BET
16060.28
-2.35%
BET-TR
35415.72
-2.36%
BET-FI
58033.56
-3.07%
BETPlus
2378.96
-2.4%
BET-NG
1159.51
-1.95%
BET-XT
1382.99
-2.41%
BET-XT-TR
2997.99
-2.42%
BET-BK
2957.08
-2.8%
ROTX
35766.76
-2.12%

Fondurile de investiții, o alternativă viabilă de economisire pe termen mediu și lung

Autor: Financial Market
3 min

Având peste 40 de miliarde lei in administrare și 300.000 de investitori, industria fondurilor de investiții pare, cel putin la prima vedere, a fi locul ideal unde investitori din toate categoriile își plasează disponibilitatile.

Fie ca esti conservator si vrei sa-ti protejezi economiile, fie ca esti dinamic si vrei sa-ti multiplici banii, exista o multitudine de tipuri de fonduri care sa satisfaca toate nevoile.

Cu toate acestea, Romania se afla (din nou) la finalul clasamentului in Europa in ceea ce priveste ponderea activelor acestor fonduri in total PIB. Daca la noi activele in administrare nu depasesc 5%, Polonia si Ungaria se lauda cu mai mult de 14, respectiv 15%.

Ce e de facut? Pare a fi concluzia unei intalniri organizată de Asociatia Administratorilor de Fonduri impreuna cu jurnalisti din presa economica locală.

Randamentele fondurilor de investiții din ultimii ani ne arată că acestea sunt o alternativă bună de economisire pentru persoanele care au un orizont de plasament pe termen mediu și lung. Oferta de fonduri de investiții prezentă pe piața românească este una bine diversificată, cu produse potrivite atât pentru românii care doresc plasamente mai conservatoare (fonduri monetare sau de obligațiuni), cât și pentru cei care au o abordare mai agresivă (fonduri diversificate sau de acțiuni), cu expunere pe piața românească, dar și pe piețele globale”, a explicat Radu Hanga, Președintele Asociației Administratorilor de Fonduri.

Desi la nivelul intregii industrii s-au inregistrat cresteri, ultimii ani au fost marcati mai degraba de o aplatizare a numarului de investitori. Daca in anul 2010 se inregistrau in jur de 220.000 de investitori, in 2015 numarul acestora a trecut de 325.000. Au urmat doi ani fara mari variatii, dar 2018 (la nivelul trimestrului al III-lea) a marcat un declin, numarul lor scazand la putin peste 300.000.

Un raspuns care sa lamureasca aceasta situatie ar fi ca in Romania, fondurile care investesc exclusiv in piata monetara sau de obligatiuni (avand o pondere de peste 80% din total), au inregistrat in ultimele 12 luni randamente modeste, care rar au sarit de 2%. Se explica astfel, interesul scazut al investitorilor care au cautat plasamente mai bune sau chiar si-au directionat banii spre piata imobiliara care ofera randamente mai atractive la inchiriere.

Încurajăm investitorii să manifeste interes și să urmărească evoluția emitenților listați la Bursa de Valori București, deoarece principalii indici arată evoluții pozitive de la începutul anului. Prin urmare, investiția în principalii indici bursieri poate reprezenta o soluție de diversificare cu potențial interesant”, a afirmat Horia Gustă, Director General SAI Certinvest.

Afirmatia reprezentantului Certinvest pare a fi, cel putin in contextul mediului de dobanzi reduse, cea mai buna formă de plasament pentru investitorii care au o anumita inclinatie spre risc. Si confirmarile vin si din perspectiva randamentelor obtinute in ultimii ani de fondurile cu expunere pe actiuni, care s-au situat intre 3 si 16% (pe un interval de 12 luni), cu mult peste celelalte fonduri, dobanzile la depozite si inflatie.

Tot in aceasta directie s-a exprimat si Mihai Purcarea, Director General al BRD Asset Management, care a afirmat faptul ca fondurile de investitii sunt unul dintre principalii investitori in economie, atat in companiile listate la bursa cat si cele nelistate (prin cele cinci SIF-uri si Fondul Proprietatea): „Fondurile de investiții reprezintă unul din cei mai mari investitori din economia locală. Cumulat, investim peste 11 mld. RON în capitalul companiilor românești și le finanțăm prin obligațiuni deținute cu încă 1,6 mld. RON. Ne dorim să fim cât mai prezenți în viața companiilor locale, să finanțăm companiile în toate stadiile lor de dezvoltare, din păcate însă numărul ofertelor este încă unul redus în piața locală, astfel încât încă 5,5 mld. RON le investim în companii din afara granițelor României prin obligațiuni corporative”.

Nivelul scazut al activelor fondurilor de investitii a fost pus si pe seama unei slabe informarii si constientizari din partea publicului a conceptului de disciplină financiară, a intocmirii si mentinerii unui buget familial si al economisirii regulate.

Disciplina reprezintă factorul principal pentru investițiile de succes pe termen lung. Fie că investim sume considerabile la un anumit moment dat, fie că alegem să investim sume mai mici, într-un mod recurent, în fiecare lună sau trimestru, este important să reținem că investițiile pe termen lung au șanse semnificative de a genera randamente satisfăcătoare. A urmări evoluția piețelor financiare pe termen scurt reprezintă un comportament investițional ce necesită multă atenție și presupune decizii luate extrem de rapid, iar de cele mai multe ori factorul emoțional conduce spre o experiență investițională nefericită, mai ales în momente de volatilitate ridicată”, a afirmat Milan Prușan, Managing Director NN Investment Partners.

Diversificarea investitiilor! Să nu tii ouăle intr-un singur cos, pare a fi cea mai buna variantă„, este concluzia finală a specialistilor. Fie ca vorbim de investitii defensive, in care ponderea depozitelor sau obligatiunilor este majoritara fie ca vorbim de un apetit la risc crescut prin investitii diversificate, randamente peste rata inflatiei vor veni intotdeauna din plasamente in instrumente ale pietei de capital, locală sau straină.


 

[ajax_load_more]

Ti-a placut acest articol?

Ti-a placut acest articol?

Susține activitatea Financial Market.

Contribuția lunară poate fi anulată în orice moment folosind link-ul din email.