Acțiunile americane au extins pierderile pentru a doua sesiune consecutivă vineri, S&P 500 și Nasdaq scăzând cu 0,7% și respectiv 0,8%, în timp ce Dow Jones a închis cu 377 puncte mai jos.
Investitorii au continuat să își marcheze profiturile după recentele maxime istorice ale principalelor indici și să transfere o parte a capitalurilor de la companiile de creștere din sectorul tech către companiile mai mici, tradiționale.
În plus, o întrerupere globală a sistemelor IT a amplificat neliniștea după o săptămână deja turbulentă, afectând serviciile de la companii aeriene la bănci. Se presupune că întreruperea a fost cauzată de o actualizare de la CrowdStrike (în scădere cu 11,1%), care a provocat o problemă cu Windows-ul de la Microsoft (în scădere cu 0,7%).
Din punct de vedere al rezultatelor companiilor, Netflix a scăzut cu 1,5% în ciuda raportării unor câștiguri și venituri optimiste. American Express a scăzut cu 2,7% chiar și după raportarea unui profit din al doilea trimestru care a depășit estimările analiștilor.
În cursul săptămânii, S&P 500 a scăzut cu 2,3%, marcând cea mai proastă săptămână din aprilie, iar Nasdaq a scăzut cu 4,2%, întrerupând o serie de șase săptămâni de câștiguri, pe fondul unei rotații generale către companiile de mici dimensiuni, datorită perspectivei că Fed va reduce în curând ratele dobânzilor și preocupărilor privind restricțiile comerciale ale SUA asupra Chinei. În schimb, Dow Jones a câștigat 0,3%.
În sectorul de mărfutri, futures-urile pe petrol WTI au scăzut cu 3,2%, stabilindu-se la 80,13 USD pe baril vineri, și au marcat a doua pierdere săptămânală consecutivă, în scădere cu 2,5%.
Sentimentul pieței a fost influențat de speranțele reînnoite de încetare a focului în Gaza, secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, indicând că un armistițiu mult așteptat între Israel și Hamas este la îndemână.
Conflictul continuu din Gaza a determinat anterior investitorii să includă o primă de risc pentru petrol, deoarece tensiunile reprezentau o amenințare pentru aprovizionările globale.
De asemenea, un dolar mai puternic și îngrijorările legate de perspectivele economice ale Chinei au exercitat presiuni descendente asupra prețurilor, compensând un scenariu de ofertă mai restrânsă.
Dolarul s-a întărit în urma datelor mai bune decât se așteptau privind piața muncii și sectorul manufacturier din SUA la începutul săptămânii, ceea ce reduce cererea pentru petrol denominat în dolari din partea cumpărătorilor care folosesc alte valute.
În plus, datele recente au arătat că economia Chinei a crescut cu un ritm mai lent decât se aștepta, de 4,7% în T2, intensificând îngrijorările privind cererea de petrol din partea celui mai mare importator mondial.
Acțiunile europene au închis în scădere vineri, marcând a cincea sesiune consecutivă de pierderi, cea mai lungă serie din octombrie 2023, pe fondul presiunii susținute din cauza potențialelor bariere comerciale din partea Statelor Unite și a problemelor cauzate de Crowdstrike care au afectat produsele Microsoft.
Indicele Stoxx 50 al zonei euro a scăzut cu 0,9% și a închis la 4.827 de puncte, marcând o scădere de 4,3% în cursul săptămânii.
Indicele paneuropean Stoxx 600 a pierdut 0,8% pentru a închide la 510 puncte, o scădere de 2,7% în cursul săptămânii. Sectorul tehnologic european a rămas sub presiune din cauza pierderilor producătorilor de cipuri, în timp ce piețele au continuat să evalueze estimările de venituri și riscurile atașate potențialelor bariere comerciale impuse Chinei.
Amenințările cu sancțiuni asupra ASML în această săptămână au determinat cea mai mare companie a indicelui Stoxx 50 să scadă cu 17% în cursul săptămânii după pierderea de 1% de vineri, în timp ce Infineon a scăzut cu 9% după pierderea de 4% ieri. De asemenea, Stellantis, BMW și Volkswagen au pierdut toate peste 2%, închizând o săptămână slabă pentru producătorii auto.
În Germania, indicele DAX si-a menținut pierderile inițiale și a închis cu 1% mai jos la 18.172 de puncte, principalul indice bursier de la Frankfurt urmând tendința europeană descendentă. Acțiunile Sartorius s-au depreciat cel mai mult, scăzând cu 15% după ce compania și-a redus prognoza pentru întregul an. Sectorul de consum online a continuat, de asemenea, să scadă, Zalando pierzând 4%. În cursul săptămânii, DAX a scăzut cu 3%.
La București, am avut parte de un sfârșit de săptămână negativ, toți indicii bursieri inregistrând scăderi pe fondul unui rulaj de putin peste 53 milioane de lei: indicele BET a scăzut cu 0,47%, BET-FI 0,58% iar BET-AeRO 0.69%.
Banca Transilvania (TLV) a fost cea mai tranzacționată companie, asigurand aproximativ 35% din valoarea totală.
Conform Prime Transaction, din indicele BET, topul cresterilor a fost alcătuit din BRD – Groupe Societe Generale (BRD) 0.46%, Conpet SA (COTE) 0.23% si OMV Petrom (SNP) 0.19%, la polul opus fiind Banca Transilvania (TLV) -1.54%, Transgaz (TGN) -1.56% si ONE United Properties (ONE) -2.31%.