BET
17388.74
-1.91%
BET-TR
38309.9
-1.93%
BET-FI
60605.91
-0.55%
BETPlus
2572.45
-1.84%
BET-NG
1223.19
-1.87%
BET-XT
1492.61
-1.67%
BET-XT-TR
3232.71
-1.68%
BET-BK
3249.95
-1.72%
ROTX
38498.56
-1.85%

Evoluții bursiere 2023: Scăderea inflației a impulsionat creșterea marilor burse internaționale

Autor: Tiberiu Porojan
3 min

2023 a fost anul surprizelor pe bursele lumii depășind chiar si cele mai optimiste prognoze efectuate de-a lungul celor 12 luni, estimările analiștilor fiind infirmate incă de la inceput.

Banci de investitii precum JP Morgan, Goldman Sachs, Morgan Stanley sau chiar economiști reputați ca Paul Krugman, Mohamed El Erian sau Nouriel Rubini cunoscut ca și Dr Doom au prezis ca marile economii ale lumii, incepand cu Statele Unite, vor avea o aterizare forțată insotită chiar si de o recesiune.

Din fericire, niciun astfel de scenariu nu s-a materializat, cel puțin până la finalul acestui an, desi am fi avut multe motive să credem acest lucru: dobânzi ridicate, inflatie persistenta, incertitudine geopolitica, al doilea conflict regional cu implicatii la nivel global, revenire economica slaba si alte.

Mai adăugam si presiunile venite din partea OPEC+ care a redus in mod constant nivelul productiei mentinand pretul petroului in jurul a 80 de dolari/baril.

Nici bancile centrale nu au tinut cont de situatia in creștere a datoriilor si au majorat ratele dobanzilor intr-un ritm foarte rapid pentru diminua consumul, sperand astfel ca vor opri cresterea inflatiei.  Lucru care de altfel s-a intamplat.

Dacă la inceputul anului in Statele Unite rata inflatiei era in jur de 6.4%, in luna noiembrie a ajuns la 3.1% in conditiile in care rata federala a fondurilor FED se afla in intervalul 5.25% – 5.5%.

In Europa, scăderea a fost si mai abruptă. De la 8.6% in ianuarie la 2.4% in luna noiembrie, cu premize in crestere usoară in luna decembrie, aici rata dobanzii ajungand la 4.5%.

Insa, niciun aspect negativ nu a reusit să țină bursele pe loc in 2023. Ba dimpotrivă. In Statele Unite, indicele Dow Jones a atins un maxim istoric in utimele zile de tranzactionare din decembrie, aproape 37.700 de puncte in timp ce NASDAQ, reperul companiilor din sectorul tehnologic, a crescut anul acesta cu 43%! La randul sau, S&P500 a uimit investitorii cu un randament de 24% de la inceputul anului.

In Europa, piețele de acțiuni au încheiat anul într-o notă optimistă, indicele STOXX 50 atingând 4.521 de puncte, înregistrând un câștig anual remarcabil de 17.26%.

În mod similar, indicele paneuropean STOXX 600 a terminat la 479 de puncte cu o creștere anuală semnificativă de 11.67%%, în mare parte determinată de rezultatele robuste din sectoarele tehnologiei și retail. Indicele german DAX a crescut si el cu peste 19%.

Ultima săptămână de tranzacționare a cunoscut o creștere vizibilă, alimentată de speculațiile privind potențialele reduceri anticipate ale ratei dobânzii din partea Rezervei Federale a SUA și BCE.

CITESTE SI:  Rata inflației din România crește în mod surprinzător la 5,4% în luna iulie

In schimb, bursele asiatice au avut evoluții diametral opuse. În timp ce indicele bursei din Tokyo, Nikkei225 a avut performanțe lăudabile inregistrînd o creștere de peste 30% de la inceputul anului, bursele din China si Hong Kong au inregistrat scăderi: -11.75% pentru CSI300 si -15% pentru Hang Seng.

La București, capitalizarea tuturor companiilor listate la BVB a ajuns la 300 miliarde lei, cel mai mare nivel din istorie

Piata de capital din Romania si-a continuat si in luna decembrie evolutia puternic ascendenta inregistrata pe parcursul anului.

Indicele BET, care include cele mai lichide 20 de companii listate pe Piata Reglementata a Bursei de Valori Bucuresti, a avut un avans de 31.79% de la inceputul anului, o rata de crestere mai buna fiind inregistrata si la nivelul indicelui BET-TR, care include si dividendele, ajungand la aproape +40%. Indicele BET AeRO, dedicat companiilor reprezentative listate pe Sistemul Multilateral de Tranzactionare (SMT), a inregistrat un avans de aproape 20%.

Listarea Hidroelectrica a pus Romania pe radarul marilor investitori institutionali″, a fost fraza care a caracterizat evolutia bursei locale din acest an.

Suntem increzatori in dezvoltarea viitoare a pietei, tinand cont atat de masurile pe care le-am implementat pana acum, de perspectiva operationalizarii Contrapartii Centrale, creandu-se astfel premisele includerii Romaniei pe lista MSCI privind acordarea statutului de Piata Emergenta,″ declara Adrian Tănase, Directorul General al BVB.

Ce ne asteaptă in 2024?

In primul rand o reducere controlata a ratelor dobanzilor acum ca inflatia revine catre tinta bancilor centrale (n.r. in jur 2% pe termen lung).

Cel putin teoretic, datele economice recente validează teoria conform căreia 2024 va fi anul reducerilor de dobândă, iar acest lucru este de bun augur pentru acțiuni, reducand de asemenea apariția unei recesiuni.

Din nou, marile banci de investitii fac pariuri privind evoluția economiei si a indicilor, dar istoria ne-a aratat ca prognozele sunt facute pentru a fi depasite.

JP Morgan avertizează asupra riscului de recesiune si vede S&P500 in jurul nivelului de 4200 de puncte la finalul lui 2024. In schimb, Goldman Sachs estimeaza un risc redus de aparitie a unei recesiuni si 4700 de puncte pentru acelasi indice. Doar analistii Deutsche Bank estimeaza o evolutie mai buna a indicelui pe parcursul anului viitor, o recesiune usoara in prima jumatate si 5100 de puncte pentru S&P500.

Ti-a placut acest articol?

Ti-a placut acest articol?

Susține activitatea Financial Market.

Contribuția lunară poate fi anulată în orice moment folosind link-ul din email.