Apariția unei noi variante de coronavirus – Omicron – despre care se spune că este mai transmisibilă și are simptome mai severe a declanșat mișcări volatile pe piețele financiare globale.
Moderna (MRNA.DE) a fost unul dintre marii câștigători de pe urma acestei situații, acțiunile companiei fiind cele mai performante din indicele S&P 500 de când știrile despre Omicron au ajuns pe piețe.
Să aruncăm o privire mai atentă asupra factorilor din spatele mișcărilor de preț al acțiunilor producătorului american de vaccinuri.
Temerile legate de Omicron
În timp ce noi variante de Covid apar din când în când, varianta Omicron este văzută ca fiind deosebit de periculoasă. Primele rapoarte au spus că este mai transmisibil și provoacă simptome mai severe decât alte variante precum Delta.
S-a mai spus că poate fi rezistent la vaccinurile și tratamentele disponibile în prezent. Interviul CEO-ului Moderna, Stephane Bancel, acordat Financial Times este considerat a fi declanșatorul corecției de marți.
Bancel a repetat deja de câteva ori ceea ce s-a spus – vaccinurile disponibile pot fi mai puțin eficiente împotriva Omicron și dezvoltarea unuia nou la scară largă poate dura luni de zile. El a mai spus că majoritatea cercetătorilor nu se așteptau ca o astfel de variantă extrem de mutată să apară în următorii doi ani.
Moderna nu stă degeaba
Cu toate acestea, comentariile făcute de Paul Burton, Chief Medical Officer al Moderna, la începutul weekendului, au arătat că această companie monitorizează activ situația.
Burton a spus că Moderna evaluează în prezent dacă injecțiile de rapel cu doze mai mari se vor dovedi eficace împotriva Omicron și că, pe de altă parte, compania este gata să dezvolte un vaccin nou pentru această variantă la începutul anului 2022, dacă este necesar.
Dezvoltarea unui vaccin nou ar reprezenta o creștere mare a veniturilor Moderna, mai ales dacă Omicron se dovedește a fi atât de periculos pe cât se crede.
Hype-ul inițial se diminuează
O privire asupra performanței companiilor S&P 500 de vineri săptămâna trecută arată că Moderna este în frunte. Acțiunile companiei au câștigat 13,6% de la închiderea de miercuri.
Totuși, trebuie menționat că acțiunea a câștigat peste 32% între miercuri, 24 noiembrie și luni, 30 noiembrie, în urma comentariilor făcute de directorul medical al companiei în weekend. Câștigurile au fost șterse marți și miercuri.
Pe de o parte, scăderile au fost determinate de comentariile mai puțin optimiste ale CEO-ului Moderna, de marți. Pe de altă parte, vestea că Moderna a pierdut recursul în cazul brevetelor a împins miercuri prețul acțiunilor cu peste 10% în scădere.
Moderna a câștigat peste 30% de vineri până luni. Cu toate acestea, o mare parte din aceste câștiguri au fost șterse marți și miercuri. Acțiunea rămâne cel mai performant membru S&P 500 din ultima săptămână.
Analiză tehnică
Acțiunile Modern au extins recenta corecție ascendentă ca urmare a apariției variantei de coronavirus Omicron. Această corecție a depășit ca mărime cea mai mare corecție din impulsul descendent curent.
Prețul a reușit să urce și să testeze o zonă de preț importantă, care se situează deasupra retragerii Fibonacci de 50% a impulsului descendent lansat la începutul lunii august 2021. Cu toate acestea, depășirea zonei nu a fost susținută și prețul a revenit sub acest prag în această săptămână, marți și miercuri.
Cotațiile actuale din presesiune indică un gap negativ de aproximativ 4% la deschiderea sesiunii de astăzi de pe Wall Street. Eșecul de a depăși zona de preț menționată mai sus sugerează că prețul poate relua tendința descendentă. Zona de suport pe termen scurt de urmărit poate fi găsită la 290,00 USD.