Acțiunile reprezintă o cotă parte dintr-o companie. Dacă o persoană investeşte în acțiuni, ea devine co-proprietar al companiei emitente sau, mai simplu spus, devine acționar. Companiile vând acțiuni prin oferte publice pentru a atrage capital, adică fonduri necesare pentru investiții și în general pentru orice demers necesar dezvoltării afacerii.
Aşadar, în termeni simpli, acțiunile oferă investitorilor dreptul de proprietate în companii în schimbul capitalului pe care aceștia îl dau companiilor.
Am explicat în articolul de aici care sunt produsele de investitii disponibile la Bursa de Valori Bucuresti.
Dar care sunt avantajele si de ce ai investi în acțiuni? Află în continuare 5 motive pentru care merită să investești în acțiuni.[emaillocker]
1. Acțiunile sunt de obicei o investiție lichidă
În afara performanței potențiale consistente, există și alte motive pentru care acțiunile sunt o opțiune atractivă de investiții. Ele sunt o investiție lichidă. Vânzarea unei proprietăți imobiliare poate dura câteva luni, iar costurile unei astfel de tranzacții pot fi considerabile, cu atât mai mult cu cât se dorește lichidarea rapidă a activului respectiv.
În schimb, vânzarea unei acțiuni durează de obicei doar câteva secunde, cu costuri minime, fiind mult mai ușor de găsit o contraparte prin intermediul bursei de valori. În plus, acționarii pot alege să vândă toate acțiunile pe care le au la o companie sau doar o parte din acestea. O astfel de opțiune nu este valabilă în cazul unei proprietăți.
2. Este ușor să determini prețul acțiunilor
Un alt avantaj al acțiunilor este că valoarea reală a unei astfel de investiții poate fi stabilită cu ușurință. Este simplu deoarece poți vedea zilnic evoluția acțiunilor în ziare sau online. Ce influenteaza pretul actiunilor si cum sa il monitorizezi, regasesti mai jos in articol.
3. Diversificare
Crearea unui „coș de acțiuni” (un portofoliu de acțiuni) îți permite să investești în diverse sectoare ale economiei, minimizând astfel eventualele pierderi pe unul dintre sectoarele care poate înregistrează o evoluţie mai slabă într-o anumită perioadă.
Dacă un sector scade, altul poate crește. De asemenea, companii din aceeași industrie pot evolua în mod diferit, fiecare având particularitățile ei, fiind într-un anumit stadiu de dezvoltare, având un anumit mix de clienți sau produse etc. Acesta este unul dintre principalele motive pentru care un portofoliu bine echilibrat de acțiuni surclasează invariabil multe alte tipuri de investiții.
4. Randament și dividende
Principalul motiv prin care poți obține profit din investiția în acțiuni este creșterea prețului de piață în timp. În plus, poți beneficia de dividendele plătite acționarilor din profiturile înregistrate de companie, fie în bani sau în acțiuni nou emise (gratuite). Este o modalitate prin care acționarii sunt recompensați ca proprietari ai companiei.
În România, dividendele sunt plătite o dată pe an, în funcție de politica pe care o are compania cu privire la distribuirea profitului și de necesarul de finanțare. Nivelul dividendului poate varia dacă firma vrea să se dezvolte, caz în care rata de distribuție a dividendelor ar putea fi mai mică. Spre comparație, o
companie matură ar putea opta pentru o rată mai mare de distribuție.
5. Este mai ușor decât crezi
Investiția în acțiuni este un proces simplu – milioane de oameni fac acest lucru în toată lumea!Ea necesită serviciile unui intermediar sau broker (așa cum plasarea fondurilor tale în depozite necesită serviciile unei bănci).
Poți contacta oricând un broker, telefonic sau pe e-mail. Datele acestora sunt disponibile pe site-ul Bursei de Valori Bucuresti, Secțiunea Intermediari.
Vrei să afli ce influențează prețurile acțiunilor? Citește în continuare…
Prețurile acțiunilor sunt diferite de la o companie la alta, ca ordin de mărime. Acțiunea unei companii poate costa 30 bani, în timp ce prețul acțiunii unei alte companii poate fi 250 lei. Crezi că este mai bine să cumperi acțiuni la cea de a doua companie, pentru că este mai valoroasă? Nu neapărat! O greșeală comună este perceperea valorii unei companii ca fiind proporțională cu prețul acțiunii companiei respective.
Prețul unei acțiuni, la un moment dat, depinde de valoarea companiei, și în egală măsură, de numărul de acțiuni pe care compania respectivă le-a emis.
