Ascendia, lider în soluții de e-learning și companie listată la Bursa de Valori București sub simbolul ASC, a raportat veniturile aferente primelor șase luni din acest an, fiind cel mai bun prim semestru din istoria companiei, atât în ceea ce privește venitul total, cifra de afaceri, cât și profitul net.
Astfel, compania a înregistrat venituri din exploatare în valoare de 6,2 milioane de RON, o creștere de 109% față de S1 2022, datorată în principal majorării cu 151% a cifrei de afaceri, de la 1,4 milioane de RON în primul semestru din 2022 la 3,6 milioane de RON în S1 2023.
Creșterea cifrei de afaceri a fost determinată de creșterea activității comerciale prin atragerea de clienți noi din sectorul privat, pentru care compania a livrat proiecte în cursul primului semestru din 2023, precum și de execuția contractelor semnate în anii anteriori.
Este important de menționat faptul că cifra de afaceri generată în S1 2023 continuă evoluția pozitivă din ultimii 3 ani, cifra de afaceri crescând cu o rată anuală compusă de creștere (CAGR) impresionantă de 117%.
″Veniturile din primul semestru al 2023 s-au bazat în special pe încasările de la companii mari și din încasările aferente proiectului Edulib (Biblioteca Virtuală).
Am decis să ne alăturăm acestei inițiative pentru a avea șansa să producem o schimbare reală la nivelul sistemului educațional. Edulib va aduce copiilor și cadrelor didactice din România instrumente moderne pentru învățarea online.
Acest proiect a fost important pentru noi și deoarece lucrăm foarte rar în proiecte ce au ca beneficiar final instituțiile publice,″ a declarat Cosmin Mălureanu, CEO Ascendia.
În ceea ce privește cheltuielile de exploatare, acestea au înregistrat un avans de 60%, până la 5.3 milioane de RON, semnificativ mai lent decât creșterea cifrei de afaceri, care a fost de 151%.
Cea mai mare pondere în cheltuieli a fost reprezentată de cheltuielile cu personalul, care au ajuns la 3.7 milioane de RON, în urma unei majorări de 96%.
Aceasta se datorează creșterii dimensiunii echipei față de perioada de referință, dar și a majorărilor salariale efectuate în perioada analizată.
A doua cea mai mare contribuție la cheltuieli a fost reprezentată de alte cheltuieli de exploatare, care au ajuns la 1.1 milioane de RON, după o majorare cu 9% în S1 2023 față de primele șase luni din 2022.
Această poziție include, în principal, cheltuieli cu prestațiile externe. Amortizările și ajustările de valoare au fost de 517 mii de RON, în urma unei creșteri de 25% în primul semestru al anului 2023 datorită investițiilor realizate în dezvoltarea produselor proprii.
Cheltuielile materiale au scăzut cu 23% în S1 2023, ajungând la 23 de mii de RON. În S1 2023, Ascendia a înregistrat cel mai mare profit net dintr-un prim semestru din istorie, în contextul celor mai mari venituri semestriale din istorie.
Având în vedere ciclicitatea generală a activității, în care Ascendia a generat, în general pierderi în prima jumătate a anului, merită precizat că este a doua oară în ultimii 5 ani când compania înregistrează profit pe primul semestru.
În ansamblu, rezultatele înregistrate la 30.06.2023 relevă o semnificativă creștere a activității economice a companiei comparativ cu perioada de referință, societatea înregistrând o creștere de 2,5 ori a cifrei de afaceri, finalizată prin marcarea unui profit net de 730.242 RON.
În ceea ce privește activitatea pe piața de capital, 2023 este primul an de la listarea companiei la Bursa de Valori București în care s-au acordat dividende acționarilor.
Prin urmare, în data de 28 iulie 2023, a fost efectuată plata dividendelor aferent anului 2022 către persoanele care dețineau acțiuni ASC la data de înregistrare de 11 iulie 2023.
Valoarea brută a dividendelor distribuite a fost de 0,1003 lei/acțiune, valoarea totală a dividendelor plătite fiind de 1.176.184,03 lei.
″Decizia de a oferi dividende acționarilor noștri face parte din planul nostru de a ține aproape de noi acționarii pe termen lung prin oferirea de dividende atunci când disponibilitățile financiare permit acest lucru, fără a influența planul de investiții al companiei. De asemenea, capacitatea de a plăti dividende evidențiază gestionarea eficientă a cash flow-ului,″ a conchis Cosmin Mălureanu.