Tensiunile comerciale și aprecierea euro determină Banca Centrală Europeană să continue ciclul de relaxare monetară
După ședința din martie, părea că BCE se pregătește pentru o pauză în privința reducerii dobânzilor. Cu nivelurile actuale apropiate de limita superioară a estimărilor pentru dobânzile „neutre”, o astfel de pauză părea justificată. În plus, optimismul generat de schimbarea de direcție fiscală în Germania și angajamentele mai ferme ale Europei privind cheltuielile pentru apărare și securitate au îmbunătățit semnificativ perspectivele de creștere economică în zona euro.
Însă, de la „Ziua Eliberării”, o pauză nu mai este o opțiune viabilă.
Tensiunile comerciale reînnoite, în special după impunerea tarifelor americane asupra Uniunii Europene și altor țări, au readus în prim-plan îngrijorările privind creșterea economică pe termen scurt în zona euro. Aprecierea euro, corelată cu scăderea prețurilor la energie, amplifică presiunile dezinflaționiste deja existente. Potrivit analiștilor de la ING Bank, în acest context, BCE nu mai are de ales și trebuie să continue ciclul de relaxare monetară printr-o nouă reducere a dobânzii săptămâna aceasta.
La fel ca în luna octombrie, o astfel de măsură poate fi considerată o „tăiere de asigurare” – o decizie care nu ar produce efecte negative, dar care, dacă nu este luată, ar putea transmite un semnal de incertitudine privind angajamentul BCE de a sprijini creșterea economică. Mai mult, neintervenția ar putea contribui la o întărire suplimentară și nejustificată a monedei euro.
În cazul în care ați ratat acest detaliu, rata de schimb efectivă a euro (ajustată în funcție de comerț) se află la cel mai ridicat nivel de la începutul uniunii monetare.
Odată cu noua reducere, BCE va trebui să își ajusteze și discursul public. În loc de sintagma „politica monetară devine semnificativ mai puțin restrictivă”, este de așteptat ca banca să transmită că, la 2,25%, rata dobânzii la depozite se află acum în intervalul estimat pentru dobânzile neutre.
Privind înainte, BCE se confruntă cu două provocări majore: pe de o parte, tensiunile comerciale persistente și incertitudinea globală pot forța noi reduceri ale dobânzii, chiar mai mari decât este dispusă să recunoască în prezent. Pe de altă parte, întărirea monedei euro – nu doar față de dolar – continuă să accentueze presiunile dezinflaționiste. Potrivit analiștilor de la ING Bank, BCE ar putea fi nevoită să adopte un ton mai deschis privind posibilitatea unor politici monetare mai acomodative, ca măsură de prevenție.