Indicele american S&P 500 a scăzut marți cu 0,18% și este pe cale să încheie o serie de patru zile consecutive de creștere care a adus acțiunile la niveluri record după alegerile prezidențiale din SUA.
De asemenea, Nasdaq Composite s-a menținut aproape de linia de plutire în timp ce Dow Jones Industrial Average a scăzut cu 290 de puncte, sau 0,65%.
Principalele companii ale așa-numitului „Trump trade” s-au numărat printre cele mai mari perdante. Astfel, acțiunile companiilor cu capitalizare mică, considerate beneficiari potențiali ai unui al doilea mandat al lui Trump, au fost în general sub presiune, indicele Russell 2000 scăzând cu 1,5%. Mai mult, acțiunile Tesla, care au avansat cu 31% de la ziua alegerilor, au scăzut aproximativ cu 5%, iar Trump Media & Technology Group a scăzut cu 7%. Acțiunile companiei sunt în scădere cu 9% de la victoria lui Trump.
În continuare, participanții la piață își vor îndrepta atenția către datele privind indicele prețurilor de consum și de producător programate să fie publicate mai târziu în săptămână. Publicarea acestor indicatori de inflație vine după ce Rezerva Federală a anunțat săptămâna trecută o nouă reducere a ratei dobânzii.
Acțiunea de marți vine după ce indicele Dow Jones a închis peste 44.000 de puncte pentru prima dată, S&P 500 având, de asemenea, prima închidere peste 6.000. Tranzacționarea reflectă optimismul investitorilor că revenirea lui Donald Trump la Casa Albă ar putea aduce atât taxe mai mici, cât și reglementări mai relaxate, servind, în cele din urmă, ca un impuls pentru piața largă.
În Europa, piețele au înregistrat o scădere accentuată marți, cu Stoxx 50 și Stoxx 600 scăzând cu peste 2%, marcând cel mai mare declin din luna august.
Investitorii par preocupați de impactul pe care revenirea lui Donald Trump la președinția SUA l-ar putea avea asupra economiei Europei.
Majoritatea sectoarelor au fost pe roșu, cu acțiunile din sectorul de minerit înregistrând cele mai mari pierderi, scăzând cu 4% din cauza prețurilor mai mici la metale precum aurul și cuprul. Indicele german DAX a scăzut cu 2,13% în timp ce indicele CAC40 de la Paris s-a depreciat cu 2,69%.
Acțiunile din tehnologie au fost singurul sector care a înregistrat câștiguri ușoare. Investitorii se concentrează, de asemenea, pe datele economice, indicatorul ZEW al sentimentului economic pentru Germania care a scăzut mai mult decât se anticipa.
De asemenea, inflația în Germania a fost confirmată la 2,4% în octombrie, în creștere de la 1,8% în septembrie.
La București, sedința de tranzactionare a fost preponderent pozitivă pentru indicii locali, majoritatea fiind pe plus la finalul zilei. Conform Prime Transaction, cele mai importante variații au fost ale indicilor BET-NG +1.00%, ROTX +0.94%, BET-FI +0.91%, la polul opus aflandu-se BETAeRO -0.15%.
Inca o data, actiunile Băncii Transilvania (TLV) au fost cele mai lichide, cu o valoare tranzactionata de 28.25 mil. RON dintr-un total zilnic de 82 mil lei. Creșteri însemnate au înregistrat Fondul Proprietatea (FP) +4.48% si One United Properties (ONE) +4.86%, in timp ce Transport Trade Services (TTS) a scazut cu 3.16%.
Din punct de vedere corporativ, Nuclearelectrica si Framatome au anunțat semnarea unui acord de colaborare pentru producerea izotopului medical Lutetiu-177 (Lu-177) la centrala nucleara Cernavoda din Romania. Lutetiu-177 este utilizat pentru o serie de tratamente vitale impotriva cancerului.
De asemenea, Simtel (BVB: SMTL), grup de inginerie și tehnologie listat pe Piața Principală a Bursei de Valori București și lider național în domeniul energiei regenerabile, a raportat la nivel consolidat, venituri operaționale de 172,3 milioane de lei în primele nouă luni din 2024, în scădere cu 19% față de aceeași perioadă a anului trecut, și un profit net de 6,6 milioane de lei, în scădere cu 60% comparativ cu primele nouă luni din 2023.