BET
17062.2
0.2%
BET-TR
37625
0.2%
BET-FI
63816.74
1.27%
BETPlus
2520.59
0.21%
BET-NG
1232.05
-0.03%
BET-XT
1473.13
0.25%
BET-XT-TR
3193.39
0.25%
BET-BK
3215.39
0.34%
ROTX
38005.86
0.24%

Deciziile cartelului OPEC+ ar putea duce chiar mai jos prețul petrolului

Autor: Tiberiu Porojan
2 min

Prețurile petrolului sunt din nou sub presiune din cauza incertitudinilor legate de planurile de producție ale OPEC+, un factor care a generat un sentiment pesimist printre investitori și care ar putea continua să exercite presiuni descendente asupra prețurilor țițeiului.

De exemplu, petrolul WTI a pierdut peste un procent în sesiunea de astăzi, tranzacționându-se în jurul valorii de 69 de dolari pe baril. Această mișcare este influențată și de datele mixte privind stocurile de petrol din SUA, care au alimentat îndoielile traderilor, aceștia rămânând concentrați pe cerere și nivelurile sale viitoare.

Îngrijorările legate de cerere sunt alimentate suplimentar de date economice mai slabe decât se aștepta în SUA. Indicele ISM al sectorului serviciilor pentru luna noiembrie a arătat o scădere mai accentuată decât anticipată, coborând la 52,1 de la 56 în luna precedentă, subliniind cea mai lentă creștere a sectorului din ultimele trei luni. Acest indicator alimentează, de asemenea, îndoielile cu privire la o posibilă încetinire a cererii de energie, ceea ce ar putea genera presiuni suplimentare asupra prețurilor petrolului.

CITESTE SI:  Inflația din Statele Unite se temperează, dar o pauză prelungită a Fed rămâne probabilă

Între timp, raportul Administrației pentru Informații în domeniul Energiei (EIA) a relevat că activitatea rafinăriilor a avut o medie de 16,9 milioane de barili pe zi, în timp ce producția de benzină a scăzut la 9,5 milioane de barili pe zi, în concordanță cu schimbările sezoniere ale cererii.

De asemenea, importurile de țiței din SUA au crescut la 7,3 milioane de barili pe zi, evidențiind dependența relativă de sursele externe. Acest factor, în mod notabil, ar putea aduce beneficii economiilor exportatoare de petrol, precum Mexic și Columbia, în regiunea Americii Latine.

Dintr-o perspectivă mai largă, anul 2025 pare să fie unul provocator pentru piața petrolului. Posibila urmărire a creșterii producției de petrol în SUA, așa cum a sugerat Scott Bessent, viitorul Secretar al Trezoreriei, ar putea exercita presiuni suplimentare asupra prețurilor, complicând situația pentru producătorii globali. Traderii vor urmări cu siguranță următoarele mișcări ale OPEC+ și deciziile de politică din Washington, ambele având un rol cheie în determinarea traiectoriei prețurilor petrolului în lunile următoare.

Ti-a placut acest articol?

Ti-a placut acest articol?

Susține activitatea Financial Market.

Contribuția lunară poate fi anulată în orice moment folosind link-ul din email.