Indicii americani S&P 500 și Nasdaq au înregistrat ieri maxime istorice la închidere, pentru a patra sesiune consecutivă, pe măsură ce acțiunile din sectorul tehnologic și-au continuat raliul recent.
Aceste mișcări reflectă răspunsul pieței la indicatorii macroeconomici și deciziile Rezervei Federale, care influențează așteptările investitorilor.
Astfel, S&P500 a atins 5434 de puncte (+0.23%), NASDAQ 17.666 de puncte (+0.33%) in timp ce Dow Jones a scăzut cu 0.17%.
În aceeași zi, datele cheie publicate din piata muncii au afectat doar parțial încrederea pieței, numărul americanilor care au depus cereri noi de beneficii de șomaj a crescut la 242.000 comparativ cu cei 225.000 așteptați, sugerând o temperare a pieței muncii.
În același timp, raportul Indicele Prețurilor Producătorilor (PPI) pentru luna mai a scăzut neașteptat cu -0,2% față de creșterea anticipată de 0,1%, contribuind la speranța că Rezerva Federală ar putea lua în considerare o reducere a ratei dobânzii în viitor.
Combinația dintre o piață a muncii în slăbire și o scădere a prețurilor producătorilor a alimentat speculațiile despre o posibilă ajustare a politicii monetare.
La finalul sesiunii, acțiunile Broadcom au crescut cu 12,3% după ce producătorul de cipuri și-a ridicat previziunile de venituri vânzarea cipurilor utilizate în tehnologia inteligenței artificiale. De asemenea, compania a anunțat o divizare a acțiunilor în raport de 10 la 1.
Acțiunile Nvidia au crescut cu 3,5%, iar Apple a încheiat ziua în creștere cu 0,5%. După închiderea ședinței, acțiunile Adobe au crescut cu peste 14% după ce producătorul soft-ului Photoshop a depășit așteptările Wall Street pentru veniturile din al doilea trimestru.
Cu o zi mai devreme, pe 12 iunie 2024, Rezerva Federală a decis să mențină rata dobânzii la 5,5%, o decizie anticipată de piețe. Cu toate acestea, ceea ce a surprins pe mulți a fost proiecția unei singure reduceri a ratei pentru acest an, contrastând cu așteptările anterioare de până la trei reduceri de un sfert de punct procentual fiecare.
Această revizuire a sugerat o poziție precaută a băncii centrale în contextul incertitudinii economice continue și a presiunilor inflaționiste persistente.