Veniturile totale operationale realizate in intervalul ianuarie-iunie 2022 au inregistrat o crestere in procent de 83% comparativ cu aceeasi perioada a anului anterior (2.604 mil lei in S1 2022 fata de 1.422 mil lei in S1 2021) determinata in principal de majorarea tarifului mediu de transport, de cresterea veniturilor din interconexiune, precum si de cresterea veniturilor realizate pe piata de echilibrare.
Cheltuielile totale operationale (inclusiv amortizare) au inregistrat de asemenea o crestere semnificativa comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent, 2.568 mil lei in S1 2022 fata de 1.298 mil lei in S1 2021, determinata exclusiv de cresterea pretului mediu al energiei electrice.
Situatia actuala a preturilor pe piata angro a energiei electrice este fundamental diferita fata de situatia din S1 2021, puternic influentata de cresterea preturilor pe piata de energie electrica. Pietele centralizate pe termen scurt organizate de Bursele de energie electrica au inregistrat preturi istorice nemaiintalnite, aceasta situatie fiind influentata de contextul international pe piata de energie, accentuat de conflictul din Ucraina.
Astfel, in S1 2022, Transelectrica a inregistrat o scadere a profitabilitatii activitatii comparativ cu S1 2021, determinata exclusiv de cresterea pretului mediu al energiei achizitionate pe PZU care a fost de trei ori mai mare decat in anul precedent, ceea ce a condus la cresterea cheltuielilor nete cu consumul propriu tehnologic (CPT) cu 258 mil lei mai mari decat in anul precedent (+156%), depasind semnificativ valorile inregistrate in ultimii ani.
Profitul net pentru toate activitatile in primele șase luni a fost de 28 mil lei, in scadere cu 73% față de aceeași perioadă a anului trecut.
In S1 2022, consumul de energie electrica la nivelul SEN a inregistrat scaderi in toale cele sase luni calendaristice. Influenta a avut pe de o parte cresterea preturilor la combustibilii primari, fenomen care s-a reflectat in pretul final al energiei electrice, iar pe de alta parte, temperaturile medii lunare care au inregistrat sistematic anomalii pozitive, situandu-se peste normele climatologice.
Segmentul activitatilor cu profit permis: Pe zona principala a activitatilor de baza s-a inregistrat o crestere de ▲35% a veniturilor, determinata in principal de cresterea venitului din tarif transport aprobat de ANRE si a veniturilor din interconexiune.
Segmentul activitatilor cu profit zero: Pe zona principala a activitatilor cu profit zero, s-a inregistrat o crestere in S1 2022 a veniturilor si a costurilor pe piata de echilibrare de peste doua ori mai mare fata de S1 2021.
Potrivit reglementarilor ANRE, soldurile lunare nenule (surplusuri de venit) rezultate din desfasurarea acestei activitati vor fi compensate prin corectie tarifara ex-post (corectie negativa) aplicata de ANRE tarifului in anii urmatori celui in care s-au inregistrat.