Petrolul a urcat până la maxime multianuale, fiind stimulat de criza energetică la nivel global pe măsură ce se apropie iarna. Actualul impuls ascendent este alimentat de îngrijorările legate de înăsprirea aprovizionării deoarece prețurile în creștere ale cărbunelui și gazului natural au determinat, în special în Asia, ca uzinele să recurgă la utilizarea petrolului.
Cotația WTI a depășit pragul de 83 de dolari pe baril, atingând cel mai înalt nivel din 2014, pe măsură ce Rusia a optat pentru limitarea fluxului de gaze către Europa.
Gazprom, cel mai mare furnizor de gaze naturale din Europa, nu intenționează să trimită volume suplimentare de gaz pe rutele cheie de tranzit prin Ucraina luna viitoare, potrivit rezultatelor mai multor licitații de luni. Va trimite doar volume limitate prin Polonia.
Penuria gazelor naturale creează o cerere suplimentară de produse petroliere precum păcura și motorina din sectorul de producere a energiei electrice, fapt care coincide și cu redresarea economică în urma pandemiei.
În același timp, Iranul a spus că discuțiile despre un acord nuclear s-ar putea extinde. Membrul OPEC ar putea majora producția cu 1,3 milioane de barili pe zi dacă ar fi ridicate sancțiunile SUA, a declarat săptămâna trecută Agenția Internațională pentru Energie.
Între timp, datele economice din China au arătat că a doua cea mai mare economie din lume a crescut cu 4,9% YoY în perioada iulie-septembrie, în scădere față de rata de 7,9% din trimestrul anterior, restricționată de o încetinire a activității de construcții și de reducerea producției la nivelul fabricilor ca urmare a penuriei de energie.
Criza energetică a Chinei a contribuit la încetinirea creșterii economice a națiunii în al treilea trimestru, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, întrucât lipsa electricității din septembrie a forțat fabricile să limiteze producția sau să închidă complet.
Penele de curent au afectat luna trecută procesarea petrolului brut, ratele de rafinare atingând cel mai scăzut nivel din mai 2020.
În plus, sectorul aviatic este pregătit să ofere un alt impuls, SUA urmând să-și deschidă frontierele pentru turiști vaccinați pe 8 noiembrie.
În septembrie, OPEC + a înregistrat reduceri la 115%, potrivit Reuters, în scădere de la 116% în august. Acest lucru arată că anumiți membrii OPEC + întâmpină dificultăți în majorarea producției din cauza lipsei capacității de operare sau a altor probleme legate de producție.
OPEC estimează că, în acest moment, prețurile ridicate ale gazului au dus la o creștere a cererii de petrol cu 0,5 milioane de barili pe zi.
Pe de altă parte, JP Morgan estimează că cererea de petrol brut ar putea crește cu până la 0,8-0,9 milioane barili pe zi. Chiar și eliberarea rezervelor strategice în China și SUA ar putea să nu ajute foarte mult situația în cazul unei ierni reci.
Analizând graficul observăm o continuare a trendului ascendent puternic al cotației WTI. La începutul sesiunii a avut loc un gap bullish, care a marcat spargerea zonei de rezistență de la 81 USD, care este marcată de o retragere exterioară Fibonacci de 127,3% din corecția din perioada iulie – august.
Acest moment a oferit încredere cumpărătorilor, care au profitat de contextul favorabil și au forțat atingerea unui maxim multianual. Totuși, această performanță a venit cu un preț: atingerea pragului de 70 de puncte pe graficul RSI, fapt ce a întrerupt secvența ascendentă a materiei prime și a dus la o scădere.
În momentul de față cotația testează media mobilă de 50 de perioade (linia galbenă) și, în cazul în care are loc o spargere, următorul punct de urmărit este fostul nivel de rezistență de la 81 USD. În ceea ce privește poziția cumpărătorilor, o posibilă testare a nivelului menționat anterior le-ar putea trezi din nou atenția în privința unei noi încercări de depășire a maximului intraday de astăzi, de la 83,18 USD.