Valoarea veniturilor din vanzari consolidate a crescut cu 145% comparativ cu primul trimestru al anului trecut, sustinuta in principal de preturi mai mari ale marfurilor si de volume mai mari ale vanzarilor de produse petroliere si electricitate.
Vanzarile din Rafinare si Marketing au reprezentat 49% din totalul vanzarilor consolidate, in timp ce vanzarile din Gaze si Energie au reprezentat 51%.
Vanzarile din Explorare si Productie au reprezentat doar 0,1%, dupa vanzarea filialelor din Kazakhstan in T2/21 (vanzarile din Explorare
si Productie fiind, in mare parte, vanzari in interiorul Grupului, nu catre terti).
Rezultatul din exploatare excluzand elementele speciale in valoare de 2.241 mil lei in T1/22 a fost semnificativ mai mare comparativ cu valoarea de 653 mil lei din primul trimestru al anului trecut, datorita contributiei mult mai mari a tututor segmentelor de activitate, in principal ca urmare a cresterii preturilor in segmentul Explorare si Productie, a marjelor solide la gazele naturale din inmagazinare si din tranzactiile cu tertii in segmentul Gaze si Energie si a marjelor de rafinare semnificativ mai mari in segmentul Rafinare si Marketing.
Linia Consolidare a avut o contributie negativa de (195) mil lei in primul trimestru al acestui an, comparativ cu (122) mil lei in anul trecut. Rata efectiva a impozitului pe profit la nivel de Grup CCA excluzand elemente speciale a fost de 17% (T1/21: 16%). Profitul net CCA excluzand elementele speciale atribuibil actionarilor OMV Petrom S.A. a fost de 1.788 mil lei (primul trimestru al anului trecut: 520 mil lei).
Elementele speciale cuprind cheltuieli nete in valoare de (162) mil lei, in principal determinate de pierderi nete temporare din contractele forward in segmentul Gaze si Energie. Castigurile din detinerea stocurilor au fost in suma de 107 mil lei in T1/22, in principal ca urmare a cresterii preturilor la titei.
In primul trimestru al anului precedent elementele speciale au cuprins cheltuieli nete in valoare de (61) mil lei, in principal legate de pierderi nete temporare din contractele forward din segmentul Gaze si Energie, in timp ce castigurile din detinerea stocurilor au fost in suma de 114 mil lei, in principal ca urmare a cresterii preturilor la titei.
Rezultatul din exploatare in primul trimestru al acestui an a crescut la valoarea de 2.185 mil lei, comparativ cu 707 mil lei in T1/21, in principal ca urmare a mediului de piata caracterizat prin preturi ridicate.
Rezultatul financiar net a fost o pierdere de (82) mil lei in T1/22 comparativ cu (34) mil lei in T1/21 in principal ca urmare a cheltuieilor mai mari cu dobanzile in legatura cu actualizarea creantelor.
Prin urmare, profitul inainte de impozitare in T1/22 a fost in suma de 2.104 mil lei, mai mare comparativ cu valoarea de 672 mil lei din T1/21. Impozitul pe profit a fost in suma de (355) mil lei, in timp ce rata efectiva a impozitului pe profit a fost de 17% in T1/22 (T1/21: 15%).
Profitul net atribuibil actionarilor OMV Petrom S.A. a fost de 1.748 mil lei (T1/21: 573 mil lei).
Fluxul de trezorerie din activitatile de exploatare a fost in suma de 2.640 mil lei, mai mare comparativ cu 1.152 mil lei in T1/21, ca urmare a evolutiei rezultatului din exploatare. Fluxul de trezorerie extins dupa plata de dividende s-a concretizat in intrari de numerar de 1.911 mil lei (T1/21: 424 mil lei).