BET
18621.52
0.24%
BET-TR
40689.39
0.24%
BET-FI
61117.95
1.36%
BETPlus
2752.07
0.18%
BET-NG
1330.25
0.04%
BET-XT
1589.85
0.32%
BET-XT-TR
3421.01
0.33%
BET-BK
3471.55
0.36%
ROTX
40949.88
0.21%

Prețul petrolului WTI se stabilizează în jur de 81 dolari pe baril ciuda fenomenelor meteo extreme din Texas

Autor: Tiberiu Porojan
2 min

În ultimele zile, prețurile petrolului brut au înregistrat o scădere de aproape 3%, pe fondul unor fenomene meteo extreme (uraganul Beryl), care a afectat centrul de producție din Texas.

Inițial, se așteptau daune severe din cauza furtunii, dar Beryl a slăbit din intensitate până la nivelul de furtună tropicală, reducând impactul asupra infrastructurii energetice a regiunii.

Prețul Brent, un etalon internațional pentru petrolul brut, a scăzut la aproximativ 84,50 de dolari pe baril, în timp ce WTI, standardul din SUA, a scăzut la aproximativ 81,40 de dolari pe baril.

Aceste scăderi reflectă mai puțină îngrijorare cu privire la întreruperile aprovizionării cu țiței, deoarece facilitățile de producție și distribuție din Texas nu au suferit daune severe în timpul furtunii.

Infrastructura energetică a rămas în mare parte neatinsă, în ciuda evacuărilor și închiderii porturilor ca măsuri preventive. Aceasta a fost o ușurare considerabilă pentru piețe, care se temeau de întreruperi semnificative în aprovizionarea cu petrol. Drept urmare, așteptările privind un impact prelungit asupra producției și distribuției de petrol brut au fost reduse semnificativ.

În plus, porturile din Texas sunt așteptate să se redeschidă în curând, iar unele rafinării sunt deja pregătite să reia producția. Aceste vești pozitive au contribuit și ele la scăderea prețurilor petrolului brut, pe măsură ce operatorii de pe piață își ajustează așteptările bazate pe recuperarea rapidă a infrastructurii energetice.

CITESTE SI:  Perspective pentru a doua jumătate a anului 2024 pe piețele financiare

Contextul economic și politic global este un alt factor care influențează scăderea recentă a prețurilor petrolului brut. Comentariile președintelui Rezervei Federale despre economie au generat incertitudine pe piață, afectând încrederea investitorilor. În plus, posibilitatea unui armistițiu în Gaza a redus preocupările geopolitice, care de obicei au un impact direct asupra prețurilor petrolului brut.

În concluzie, se poate spune că efectul uraganului Beryl a fost mai puțin intens decât se estimase inițial, recuperarea rapidă a infrastructurii energetice din Texas și factorii economici contribuind la scăderea recentă a prețurilor petrolului brut.

Deși evacuările și închiderile de porturi au ridicat inițial îngrijorări, faptul că infrastructura a rămas în mare parte intactă a fost un factor critic în scăderea prețurilor. Redeschiderea porturilor, reluarea producției de la rafinării și tensiunile geopolitice reduse sugerează o stabilizare pe termen scurt a pieței petrolului.