BET
18662.07
-0.47%
BET-TR
40776.67
-0.47%
BET-FI
60983.24
-0.58%
BETPlus
2757.43
-0.46%
BET-NG
1332.27
-0.14%
BET-XT
1592.2
-0.48%
BET-XT-TR
3425.99
-0.48%
BET-BK
3465.59
-0.48%
ROTX
41064.51
-0.47%

Capitalizarea tuturor companiilor listate la BVB depășește 300 miliarde lei, cel mai mare nivel din istorie

Autor: Financial Market
4 min

Piata de capital din Romania si-a continuat in noiembrie evolutia puternic ascendenta inregistrata pe parcursul anului. Doar luna trecuta indicele BET, care include cele mai lichide 20 de companii listate pe Piata Reglementata (PR) a Bursei de Valori Bucuresti (BVB), a avut un avans de aproape 3,5%.

O rata de crestere similara a fost inregistrata si la nivelul indicelui BET-TR, care include si dividendele. La nivelul PR, cel mai semnificativ avans din randul indicilor BVB a fost in cazul BET-NG, care include companiile din energie si utilitati, cu un plus de 4,7% doar in noiembrie.

Tot luna trecuta, indicele BET AeRO, dedicat companiilor reprezentative listate pe Sistemul Multilateral de Tranzactionare (SMT), a castigat 4,9%.

La finalul primelor 11 luni ale acestui an, indicele BET a ajuns la 14.712 puncte, ceea ce inseamna o crestere de 26,1% obtinuta doar in acest an.

Indicele care include si dividendele, BET-TR, a inchis ultima sedinta de tranzactionare din noiembrie la un nivel de 30.371 puncte, ceea ce corespunde unei cresteri de 33,9% realizata pana acum pe parcursul acestui an.

Indicele companiilor din energie si utilitati, BET-NG, a crescut cu 26,8%, pana la 1.080 puncte la final de noiembrie, in timp ce indicele BET AeRO a ajuns la 945 puncte, in urcare cu 14,2% in primele 11 luni ale anului.

Evolutia puternic pozitiva a pietei de capital a fost influentata, printre altele, de listarea Hidroelectrica, cel mai mare IPO din Europa realizat pana acum in acest an, de continuarea programului de obligatiuni de stat Fidelis, cresterea numarului de investitori pana la un nivel record de 168.000, precum si de proiectele realizate la nivelul BVB, ca operator de piata si sistem.

Intr-un astfel de context intern, valoarea de piata a companiilor listate la BVB a crescut semnificativ si a ajuns la cel mai inalt nivel din istorie.

Mai exact, capitalizarea tuturor celor 371 de companii listate la BVB atat pe Piata Reglementata, cat si pe Sistemul Multilateral de Tranzactionare, a depasit in premiera nivelul de 301 de miliarde lei la finalul primelor 11 luni ale acestui an.

Din aceasta cifra, 287 miliarde lei o reprezinta capitalizarea celor 85 de companii listate pe PR si 14 miliarde lei capitalizarea celor 286 de companii de pe SMT.

La nivelul cumulat al PR si SMT, capitalizarea companiilor listate a crescut cu 43% doar in acest an. De altfel, in ultimii sase ani, valoarea de piata a tuturor companiilor listate la BVB s-a dublat. Luand in calcul doar companiile romanesti listate la BVB, capitalizarea acestora a crescut cu 127% de la 97 miliarde lei in 2018 la 220 miliarde lei in acest an.

Market Cap RO

Radu Hanga, Presedintele Bursei de Valori Bucuresti, a declarat: „Companiile listate la Bursa de Valori Bucuresti au ajuns sa reprezinte 21,3% din PIB-ul Romaniei pe anul 2022.

Valoarea tuturor companiilor listate la BVB este astazi la cel mai ridicat nivel din istorie, depasind 300 miliarde lei. Credem ca aceste date sunt elemente care contureaza un tablou cat se poate de clar de dezvoltare economica si anume ca putem avea o economie puternica doar printr-o bursa puternica.

Vom continua sa promovam BVB ca un canal esential de finantare pentru companiile romanesti pentru ca rezultatele de pana acum ne arata ca dezvoltam bursa in directia corecta: doar in ultimii 5 ani, pe piata de capital romaneasca, au fost listate 176 de instrumente financiare, cu o valoare cumulata de 10,8 miliarde euro.

CITESTE SI:  Fondul Monetar Internațional reduce estimările privind creșterea PIB-ului SUA în 2024

Adrian Tanase, Directorul General al Bursei de Valori Bucuresti, a declarat: „Am primit in acest an o confirmare fara echivoc din partea pietei ca nu exista afacere prea mare in Romania care sa nu poata fi listata la BVB. Avem in tara multe companii cu istoric solid si acestea pot deveni o poveste de succes atat la nivel national, cat si regional, iar listarea la bursa este o etapa fireasca de dezvoltare.

Valoarea de piata luand in calcul doar companiile romanesti listate la BVB a crescut cu 127% in ultimii 6 ani, de la sub 100 miliarde lei in 2018 la 220 miliarde lei in acest an.

Suntem increzatori in dezvoltarea viitoare a pietei, tinand cont atat de masurile pe care le-am implementat pana acum, de perspectiva operationalizarii Contrapartii Centrale, creandu-se astfel premisele includerii Romaniei pe lista MSCI privind acordarea statutului de Piata Emergenta.

Valoarea totala de tranzactionare cu toate tipurile de instrumente financiare de pe Piata Reglementata a BVB a inregistrat un record absolut la finalul primelor 11 luni ale acestui an, cand a depasit 31,3 miliarde lei, echivalentul a 6,3 miliarde euro.

Lichiditatea medie zilnica in acest an a ajuns la 136 milioane lei, echivalentul a 27,5 milioane euro. Cel de-al treilea indicator de lichiditate reprezentat de numarul tranzactiilor a trecut, la finalul primelor 11 luni din acest an, de 1,6 milioane de tranzactii.

La nivelul SMT, valoarea totala de tranzactionare cu toate tipurile de instrumente financiare a fost de aproximativ 519 milioane lei, echivalentul a 105 milioane euro, ceea ce corespunde unei valori medii zilnice de 2,25 milioane lei sau 0,45 milioane euro.

In total, peste 176.000 de tranzactii cu toate tipurile de instrumente financiare au fot realizate pe SMT-ul BVB in primele 11 luni ale anului.

In ceee ce priveste listarile de instrumente financiare, printre evenimentele cu impact semnificativ asupra pietei de capital se remarca oferta Hidroelectrica si continuarea emisiunilor de titluri de stat Fidelis.

Oferta publica initiala (IPO) a Hidroelectrica (H2O), lider in productia de energie electrica si principalul furnizor de servicii tehnologice necesare in Sistemul Energetic National, a atras in total 9,28 miliarde RON (circa 1,9 miliarde EUR sau 2 miliarde USD) pentru 89,7 milioane de actiuni reprezentand 19,94% din numarul total de actiuni si a devenit cea mai mare oferta din Europa si a patra cea mai mare din lume luand in calcul IPO-urile realizate pana acum in acest an.

Hidroelectrica a debutat pe 12 iulie 2023 pe Piata Reglementata a BVB si este cea mai mare companie romaneasca listata la BVB din punct de vedere al capitalizarii.

Piata de capital din Romania a castigat vizibilitate atat pe plan international, cat si intern. La finalul primelor 9 luni ale anului, numarul investitorilor prezenti in piata de capital romaneasca a ajuns la un nou maxim istoric: 168.000 de investitori, o triplare fata de numarul de acum cinci ani.