BET
16060.28
-2.35%
BET-TR
35415.72
-2.36%
BET-FI
58033.56
-3.07%
BETPlus
2378.96
-2.4%
BET-NG
1159.51
-1.95%
BET-XT
1382.99
-2.41%
BET-XT-TR
2997.99
-2.42%
BET-BK
2957.08
-2.8%
ROTX
35766.76
-2.12%

Banca Transilvania a atras alte 500 de milioane de euro de la investitori, la prima emisiune ESG

Autor: Financial Market
2 min

Banca Transilvania a vandut in 29 noiembrie obligatiuni de 500 de milioane de euro, investitorii plasand ordine de peste 1.650 de milioane de euro. 90% din totalul emisiunii a fost subscrisa de investitori internationali din 21 de tari.

Au subscris oferta 108 de investitori – fonduri de investitii, institutii financiare, fonduri de pensii, banci comerciale si centrale, precum si companii de asigurare si companii comerciale.

Emisiunea a fost suprasubscrisa in doar cateva ore, ceea ce a permis scaderea dobanzii de la 7,75%, la inceputul operatiunii de plasare de ordine, la 7,25%, la final.

Este prima emisiune de obligatiuni cu o eticheta de tip ESG, cu o componenta de social (minim 50%) si o componenta verde, si este listata la Bursa din Dublin.

Obligatiunile sunt de tip MREL, contribuind, conform standardelor europene, la asigurarea unui nivel optim de fonduri eligibile MREL, distincte de depozitele clientilor, care sunt garantate de Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare.

Vanzarea obligatiunilor a fost coordonata de aranjorii JP Morgan SE, Citigroup Global Markets Europe AG, ING Bank N.V (care a fost si consultant unic pentru sustenabilitate), iar BT Capital Partners a fost co-manager.

Consultantii juridici au fost Filip&Company, Freshfields Bruckhaus Deringer LLP, Clifford Chance Badea si Clifford Chance LLP. Deloitte Audit SRL a avut rolul de auditor financiar, iar KPMG Tax SRL a fost consultantul fiscal.

Emisiunile de obligatiuni BT din 2023:

• In cadrul emisiunii debut de obligatiuni, banca a atras 500 de milioane de euro de la investitori, acestia plasand ordine de peste 850 de milioane de euro. A fost momentul in care banca a debutat pe piata internationala (aprilie).
• BT a suplimentat emisiunea internationala de obligatiuni cu 100 de milioane de euro, ca urmare a interesului ridicat din partea investitorilor institutionali cu privire la prima emisiune de obligatiuni (iunie).
• Banca Transilvania a primit 200 de milioane de euro de la IFC si Asian Infrastructure Investment Bank, parte a unui pachet de obligatiuni subordonate. Finantarea este de tipul datorie subordonata si este listata la Bursa de Valori Bucuresti (iulie).
• BT a completat cu 190 de milioane de euro programul de emisiuni de obligatiuni prin emiterea de obligatiuni, ajungand astfel la aproape 1 miliard de euro (august).

CITESTE SI:  Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade

Banca Transilvania, dubla evaluare, din partea a doua dintre cele mai importante agentii internationale de rating, Moody’s si Fitch. Banca este la prima evaluare Moody’s

Banca Transilvania a primit, la finalul lunii noiembrie a.c., rating de credit investment grade din partea Moody’s, care apreciaza la BT capitalul robust, rentabilitatea puternica si rezilienta, precum si lichiditatea semnificativa.

Perspectiva stabila a rating-urilor pe termen lung ale BT reflecta asteptarile Moody’s, conform carora performanta financiara, in special capitalul si profitabilitatea, vor ramane solide, in ciuda unui context macroeconomic mai putin favorabil si in cazul in care structura pasivelor nu se schimba semnificativ pentru a indeplini cerintele MREL.

Rating-urile Moody’s pentru BT:

• Baa2/P-2 pentru depozite pe termen lung si scurt;
• Baa3/P-3 pentru emitenti pe termen lung si scurt;
• Perspectiva stabila privind rating-urile pe termen lung;
• Rating-uri de risc de contraparte (CRR) pe termen lung si scurt Baa1/P-2;
• Evaluare de credit de baza (BCA) ba1 si un BCA ajustat;
• Evaluari ale riscului de contraparte (CR) Baa2(cr)/P-2(cr).

De asemenea, Fitch Ratings a confirmat, in 5 decembrie a.c., la „BB plus” ratingul Bancii Transilvania pentru datoriile pe termen lung (IDR), cu perspectiva stabila. Rating-urile BT reflecta rezervele robuste de capital, sustinute de generarea interna continua de capital si profilul de finantare stabil.

Ti-a placut acest articol?

Ti-a placut acest articol?

Susține activitatea Financial Market.

Contribuția lunară poate fi anulată în orice moment folosind link-ul din email.