BET
18472.69
-0.22%
BET-TR
40363.05
-0.22%
BET-FI
59581.89
0.12%
BETPlus
2732.45
-0.23%
BET-NG
1319.53
-0.14%
BET-XT
1575.48
-0.21%
BET-XT-TR
3390.07
-0.21%
BET-BK
3441.64
-0.13%
ROTX
40619.18
-0.22%

Piața de capital locală devine mai atractivă pentru investitorii străini

Autor: Financial Market
2 min

„Ne propunem să facem piața de capital locală și mai atractivă pentru investitorii străini prin îmbunătăţirea mecanismelor de piaţă şi introducerea la tranzacţionare de noi instrumente financiare”, a precizat Adrian Tanase, CEO-ul bursei de Valori Bucuresti la lansarea Ghidului investitorilor straini pentru promovarea Romaniei ca destinatie de investitii.

Bursa de Valori București (BVB), cea mai importantă instituție a pieței locale de capital, a colaborat cu Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), Banca Transilvania și KPMG România la realizarea unei noi ediții a Ghidului Investitorilor Străini pentru promovarea României ca destinație de investiții. Ghidul include informații extinse despre climatul macroeconomic, investiții și piaţa de capital locală, noutăți în reformele pieței și infrastructură și acoperă inclusiv aspecte fiscale ale investițiilor bursiere pentru investitorii străini.

Ne propunem să facem piața de capital locală și mai atractivă pentru investitorii străini prin îmbunătăţirea mecanismelor de piaţă şi introducerea la tranzacţionare de noi instrumente financiare. Lucrăm pentru lansarea pieţei derivatelor şi găsirea celei mai bune soluţii de contraparte centrală şi suntem alături de antreprenorii români pentru finanţarea poveştilor lor de succes prin intermediul piaţei de capital,” a declarat Adrian Tănase, CEO al BVB.

România se află pe radarul investitorilor străini datorită performanțelor pe care piața de capital le obține la nivel european. Începând cu septembrie 2016, România a fost inclusă pe lista de monitorizare FTSE Russell a ţărilor cu potenţial substanţial de a fi promovate la categoria pieţelor emergente. În cazul României, promovarea la acest statut depinde de creşterea lichidităţii pieţei și de prezenţa în piaţă a unor companii listate de talie mare și foarte mare.

Una dintre cele mai bune cărți vizită pentru România este chiar piața de capital, care are randamente generoase ale dividendelor și conduce în topul creșterilor în rândul indicilor principali ai burselor din Uniunea Europeană,” a spus Lucian Anghel, președintele Consiliului de Administrație al BVB.

CITESTE SI:  Arctic Stream anunță încheierea unui contract semnificativ în valoare de 16 milioane RON

România se află într-o poziție favorabilă pe plan european și global, atât la nivel macroeconomic cât și la nivelul pieței de capital. Creșterea economică de anul trecut a fost cea mai mare din 2008 până în prezent, iar randamentele brute ale dividendelor acordate de principalele companii listate la BVB au fost anul trecut, potrivit analiștilor, printre cele mai mari din lume.

Indicele BET Total Return (BET-TR), care include dividendele oferite de cele mai lichide companii listate la BVB, a crescut cu mai mult de 19% în 2017, raportând una dintre cele mai rapide creșteri din cadrul celor 24 de ţări membre ale MSCI Frontier Markets Index.

În primul trimestru din acest an, piața de la București a continuat să performeze și a înregistrat un avans de 12,4% pentru indicele BET, cea mai mare creștere obținută în rândul indicilor principali ai burselor din Uniunea Europeană. Tot în primul trimestru, la BVB a avut loc IPO-ul Purcari Wineries, unul dintre cei mai importanți producători de vin din Europa Centrală și de Est.

BVB, alături de autorităţi şi stakeholderii pieţei de capital, lucrează în mod constant la îmbunătăţirea climatului investițional, cu accent pe facilitarea accesului investitorilor la piață și conformitate fiscală, reducerea costului pieței, îmbunătățirea exercitării drepturilor investitorilor şi a guvernanţei corporative, simplificarea procedurilor legate de piețele primare pentru acțiuni și obligațiuni și dezvoltarea infrastructurii pieței.