Investitorii de pe Wall Street și-au continuat raliul început miercuri, SP500 înregistrând pentru o scurtă perioadă 3000 de puncte, prima dată in istoria acestuia.
Indicele principal al SUA a închis în creștere cu 0,77% și cu doar 5 puncte sub nivelul menționat anterior. Sentimentul optimist a fost observat și în evoluția indicelui NASDAQ, ce s-a apreciat cu 0,75%, iar Dow Jones cu 0,67%. Astazi este zi busieră liberă datorită faptului ca este Ziua Națională a Statelor Unite ale Americii.
Războiul comercial continuă, China nu va avea nevoie de stimulente suplimentare
Potrivit consilierului economic principal al lui Donald Trump, Larry Kudlow, oficialii americani și chinezi vor susține o discuție telefonică săptămâna următoare, în încercarea de a găsi o soluție definitivă referitoare la războiul comercial în curs, informații transmise de Bloomberg.
Acesta a transmis că „ei (liderii de ambele părți), vor discuta săptămâna viitoare și vor programa întâlniri față în față”. Această informație nu poate influența piața în sine, deoarece reprezintă un rezultat deja așteptat al armistițiului comercial încheiat de cele două părți în timpul summitului G20 din Japonia, săptămâna trecută.
Cu toate acestea, au mai existat și alte informații pozitive publicate peste noapte. Mai exact, China se gândește să cumpere unele produse agricole din SUA, inclusiv porumb, soia și carne de porc, ca un gest de bunăvoință pe fondul unei noi runde de negocieri convenite în urmă cu câteva zile, se arată intr-o analiză efectuată de XTB Online Trading, pe baza unor date Bloomberg.
Volumele totale ale acestor produse achiziționate de China vor depinde totuși de progresul negocierilor comerciale. Având în vedere faptul că statul chinez se confruntă cu pesta porcină africană, achizițiile de carne de porc ar putea fi deosebit de importante pentru țară. În cazul în care se vor face aceste achiziții substanțiale, ar putea ușura presiunea asupra prețurilor în cea de-a doua economie a lumii.
Totuși, se pare că focurile dintre SUA și China par să înceteze în ochii unui consilier al PBOC (Banca Populară a Chinei sau Banca Centrală a Chinei), potrivit căruia economia chineză va fi cel mai probabil în măsură să mențină o creștere economică de peste 6%, iar rata șomajului mai jos de 5,5% fără alte măsuri masive de stimulare.
De precizat că autoritățile de la Beijing au lansat măsuri fiscale semnificative la începutul acestui an, incluzând reduceri de impozite, scutiri de taxe și cheltuieli sporite pentru infrastructură. Pe baza acestui fapt, observațiile consilierului nu vor impulsiona piețele de capital din întreaga lume, însă trebuie să ținem cont de poziția fiscală din economia chineză. Cu cât sunt introduse mai multe măsuri de stimulare, cu atât crește și mai mult presiunea asupra datoriei. Prin urmare, trebuie găsit un echilibru între durabilitatea datoriei și politica fiscală pro-creștere.
Un alt aspect important de urmărit zilele astea este evoluția randamentelor titlurilor de stat in majoritatea marilor economii ale lumii, care se confruntă cu minime istorice, semn ca investitorii rămân in gardă cu privire la o viitoare corectie in piețe.
Astfel, titlurile germane si franceze pe 10 ani au inregistrat minime istorice subunitare săptămâna asta, pe baza comentariilor venite din partea oficialilor BCE cu privire la continuarea programelor de relaxare cantitativă, pentru a aduce rata inflației in zona euro catre tinta oficială de 2%.
Nominalizarea sefei FMI Christine Lagarde a accentuat și mai mult scăderea, avand in vedere preocuparile ei pentru menținerea pe linia de plutire a economiei zonei euro prin politici monetare defensive.
Joi, randamentul obligațiunilor germane pe 10 ani, un punct de referință pentru instrumentele cu venit fix și considerat un pariu sigur pentru investitori, a scăzut la -0,398%. Între timp, randamentele obligațiunilor franceze pe 10 ani au scăzut la -0,12%, randamentele pe 10 ani ale Belgiei au scăzut pentru prima dată sub zero și iar cele italiene au scăzut la 1,67%, minimul ultimelor 14 luni.
Piața locală a fost marcată astăzi de cresteri curpinse intre +0,17% in cazul BET-NG si +1,49% pentru BET-FI. Valoarea tranzacțiilor a urcat pana la 80 de milioane lei, insa o parte importantă a venit din schimburi cu acțiuni Fondul Proprietatea (FP), in valoare de 54 milioane lei.
Din indicele BET s-au remarcat actiunile Alro (ALR) cu un avans de 8,04%, fiind urmate de actiunile BRD SocGen (BRD) +1,85% si Banca Transilvania (TLV) +1,44%, in timp ce scăderi au inregistrat actiunile MedLife (M), -3,06% și Transgaz -0,41%.
[ajax_load_more]