BET
17477.86
0.51%
BET-TR
38508.87
0.52%
BET-FI
60784.78
0.3%
BETPlus
2586.66
0.55%
BET-NG
1225.75
0.21%
BET-XT
1499.68
0.47%
BET-XT-TR
3248.19
0.48%
BET-BK
3266.12
0.5%
ROTX
38706.17
0.54%

Acțiunile companiilor tech din SUA: Evoluții mixte după publicarea rezultatelor trimestriale

Autor: Tiberiu Porojan
5 min

Inteligența Artificială domină din nou rezultatele trimestriale prezentate săptămâna trecută de Big Five, corporațiile tehnologice de top din SUA – Alphabet, Amazon, Apple, Meta și Microsoft.

Mai mult, așteptările ca boom-ul AI să se reflecte în câștiguri corespunzătoare sau în perspective de afaceri pozitive pentru companiile tech sunt în creștere.

Așteptările au fost în mare parte îndeplinite – aproape nicio creștere a prognozelor de profit

În esență, Big Five au raportat creșteri suplimentare ale vânzărilor și câștigurilor pentru al doilea trimestru. Cifrele au depășit parțial așteptările, dar în unele domenii investitorii sperau la cifre și mai bune. Ca urmare a prezentării cifrelor și în urma pierderilor generale de pe piețe, unele dintre acțiunile tehnologice care performaseră bine anterior au scăzut puternic.

Analiștii de la Erste Asset Management subliniază de asemenea că așteptările pentru rezultatele de la jumătatea anului în sectorul tehnologic au fost în mare parte îndeplinite.

Cu toate acestea, au fost puține creșteri ale așteptărilor de profit pentru a doua jumătate a anului„, explică aceștia. În general, se vede și o anumită rotație sectorială din zona marilor companii tehnologice către companiile ciclice ca fiind unul dintre motivele corecției recente.

Perspectivele privind scăderea ratelor dobânzilor ar trebui să ajute companiile care depind mai mult de creșterea economică, adică companiile cu modele de afaceri tradițional ciclice„.

companii tech sua

Sursa Erste Asset Management

Miliarde în investiții privind inteligența artificială – AI

Indiferent de situația pieței, așa-numitele „Big Five” investesc sume din ce în ce mai mari în centrele de date necesare pentru aplicațiile AI.

Pentru Microsoft, costurile pentru extinderea centrelor de date au crescut cu 78%, ajungând la 19 miliarde USD doar în ultimul trimestru.

Compania-mamă a Google, Alphabet, a anunțat că își va dubla aproape investițiile la 12 miliarde USD. CEO-ul Alphabet, Sundar Pichai, a justificat cheltuielile prin potențialul enorm al ofertelor AI în viitor.

Riscul de a investi prea puțin este dramatic mai mare decât riscul de a investi prea mult„, a spus CEO-ul Alphabet.

CEO-ul Meta, Mark Zuckerberg, este de asemenea convins că aceste investiții sunt urgent necesare având în vedere timpii lungi de pregătire ale proiectelor AI. „În acest moment, aș prefera să risc să construiesc capacitatea înainte de a fi necesară decât prea târziu„, a spus Zuckerberg în timpul prezentării cifrelor Meta.

Boom-ul AI provoacă deja o creștere rapidă a cererii pentru serviciile de cloud ale giganților tehnologici. Atât diviziile de cloud ale Alphabet, cât și cele ale Microsoft au crescut cu 29% în ultimul trimestru. Cu toate acestea, în timp ce Alphabet a depășit prognozele, investitorii se așteptau la o creștere și mai mare în acest domeniu din partea Microsoft.

Alphabet și Meta plănuiesc să detroneze ChatGPT cu propriile servicii de inteligentă artificială

Marile corporații concurează acerb între ele cu aplicațiile AI. Pentru mult timp, Microsoft a fost în avans în această privință, beneficiind de parteneriatul său cu dezvoltatorul ChatGPT, OpenAI. Cu toate acestea, celelalte corporații tehnologice au investit și ele masiv în dezvoltările AI și își extind masiv ofertele respective.

Google concurează cu ChatGPT prin AI-ul său propriu, Gemini. Compania-mamă a Facebook, Meta, speră să concureze cu ChatGPT prin integrarea AI-ului său propriu, Llama, în platforme precum Instagram sau WhatsApp. Spre deosebire de OpenAI sau Google, Meta oferă propriul AI ca software open-source accesibil gratuit. Aceasta este menită să creeze un ecosistem software care să apropie utilizatorii mai mult de serviciile companiei.

Venituri puternice din publicitate au condus vânzările Meta

Piețele au reacționat pozitiv la rezultatele raportate de Meta. Compania-mamă a Facebook și-a crescut veniturile cu 22%, ajungând la 39,1 miliarde USD, datorită în special veniturilor surprinzător de bune din publicitate. Profiturile au crescut cu 73%, ajungând la 13,5 miliarde USD. Divizia Reality Labs rămâne o problemă, iar Metaversul continuă să genereze pierderi pentru viitorul previzibil. Pe de altă parte, planurile AI ale grupului au fost bine primite.

