BET
18546.14
0.21%
BET-TR
40522.76
0.21%
BET-FI
59791.7
0.06%
BETPlus
2742.22
0.18%
BET-NG
1327.34
0.37%
BET-XT
1581.37
0.16%
BET-XT-TR
3402.69
0.16%
BET-BK
3453.31
0.13%
ROTX
40780.7
0.21%

Calendar economic: Află cele mai importante date economice care vor mișca piețele săptămâna ce urmează

Autor: Financial Market
3 min

Săptămâna viitoare va fi plină de informații economice așteptate de investitori, printre cele mai importante fiind raportul privind evoluția locurilor de muncă al Departamentului Muncii din februarie și mărturia președintelui Fed, Jerome Powell, în fața Congresului.

Cea mai mare economie a lumii a creat probabil 200.000 de locuri de muncă luna trecută, sub cele 517.000 de locuri de muncă adăugate în ianuarie, șomajul menținându-se la 3,4%, minimul ultimilor 50 de ani.

Creșterea medie a câștigurilor orare a accelerat probabil la 4,8%, agravând îngrijorările legate de presiunea inflaționistă în creștere.

Departamentul Muncii va publica, de asemenea, datele din ianuarie privind locurile de muncă deschise, în timp ce sondajul ADP privind ocuparea forței de muncă este de așteptat să arate o creștere a salariilor private cu 185.000 în luna februarie.

În același timp, participanții de pe piață vor monitoriza îndeaproape raportul privind balanța comercială a Departamentului de Comerț.

Pe lângă calendarul economic al SUA, investitorii vor urmări discursurile Fed, în special pe cel al președintelui Jerome Powell, pentru mai multe informații despre planul de înăsprire al politicii monetare.

mCgXp1ew

Evoluția din ultimele trei luni a indicilor S&P500 și Dow Jones. Sursa Trading View

În altă parte a Americii, Canada va publica cele mai recente cifre privind locurile de muncă, economiștii prezicând o ușoară creștere a ratei șomajului cu 5,1% în februarie.

În plus, țara va afișa cifre de comerț exterior și date de încredere a afacerilor. În cele din urmă, Banca Canadei va decide asupra ratelor dobânzii.

În Regatul Unit, Oficiul de Statistică va actualiza cifrele lunare privind PIB-ul, producția industrială, producția în construcții și datele despre comerțul exterior.

Economia Marii Britanii cel mai probabil își va reveni în ianuarie, după o contracție de 0,5% în decembrie, în timp ce producția industrială ar putea scădea după trei luni consecutive de creștere. Alte știri de urmat sunt indicele prețurilor caselor din Halifax și sondajul PMI în construcții.

CITESTE SI:  Nuclearelectrica a primit aviz favorabil din partea Comisiei Europene pentru Unitățile 3 și 4 de la Cernavodă

În altă parte a Europei, Zona Euro va dezvălui estimarea finală a PIB-ului din trimestrul al patrulea și a vânzărilor cu amănuntul din ianuarie, iar Germania va publica cifrele finale ale inflației pentru februarie, producția industrială și comerțul cu amănuntul.

Atât vânzările cu amănuntul, cât și producția industrială din cea mai mare economie a Europei este prognozată a se redresa după scăderile abrupte din decembrie.

În România, evoluția vânzărilor cu amănuntul, a doua estimare a evoluției PIB-ului pe anul trecut, evoluția inflației și producția industrială vor ține capul de afiș al informațiilor economice.

z3OLj3G1

Evoluția din ultimele trei luni a indicilor DAX40, FTSE100 și BET. Sursa Trading View

Piața își va ține, de asemenea, ochii pe balanța comercială a Franței, comerțul intern al Italiei, inflația și rata șomajului din Elveția și rata șomajului din Turcia și producția industrială și indicele prețurilor de consum al Rusiei.

În ceea ce privește politica monetară, se estimează că Banca Națională a Poloniei își va menține rata de referință neschimbată la 6,75%, pentru a șasea întâlnire consecutivă.

În Australia, Reserve Bank of Australia este de așteptat să opereze o a șasea creștere consecutivă a ratei de 25 puncte de bază, ridicându-și rata fondurilor la 3,6% și ignorând încetinirea PIB-ului australian în trimestrul IV și reducerea inflației din ianuarie.

În China, se așteaptă ca sesiunea anuală a Congresului Național al Poporului să implementeze o remaniere semnificativă a guvernului, în timp ce factorii de decizie politică vor anunța ținte oficiale de creștere pentru 2023.

În ceea ce privește datele economice, săptămâna viitoare va fi marcată de cifrele comerciale pentru ianuarie și februarie, pentru a determina impactul efortului de redeschidere al țării asupra creșterii inițiale a exporturilor.

China va publica, de asemenea, date despre indicele prețurilor de consum și inflația la producător pentru luna februarie.

Între timp, se estimează că Banca Japoniei își va lăsa politica monetară ultra-laxă neatinsă, după ce viceguvernatorul și candidatul guvernatorului băncii centrale au renunțat la schimbările imediate ale nivelurilor dobânzilor și ale politicii de control al curbei randamentului. De asemenea, India va afișa cifrele de producție industrială pentru ianuarie.