Important de reținut:
Capitalizarea bursieră a unei companii = Preț de piață x Număr de acțiuni emise
Astfel, dacă o companie se tranzacționează la 30 bani pe acțiune, iar aceasta a emis 5 miliarde de acțiuni, atunci capitalizarea bursieră sau valoarea de piață a companiei este de 1,5 miliarde lei. Într-un alt exemplu, o companie care se tranzacționează la 250 lei pe acțiune și are 5 milioane de acțiuni emise are o capitalizare bursieră de 1,25 miliarde lei, deci o valoare de piață mai mică, deşi prețul pe acțiune este cu mult mai mare decât în primul caz.
În concluzie, valoarea unei companii este determinată de valoarea de piață a acesteia.
Cum evoluează prețul acțiunilor?
După ce acțiunile companiei încep să se tranzacționeze la bursă, valoarea companiei se modifică în funcție de fluctuația prețului pe acțiune. Pe măsură ce investitorii obțin informații noi despre companie, ei decid cât de mult sunt dispuși să plătească pentru o acțiune.
Întocmai ca prețul unui produs sau serviciu, prețul acțiunii este determinat de cerere și ofertă. Cererea este creată de cei care vor să cumpere acțiuni de la investitorii care le dețin deja. De cealaltă parte avem oferta, reprezentată de deținătorii de acțiuni care sunt dispuși să le vândă la un anumit preț.
Evident, cu cât interesul pentru o acțiune este mai mare, cu atât cererea va fi mai mare, iar acest lucru va duce la o creștere a prețului, în contextul în care oferta va fi mereu limitată la numărul de acțiuni emise și aflate în circulație.
Este important să înțelegem că diferite evenimente pot determina cumpărătorii și vânzătorii să miște prețul în sus sau în jos, de exemplu evenimente care au loc la nivel global, la nivel de industrie, creșterea veniturilor sau a cheltuielilor companiei, lansarea de noi produse, schimbări în management sau schimbări ale legislației.
Factorii care pot influența prețul unei actiuni pot fi împărțiți astfel:
1. Performanţa companiei:
● Performanţa financiară relevată prin raportările oficiale ale companiei
● Schimbări intervenite în acţionariatul majoritar sau în management
● Rapoarte de analiză publicate de presa financiară sau de analişti profesionişti
● Oportunităţi sau ameninţări apărute în industria în care activează compania
● Lichiditatea (frecvenţa cu care investitorii tranzacţionează acţiunile companiei)
2. Mediul economic: ratele de dobândă, inflaţia/deflaţia, cursul de schimb al monedei, şocuri politice sau economice, fiscalitatea (taxarea câştigurilor de capital în raport cu alte câştiguri)
3. Mediul competiţional:
● Evoluţia substitutelor (compania concurează pe piaţă cu alte clase de active care pot reprezenta o alternativă mai bună pentru investiţii)
● Tranzacţii incidentale (motivate de alte scopuri decât cele bazate pe valoarea companiei)
● Sentimentul general din piaţă (de multe ori subiectiv, părtinitor şi obstinat) – face obiectul unei noi ştiinţe numită „Finanţe comportamentale (Behavioral Finance)”.
Cum să monitorizezi prețurile acțiunilor?
Poți verifica prețurile zilnice ale acțiunilor online, chiar pe site-ul BVB. De regulă, vor fi menționate următoarele prețuri:
– Prețul de închidere (referință), care este ultimul preț înregistrat în ședința precedentă și cel față de care se calculează variația pentru ziua curentă.
– Prețul curent, care este ultimul preț de tranzacționare înregistrat în piață.
– Cel mai mare preț al zilei, adică cel mai mare preț plătit pentru acțiunea respectivă în timpul ședinței de tranzacționare.
– Cel mai mic preț al zilei, adică cel mai mic preț plătit pentru acțiunea respectivă în timpul ședinței de tranzacționare.
– Variația prețului, comparativ cu ultimul preț înregistrat de acțiunea respectivă la finalul precedentei zile de tranzacționare.
Semnele (+) și (-) asociate variației prețului arată dacă o acțiune a crescut sau a scăzut față de prețul de la închiderea zilei precedente. Dacă nu este evidențiat în niciun alt fel, înseamnă că prețul a stagnat la nivelul prețului de referință.
În concluzie…
Este important să fii cât mai bine informat. În timp ce investitorii decid dacă o acțiune merită cumpărată prin examinarea „sănătății” financiare a companiei, la fel de important este să urmărească știrile și evenimentele care pot influența prețul acțiunilor prin efectul lor asupra ofertei și a cererii.
Articol realizat cu sprijinul BVB si ASF. Informatii regasite si in Manualul utilizatorului de servicii financiare.[/emaillocker]
[ajax_load_more]