștigătoare vor fi sectoarele ciclice, adică energie, bănci, imobiliare. Poate nu vom mai avea creșteri de 37% an de an dar și randamentele medii anuale de 10-15% sunt suficiente și mulțumitoare pentru orice investitor pe termen lung”, susține Adrian Cojocar.
”Pandemia ne-a învățat să reevaluăm constant scenariile. PNRR-ul va crea foarte multe oportunități dar va crea și dificultăți pentru anumite companii mai mici, în special pe piața muncii. Vor fi absorbiți mulți bani în sectoarele cheie PNRR, unele companii vor atrage talente dar vor crea probleme de resurse umane în sectoarele neacoperite de PNRR. Acestea fiind spuse, în următorii trei ani ne așteptăm la creșteri peste trend”, a explicat Alexandru Voicu, director general Certinvest.
Sfaturi pentru investitori: ”Începeți oricând să investiți!
În ceea ce privește evoluția pieței de capital și a fondurilor de investiții într-un orizont de 3-5 ani, reprezentanții pieței se declară optimiști și foarte optimiști, având în vedere că activitatea economică urmează să accelereze și mai sunt economii care încă nu s-au deschis complet după lockdown.
”Noi suntem în tabăra optimiștilor și credem că expunerea pe acțiuni trebuie încă menținută la un nivel ridicat. Activitatea economică la nivel global mai are loc să accelereze, stimulii fiscali sunt enormi în țările dezvoltate iar piețele emergente sunt destul de în urmă în combaterea pandemiei. În România ar trebui să avem o perioadă extrem de bună în următorii ani, vin bani de la UE, urmează o creștere economică foarte bună, piețele vor performa bine”, a explicat Alexandru Combei, director de investiții al BRD Asset Management.
”Companiile produc, banii sunt ieftini și vor fi în continuare ieftini, în România lockdown-ul este la final, va veni un boom și din zonele care acum sunt în continuare închise, dar care se vor deschide curând. Între timp, oamenii s-au informat, au mai multe cunoștințe despre investiții. Totuși, în marea de optimism, trebuie să ne resetăm așteptările, pentru că, de regulă, după șocuri, recuperarea e rapidă. Randamentele anuale între 5-10% pe termen lung sunt atractive și foarte bune”, a explicat Aurel Bernat.
Cuvintele ”de ordine” pentru orice investitor ar trebui să fie disciplină, diversificare și recurență. Totodată, un alt sfat al specialiștilor este acela de a investi la început sume mici în fonduri și instrumente cu diferite grade de risc, acest prim pas fiind unul de învățare, de acomodare cu piața. Și cel mai important este acela de a lua în calcul investițiile pe termen lung, setând însă așteptări de randamente anuale la un nivel apropiat de media istorică oferită de piață în trecut.
Calculele efectuate de reprezentanţii AAF au arătat că în România investiţia medie este de 450 euro pe persoană (raportat la populaţia ţării), mai mică decât în alte state precum Grecia, unde deţinerea medie este de 896 de euro/persoană, Cehia cu 1.403 euro investiţie medie/persoană sau Polonia cu 1.660 euro investiţie medie/persoană.