BET
18507.05
-0.03%
BET-TR
40438.01
-0.04%
BET-FI
59755.17
0.41%
BETPlus
2737.17
-0.06%
BET-NG
1322.39
0.08%
BET-XT
1578.89
0.01%
BET-XT-TR
3397.4
0.01%
BET-BK
3448.87
0.08%
ROTX
40695.58
-0.03%

Calendar economic: Inflația din Zona Euro și evoluția numărului locurilor de muncă din SUA vor ține capul de afiș al săptămânii

Autor: Financial Market
2 min

Săptămâna ce vine va fi aglomerată din punct de vedere economic, investitorii urmărind îndeaproape raportul privind evoluția pieței muncii din SUA, alături de indicele prețurilor PCE și date despre venitul și cheltuielile personale și a doua estimare a creșterii PIB-ului pentru T2.

În Europa, atenția se va concentra asupra cifrelor ratei inflației pentru Zona Euro, Germania, Franța, Italia, Spania și Elveția.

Economia SUA este așteaptată să fi adăugat aproximativ 170.000 de locuri de muncă în august, marcând cea mai mică creștere de la pierderea de 268.000 de locuri de muncă în decembrie 2020.

Între timp, se așteaptă ca rata șomajului să rămână stabilă la 3,5%. Prețurile PCE, care sunt măsura preferată a inflației de către Rezerva Federală, sunt anticipate să crească cu 0,2% luna peste lună în iulie, reflectând creșterea observată în iunie.

În același timp, se estimează că venitul personal va crește cu 0,3%, iar cheltuielile personale se așteaptă să înregistreze o creștere de 0,6%.

Alte publicări semnificative de urmărit includ ofertele de locuri de muncă JOLTs, ISM Manufacturing PMI, a doua estimare a PIB-ului T2, datele despre prețurile locuințelor, cifrele despre vânzările de locuințe în așteptare și Indicele de încredere a consumatorilor.

În alte părți ale Americii, ratele de creștere a PIB-ului T2, PMI-urile de producție și ratele șomajului vor fi raportate pentru Canada și Brazilia.

În Europa, investitorii vor aștepta procesul-verbal al ședinței de politică monetară a Băncii Centrale Europene, în încercarea de a evalua dacă banca centrală va majora sau menține ratele în septembrie, în special având în vedere performanța economică lentă a Europei.

De asemenea, atenția se va concentra asupra publicării cifrelor preliminare ale inflației din Zona Euro, Germania, Franța, Italia și Spania.

Se așteaptă ca rata anuală a inflației în Zona Euro să încetinească pentru a patra lună consecutivă la 5,1% în august, cea mai scăzută de la începutul anului 2022, dar încă mult peste ținta BCE de 2%.

CITESTE SI:  Indicatorul de Încredere Macroeconomică realizat de Asociația CFA România a crescut ușor în luna mai 2024

În plus, raportul principal despre locuri de muncă va fi publicat pentru Zona Euro, Germania și Italia, iar S&P Global va actualiza PMI-urile de producție pentru regiune.

În Germania, vânzările cu amănuntul din iulie sunt prognozate să revină după o scădere neașteptată, în timp ce indicatorul de încredere al consumatorilor Gfk este așteptat să rămână relativ stabil.

Alte date de urmărit includ sondajul de afaceri din Zona Euro, cifrele finale ale PIB-ului Franței și Italiei și sondajele de afaceri și de consum, datele inflației din Elveția.

Între timp, va fi o săptămână liniștită în Regatul Unit, cu doar sondajul final PMI de producție, indicatorii monetari ai Băncii Angliei și prețurile locuințelor Nationwide programate pentru lansare.

În Asia, cifrele PMI ale Chinei pentru august vor arăta probabil măsura recentei încetiniri economice, oferind posibil indicii dacă Politburo-ul ar putea să se implice într-o măsură mai mare de sprijin economic pentru a preveni o scădere ulterioară a prețurilor proprietăților.

Datele PMI vor fi, de asemenea, actualizate pentru India și Coreea de Sud, prima dezvăluind PIB-ul din trimestrul II, în timp ce cea din urmă va lansa publica comercială pentru august.

În Japonia, o serie de date economice include încrederea consumatorilor pentru august, pe lângă producția industrială, vânzările cu amănuntul și construcțiile de locuințe pentru luna iulie.

În Australia, o serie de lansări vor fi prezentate odată cu inflația din iulie, ultima dată înainte de decizia băncii centrale din septembrie. Alte lansări australiene includ vânzările cu amănuntul, permisele de construcție și o serie de date despre creditul locativ.

Photo by Matthew Guay on Unsplash