BET
18546.14
0.21%
BET-TR
40522.76
0.21%
BET-FI
59791.7
0.06%
BETPlus
2742.22
0.18%
BET-NG
1327.34
0.37%
BET-XT
1581.37
0.16%
BET-XT-TR
3402.69
0.16%
BET-BK
3453.31
0.13%
ROTX
40780.7
0.21%

Calendar economic: Decizia FED privind rata dobânzii de politică monetară va fi in centrul atenției investitorilor

Autor: Financial Market
2 min

Săptămâna aceasta pietele financiare își vor îndrepta atenția către decizia privind politica monetară a Rezervei Federale după ce recentele tulburări din sectorul bancar au adăugat un alt nivel de incertitudine evoluției economice.

Președintele Fed a declarat recent în Congresul SUA că este pregătit să crească rata dobânzii cu 25 de puncte de bază până la 5% pentru a reduce inflația, fără a lua in considerare situatia tensionată a unor banci americane.

După cum se știe deja, Sillicon Valley Bank si Signature Bank au intrat într-o procedură de faliment controlat in timp ce First Republic Bank a pierdut peste 30% din valoarea cotației in cursul zilei de vineri și a primit o injecție de capital de 30 mld dolari din partea marilor bănci de pe Wall Street precum JPMorgan, Bank of America, Citi sau Wells Fargo.

Totodată, investitorii vor astepta, de asemenea, proiecțiile economice actualizate și estimările grafice cu puncte pentru indicii cu privire la nivelul terminal al ratei dobânzii, inflația, creșterea economică și perspectivele șomajului.

De asemenea, Departamentul de Comerț va publica comenzile de bunuri de folosință îndelungată din februarie și cifrele vânzărilor de case noi.

Totodată, S&P Global va publica indicatorii PMI din martie, respectiv sondaje ale managerilor de achiziții care măsoară activitățile din sectorul de producție și servicii din SUA.

În Regatul Unit, se așteaptă ca Banca Angliei să majoreze ratele dobânzilor cu 25 pb la 4,25%, ducând costurile îndatorării pana la cel mai mare nivel din noiembrie 2008, în încercarea de a reduce inflația.

Inflația generală a crescut probabil cu 0,6% de la o lună la alta în februarie, ducând la o încetinire a ratei anuale la 9,8% de la 10,1%, cu mult peste ținta de 2%.

CITESTE SI:  Rata anuală a inflației din România a scăzut la 4,94% în luna iunie, în conformitate cu estimările pieței

De asemenea, investitorii așteaptă sondajul privind încrederea consumatorilor Gfk, prețurile la producători, comerțul cu amănuntul, împrumutul net din sectorul public și indicatorul CBI pentru comenzile din fabrici.

În alte părți ale Europei, băncile centrale din Elveția, Norvegia și Turcia vor decide cu privire la ratele dobânzilor.

De asemenea, se anticipează că indicatorii PMI vor arăta că activitatea sectorului privat din zona euro a crescut pentru a treia lună consecutivă în cursul lunii martie, în principal datorită unei contracții mai slabe a sectorului de producție, inclusiv în Germania și Franța.

În plus, încrederea consumatorilor în zona euro s-a îmbunătățit probabil pentru a șasea lună, în timp ce sentimentul investitorilor germani este în scădere de la maximul ultimului an.

Alte date economice cheie prezintă producția în construcții și contul curent al zonei euro; prețurile la producător din Germania; Comerțul exterior al Elveției și cifrele finale ale PIB-ului din trimestrul IV pentru Spania și Țările de Jos.

În Asia, se așteaptă ca Banca Populară Chineză să-și lase ratele principale ale împrumuturilor neschimbate în urma unor noi injecții de lichiditate, pe măsură ce banca își propune să susțină în continuare redresarea economică a țării.

Japonia va publica, de asemenea, datele privind evoluția înflației pentru februarie și cifrele PMI pentru martie. În Australia, toți ochii vor fi ațintiți asupra datelor PMI pentru martie și asupra minutei de la cea mai recentă întâlnire a bancii centrale, care ar putea semnala cât de aproape este rata dobanzii de limita superioară.