Producătorul de mașini electrice a prezentat rezultate mult sub așteptările pieței, Tesla resimțind puternic concurența producătorilor chinezi, ceea ce o obligă să facă reduceri semnificative de prețuri.
Împreună cu congestia de pe piața auto, unde există o tendință în rândul consumatorilor de a opta pentru mașini hibride, compania se confruntă cu provocări care îi afectează rezultatele.
Cu toate acestea, în ciuda rezultatelor semnificativ sub așteptări, investitorii au fost atrași de vestea accelerării planurilor de producție pentru noile modele în a doua jumătate a anului 2025.
Datorită faptului că suspendarea dintre ajustarea liniilor de producție actuale și introducerea de noi produse reprezintă în prezent cea mai mare provocare care trage în jos rezultatele companiei, potențiala diminuare a acestui decalaj este o veste semnificativă pentru investitori. Ca răspuns la aceste informații, prețul acțiunilor Tesla a crescut cu peste 10% după închiderea sesiunii.
Compania a raportat venituri de 21,30 miliarde de dolari (-8,7% față de anul trecut), ceea ce reprezintă o ratare de -8,7% față de așteptările pieței.
Volumele mai mici de vânzări, care în cele din urmă s-au ridicat la 386,81 mii de vehicule (-9% YoY), combinate cu reducerile de prețuri, au împins veniturile companiei sub așteptările pieței.
Dintre cele trei segmente de activitate, compania a înregistrat îmbunătățiri în sectoarele de generare și stocare a energiei (+6,93% YoY) și Servicii și altele (+24,12% YoY).
Cu toate acestea, acest lucru nu a fost suficient pentru a reduce scăderile din cel mai important segment Automotive, unde vânzările companiei au scăzut cu -13% YoY și au fost cu -11% mai mici decât se aștepta.
Profitabilitatea companiei a avut de asemenea de suferit în primul trimestru al anului 2024. Tesla a înregistrat un venit operațional de 1,17 miliarde de dolari, ceea ce reprezintă o scădere de 32,5% față de estimările consensuale și de 56% față de anul trecut.
Scăderea bruscă a profitabilității se datorează în principal creșterii cheltuielilor de exploatare asociate cu dezvoltarea proiectelor legate de inteligența artificială și alte dezvoltări.
Compania notează că deteriorarea rezultatelor din Q1 2024 este legată de o serie de provocări cu care Tesla s-a confruntat în primele trei luni ale acestui an, inclusiv un atac al piromanilor la fabrica Gigafactory din Berlin, precum și conflictele din Marea Roșie.
Piața globală a vehiculelor electrice se confruntă în prezent cu provocări legate de concurența puternică din partea mașinilor hibride. În pofida mediului dificil, compania investește activ în dezvoltarea în continuare a proiectelor sale, ceea ce îi afectează fluxul de numerar.
Fluxul de numerar din exploatare al companiei s-a ridicat la numai 242 de milioane de dolari, cel mai slab rezultat din ultimii trei ani.
La nivelul EPS, Tesla a raportat 1,54 dolari (-24,1% față de așteptări și -39% de la an la an), în timp ce nivelul EBITDA ajustat a atins cele mai mici valori din Q2 2022 și continuă tendința de scădere de la jumătatea anului 2023.