BET
17071.85
0.07%
BET-TR
37646.29
0.07%
BET-FI
60535.95
0.69%
BETPlus
2519.21
0.06%
BET-NG
1234.82
0.05%
BET-XT
1464.39
0.12%
BET-XT-TR
3174.41
0.12%
BET-BK
3179.3
0.04%
ROTX
38126.6
0.08%

Inflația din zona euro scade conform așteptărilor, dar cea de bază continuă să crească

Autor: Financial Market
2 min

Inflația din Zona Euro a scăzut de la 8,5% în februarie la 6,9% în martie, dar inflația de bază a cunoscut o ușoară creștere până la 5,7%, semn că lupta împotriva inflației nu s-a încheiat deocamdată. Pentru Banca Centrală Europeană, încă două creșteri de 25 puncte de bază ale ratei dobanzii de politică monetară este scenariul cel mai pauzibil.

Scăderea inflației din martie a fost așteptată pe fondul evoluțiilor prețurilor la energie, care au crescut puternic în martie anul trecut. Prin urmare, efectul de bază este în prezent foarte favorabil decelerării.

Inflația energetică a scăzut de la 13,7% la -0,9% în martie, ceea ce reprezintă prima scădere a inflației energetice din februarie 2021, conform informațiilor prezentate de Eurostat.

inflatie ro

Componentele ratei inflației din Zona Euro, martie 2023. Sursa Eurostat

Dar, dincolo de inflația energetică, preocupările mai mari rămân în jurul celorlalte componente. Inflația de bază a crescut de la 5,6% la 5,7% în martie, inflația serviciilor majorându-se de la 4,8% la 5%, în timp ce inflația mărfurilor a scăzut de la 6,8% la 6,6%.

Inflația alimentară – care a contribuit cel mai mult la inflația generală în ultimele luni – a crescut de la 15% la 15,4%. Acest lucru indică faptul că presiunile asupra prețurilor rămân ridicate pentru moment, deși acest lucru ar trebui să se îmbunătățească în lunile următoare.

CITESTE SI:  Uniunea Europeană promite măsuri de retorsiune la tarifele impuse de Trump, dacă negocierile eșuează

Cu toate acestea, datele prospective încep să devină mai puțin îngrijorătoare din perspectiva inflației. Prețurile viitoare pentru energie par gestionabile, în timp ce prețurile producătorilor pentru alimente au coborât și ele din maxime.

Costurile de transport și problemele lanțului de aprovizionare s-au diminuat substanțial, ceea ce a determinat producătorii să estimeze o scădere a așteptărilor privind prețurile de vânzare.

Principala preocupare pare să fie în jurul evoluțiilor salariale. Creșterea salariilor s-a înscris pe un trend ascendent și cu șomajul încă la un nivel scăzut (6,6%), rămân șansele pentru o presiune suplimentară asupra salariilor, acest lucru ducând la o inflație oarecum mai persistentă, în principal pe partea serviciilor.

Deci, în timp ce luna martie a înregistrat o scădere semnificativă a inflației, inflația de bază rămâne o preocupare pentru BCE.

Potențialul ca inflația de bază să rămână mai stabilă decât s-a sperat va fi principalul motiv pentru care BCE va continua să crească dobânzile pe termen scurt.

Investitorii se așteaptă la o creștere de 25 pb în mai și o altă creștere în iunie. Dar, pe măsură ce perspectiva inflației începe să se mai domolească, iar recentele turbulențe bancare persistă, perspectiva atingerii unui varf al dobânzilor este din ce în mai aproape.

Ti-a placut acest articol?

Ti-a placut acest articol?

Susține activitatea Financial Market.

Contribuția lunară poate fi anulată în orice moment folosind link-ul din email.