Piața americană a terminat cu rezultate mixte finalul săptămânii, indicele S&P 500 încheind marginal mai jos (-0.04%) seria de patru zile consecutive record, Dow Jones a scăzut cu 57 de puncte, în timp ce Nasdaq a adăugat 0,11% și a extins seria de recorduri all time highs la 5.
Sentimentul pieței a fost însă afectat de indicele Michigan al consumatorilor, care a scăzut neașteptat de mult la minimul ultimelor șapte luni și de creșterea așteptărilor privind inflația pe următorii cinci ani.
Majoritatea sectoarelor au terminat în roșu, cu excepția tehnologiei și comunicațiilor, care au înregistrat câștiguri ușoare.
În știrile corporative, acțiunile Stellantis au scăzut cu 4,2% după comentariile CEO-ului despre abordarea greșelilor „arogante” în SUA care au dus la scăderi ale vânzărilor și probleme de inventar.
În schimb, Adobe a crescut cu 14,5% după ce și-a ridicat prognoza pentru anul întreg, iar Broadcom a câștigat 3,3% marcând cea mai bună săptămână din istorie, sărind cu 23% in ultimele cinci zile.
Pe parcursul săptămânii, S&P 500 a crescut cu 1,8%, Nasdaq a câștigat 3,6%, iar Dow Jones a scăzut cu 0,6%.
Acțiunile europene scad brusc
Acțiunile europene au închis brusc mai jos vineri, extinzând pierderile din săptămână, deoarece instabilitatea politică de la alegerile parlamentare din UE a continuat să exercite presiuni asupra activelor mai riscante.
Indicele Stoxx 50 a scăzut cu aproape 2% pentru a închide la 4.840 de puncte, marcând o scădere de 4,1% la nivel săptămânal, iar Stoxx 600 a pierdut 1% pentru a închide la 511 puncte, o scădere de 2,1% în săptămână.
Atenția a rămas pe alegerile parlamentare viitoare din Franța declanșate neașteptat de președintele Macron după performanța puternică a Partidul de extremă dreapta francez Adunarea Naţională (National Rally) în alegerile UE.
Perspectiva unei schimbări parlamentare a ridicat îngrijorări privind cheltuielile necontrolate și dezechilibrele fiscale într-o economie franceză deja puternic îndatorată, lărgind discountul dintre obligațiunile franceze si cele germane.
Acțiunile din sectorul financiar au scăzut, AXA, BNP Paribas și Intesa Sanpaolo scăzând între 2,5% și 5%. De asemenea, LVMH, Hermes și Kering au pierdut între 4,5% și 2,5% pe fondul rapoartelor că mărcile de lux își reduc prețurile în China.
La Frankfurt, indicele DAX a scăzut cu 263 de puncte sau 1,44% vineri. Liderii pierderilor au fost Continental (-6,27%), Rheinmetall (-5,21%), Commerzbank (-4,41%).
La Paris, indicele CAC 40 a scăzut cu 204 puncte sau 2,66% vineri. Cele mai mari pierderi au fost înregistrate de Thales (-6,55%), AXA (-5,30%), Veolia (-4,70%).
Petrolul încheie seria de trei săptămâni de pierderi
Contractele Futures WTI pentru țiței au scăzut cu 0,2% pentru a se stabiliza la 78,45 dolari pe baril vineri, reacționând la scăderea sentimentului consumatorilor din SUA.
Cu toate acestea, prețurile petrolului au încheiat săptămâna cu un câștig de peste 3%, marcând cea mai mare creștere săptămânală de la sfârșitul lunii aprilie.
Perspectivele unei cereri crescute de combustibili în săptămânile următoare au depășit incertitudinile de pe piață cu privire la momentul și amploarea reducerilor de rate ale dobânzii din SUA.
La începutul săptămânii, Administrația pentru Informații Energetice din SUA (EIA) și-a revizuit prognoza de creștere a cererii globale de petrol pentru 2024 la 1,1 milioane de barili pe zi, în creștere față de estimarea anterioară de 900.000 de barili pe zi.
Perspectivele cererii au fost ridicate pentru țările asiatice, cu excepția Japoniei. Pe partea de ofertă, Rusia s-a angajat să-și respecte obligațiile de producție în cadrul acordului OPEC+, după ce a depășit cota sa în luna mai.
În plus, datele oficiale au indicat că stocurile de țiței, benzină și distilate din SUA au crescut mai mult decât se aștepta săptămâna trecută.
La București, ședinta de tranzactionare de la finalul saptamanii a fost preponderent negativă. Conform Prime Transaction, doar un singur indice, si anume BETAeRO s-a apreciat cu 0.83%. Restul au scăzut până la -1.12%, in cazul lui BET-BK.
In comparatie cu sedinta de joi, valoarea tranzactionată a ajuns la 11.95 milioane de euro, o scădere de 34.56%. Lichiditatea a fost furnizata in special de Hidroelectrica (H2O), pe fondul unor tranzactii insumand un total de 6.78 milioane lei.
Cele mai importante cresteri din BET au fost date de Teraplast (TRP) 1.11% si Purcari Wineries (WINE) 1.07%. Societatile indicelui principal de la BVB care au scazut cel mai semnificativ au fost Banca Transilvania (TLV) -1.56%, Transport Trade Services (TTS) -1.77% si Medlife (M) -2.67%.
Calendarul economic al săptămânii viitoare
În Statele Unite, indicatorii economici cheie, cum ar fi vânzările cu amănuntul, indicatorii PMI manufacturier și al serviciilor, producția industrială, autorizațiile de construire și vânzările de locuințe existente vor fi urmărite cu atenție.
De asemenea, discursurile mai multor oficiali ai Rezervei Federale vor atrage o atenție semnificativă. La nivel global, deciziile băncilor centrale din Australia, Brazilia, China, Norvegia, Elveția și Regatul Unit vor fi de interes major.
Datele PMI pentru sectorul manufacturier și al serviciilor vor fi publicate pentru Australia, Japonia, India, Franța, Germania, Zona Euro și Regatul Unit.
În Marea Britanie, datele importante includ rata inflației, încrederea consumatorilor și cifrele vânzărilor cu amănuntul. Indicele sentimentului economic ZEW din Germania va fi, de asemenea, un punct de interes.
China va publica o serie de date economice importante, inclusiv producția industrială, vânzările cu amănuntul, prețurile locuințelor, rata șomajului și investițiile în active fixe. În final, în Japonia, balanța comercială și rata inflației vor fi monitorizate cu atenție.