BET
16497.9
0.94%
BET-TR
36381.75
0.94%
BET-FI
59844.47
0.53%
BETPlus
2443.6
0.96%
BET-NG
1186.49
0.9%
BET-XT
1420.86
0.89%
BET-XT-TR
3080.16
0.89%
BET-BK
3045.8
0.98%
ROTX
36688.77
0.87%

Inflația scade la 6,6% în martie, crescând șansele ca Banca Națională să reducă rata dobânzii la ședința din Mai

Autor: Financial Market
2 min

Inflația din România a încetinit la 6,6% în luna martie, de la 7,2% în februarie, consolidând astfel perspectiva pentru prima reducere a ratei dobânzii de politică monetară la întâlnirea din 13 mai.

In același timp, inflația de bază care exclude prețurile la alimente și energie a scăzut la 7,1% an/an în martie, de la 7,6% an/an în februarie.

Conform analiștilor de la BCR, componentele inflației de bază pentru servicii și bunuri nealimentare rămân însă ridicate și există riscuri în privința evoluției ratei până la sfârșitul anului să scadă doar până la 5,75% față de 7% cât este în prezent, deoarece BNR ar putea deveni dependentă de date dacă presiunile salariale se amplifică.

Ne menținem prognoza de inflație de 4,8% an/an până la sfârșitul anului, care este cu 0,1 puncte procentuale peste proiecția BNR.

Continuăm să monitorizăm atent riscurile ascendente ale inflației provenite de la prețurile la petrol, presiunile inflaționiste ale articolelor nealimentare care câștigă teren, inflația încăpățânat de înaltă pentru serviciile sensibile la salarii și creșterile recente de prețuri pentru produsele din tutun.

Conform comunicatului de presă după întâlnirea Consiliului Băncii Naționale din aprilie, banca centrală se așteaptă ca inflația să continue să încetinească pe parcursul acestui an, dar pe o traiectorie ușor mai înaltă decât se anticipa în februarie″, se menționează in analiza BCR.

În termeni lunari, prețurile de consum au crescut cu 0,4% în martie, prețurile pentru articolele nealimentare apreciindu-se cu aproximativ 0,6% luna/luna în mijlocul creșterii costurilor pentru combustibil, electricitate și articole de îmbrăcăminte.

CITESTE SI:  Acțiunile Walmart au crescut ca urmare a rezultatelor solide din al treilea trimestru și a perspectivelor mai bune

Prețurile serviciilor au crescut de asemenea cu 0,4% luna/luna pe fondul unei creșteri mai largi a prețurilor serviciilor. Printre acestea, transportul aerian și serviciile medicale au înregistrat cele mai notabile creșteri lunare în martie. Prețurile alimentelor au crescut ușor cu aproape 0,3% luna/luna, datorită legumelor și cărnii mai scumpe.

Inflația CORE2 ajustată (inflația generală minus prețurile administrate, prețurile volatile, tutunul și alcoolul), care este urmărită îndeaproape de BNR, a continuat să scadă în martie la 7,1%, de la 7,6% an/an în februarie, conform așteptărilor analiștilor.

De asemenea, piața muncii rămâne strânsă, creșterea reală puternică determinată de creșterile salariale din sectorul public, probabil să fie amplificate de creșterea salariului minim la mijlocul anului și creșterea programată a pensiilor publice în septembrie ar trebui să alimenteze presiunile inflaționiste din partea cererii.

Politica fiscală rămâne principala incertitudine pentru perspectiva inflației, prin urmare, ne așteptăm ca BNR să devină dependentă de date, cu flexibilitatea de a reacționa prin gestionarea mai strictă a lichidităților dacă este necesar.

În rândul țărilor din Europa Centrală și de Est, inflația României este o excepție și a rămas în afara intervalului țintă al băncii centrale, care probabil va urma într-o oarecare măsură țările vecine în ajustarea ratelor dobânzilor în jos pentru a descuraja consolidarea leului, concluzionează analiza BCR.

Ti-a placut acest articol?

Ti-a placut acest articol?

Susține activitatea Financial Market.

Contribuția lunară poate fi anulată în orice moment folosind link-ul din email.