Atât Alphabet, cât și Microsoft au depășit ușor așteptările. Boom-ul afacerilor cloud și veniturile robuste din publicitate au rezultat într-o creștere de 14% a veniturilor, ajungând la 84,7 miliarde USD pentru Alphabet. Microsoft și-a crescut vânzările cu 15%, ajungând la 64,7 miliarde USD. Cu toate acestea, în ciuda cifrelor solide, dezamăgirea față de creșterea cloud a prevalat pe piața de acțiuni, iar acțiunile Microsoft au reacționat la rezultate cu pierderi semnificative.

CITESTE SI:  Norofert, parteneriat cu IFC pentru susținerea practicilor agricole durabile și combaterea schimbărilor climatice

Acțiunile Amazon au scăzut de asemenea puternic după prezentarea rezultatelor retailerului online. Vânzările grupului din trimestrul al doilea au crescut cu 10%, ajungând la 148 miliarde USD YoY, dar analiștii așteptau ceva mai mult. Cu toate acestea, grupul a depășit prognozele în divizia de cloud, Amazon Web Services (AWS), unde vânzările au crescut cu peste 20%, ajungând la 26,3 miliarde USD.

Apple își crește veniturile trimestriale în ciuda vânzărilor slabe de iPhone

În timp ce Apple a câștigat puțin mai puțin din vânzările de iPhone în trimestrul al treilea, tabletele iPad și computerele Mac au compensat din plin. Vânzările grupului au crescut cu 5% YoY, ajungând la 85,5 miliarde USD. În cele din urmă, profitul a fost de aproximativ 21,5 miliarde USD, o creștere de aproximativ 8% comparativ cu trimestrul al treilea al anului trecut.

Vânzările de iPhone au scăzut cu 1% de la an la an, ajungând la aproximativ 39,3 miliarde USD, Apple pierzând în prezent o parte din cota de piață pe piața importantă a smartphone-urilor din China. Cu toate acestea, aceasta a depășit așteptările analiștilor. În plus, Apple intenționează să introducă noi funcții bazate pe AI pe dispozitivele sale începând din toamnă. Într-o conferință de presă, CEO-ul Apple, Tim Cook, a subliniat că acest lucru ar putea oferi clienților un motiv să cumpere noi iPhone-uri.

În afară de cifrele de venituri, renumitul investitor Warren Buffett a provocat o agitație destul de mare cu acțiunile Apple. Holding-ul să de investiții, Berkshire Hathaway, deținea o participație mare în Apple de ani de zile. Cu toate acestea, după cum s-a anunțat weekendul trecut, el a vândut un pachet de acțiuni Apple în valoare de aproximativ 76 de miliarde de dolari în ultimul trimestru, ceea ce a lovit puternic prețul acțiunilor după weekend.

Cifrele Nvidia, așteptate cu nerăbdare, Intel dezamăgește cu cifrele recente

Cifrele trimestriale ale producătorului de cipuri Nvidia, care vor fi publicate în august, sunt acum așteptate cu nerăbdare. Nvidia produce majoritatea procesoarelor speciale utilizate pentru aplicațiile AI și este considerată principalul beneficiar al boom-ului AI. Rapoartele privind o posibilă întârziere a următoarei generații de cipuri Nvidia GPU (“Graphic Processor Unit”) au cauzat o stare de spirit temperată înainte de rezultatele companiei. Cu toate acestea, perspectivele bune în acest segment pentru AMD și Nvidia au confirmat recent cererea pentru produsele lor AI.

Scădere puternică pentru acțiunile Intel

Cifrele raportate de rivalul din industrie, Intel, au fost primite cu dezamăgire. Intel încă nu a dezvoltat propriul cip AI cu care compania ar putea spera să concureze cu Nvidia. În schimb, cererea pentru procesoare pentru servere tradiționale a fost scăzută în ultima vreme. În trimestrul al doilea, profiturile Intel au scăzut mai mult decât se aștepta, ajungând la 0,02 USD per acțiune.

Investițiile se fac în cipuri care sunt importante pentru aplicațiile AI, cum ar fi GPU-urile. Investițiile în CPU-uri (”Central Processor Unit”; procesor principal în calculatoare), pe de altă parte, sunt reduse. Această tendință este probabil să continue în anii următori. Intel, care oferă în principal CPU-uri, va suferi, din păcate, direct„, mai precizează analiștii Erste Asset Managemetn, rezumând perspectivele nu foarte roz pentru Intel.

Având în vedere declinul cipurilor tradiționale, Intel a anunțat de asemenea un program dur de austeritate la prezentarea rezultatelor, peste 15% din locurile de muncă urmând să fie reduse. Ca răspuns la cifre, acțiunile Intel au pierdut temporar aproximativ o treime din valoarea lor pe piața de acțiuni.

Perspectivele rămân pozitive

Privind segmentul în ansamblu, situația rămâne pozitivă pe termen mediu și lung. „Vedem corecția actuală pentru ceea ce este – o corecție într-o tendință ascendentă,” subliniază managerul de fonduri.

Cererea pentru echipamente în industria semiconductoarelor rămâne bună, cererea și oferta pentru aplicațiile AI se extind, iar industria software-ului se stabilizează din ce în ce mai mult.

„Securitatea cibernetică, conducerea autonomă și Internet of Things sunt, de asemenea, teme pe termen lung,” concluzionează aceștia.

Analiză efectuată de Erste Asset Management

Ti-a placut acest articol?

Ti-a placut acest articol?

Susține activitatea Financial Market.

Contribuția lunară poate fi anulată în orice moment folosind link-ul din email.