BET
18546.14
0.21%
BET-TR
40522.76
0.21%
BET-FI
59791.7
0.06%
BETPlus
2742.22
0.18%
BET-NG
1327.34
0.37%
BET-XT
1581.37
0.16%
BET-XT-TR
3402.69
0.16%
BET-BK
3453.31
0.13%
ROTX
40780.7
0.21%

Săptămâna aceasta atenția investitorilor se va îndrepta către ședințele de politică monetară ale băncilor centrale din SUA și Europa

Autor: Financial Market
2 min

Săptămâna ce vine, toată atenția va fi îndreptată către ultima întâlnire de politică monetară a Rezervei Federale din 2023 in care se așteaptă ca factorii de decizie din SUA să mențină ratele dobânzilor la același nivel, respectiv 5.25% – 5.5%.

In conferința de presă care va urma, președintele Jerome Powell ar putea transmite indicii privind posibilele reduceri ale ratelor în 2024, indelung asteptate de investitori. Conform FedWatch Tool, exista o probabilitate de peste 40% ca in sedinta din martie 2024 Federal Reserve să reducă rata dobânzii cu 25 de puncte de bază.

Tot in SUA urmează să se publice ultimele date privind inflația și evoluția comerțului exterior. Se preconizează că prețurile de consum au crescut cu 0,1% în noiembrie, după ce au rămas neschimbate în octombrie, în timp ce rata de bază se așteaptă să avanseze cu 0,2%, reflectând ritmul lunii precedente.

În același timp, vânzările cu amănuntul sunt anticipate să scadă pentru a doua lună consecutiv cu 0,1%, în timp ce activitatea industrială este estimată că se va redresa cu 0,3%, după o contracție de 0,6% în octombrie.

În Europa, se așteaptă ca BCE și BoE să mențină ratele dobânzilor actuale, dată fiind semnele unei inflații în scădere, dar investitorii vor urmări cu atenție indicii privind reducerile viitoare ale ratelor. De asemenea, băncile centrale din Elveția și Norvegia vor decide cursul politicii monetare.

CITESTE SI:  Economia SUA a început să prezinte semne de încetinire. Crește numărul persoanelor care solicită indemnizații de șomaj

Din punct de vedere economic, se așteaptă publicarea indicatorilor PMI din zona euro, Germania și Franța. Se estimează că activitatea sectorului privat din zona euro va continua să se contracte în decembrie, deși într-un ritm mai lent; sectorul manufacturier experimentează cea mai mică contracție din ultimele șapte luni, în timp ce sectorul serviciilor este la cel mai lent ritm de creștere din ultimele cinci luni.

În plus, se prevede o scădere a producției industriale pentru a doua lună consecutiv în octombrie. În Germania, Indicatorul ZEW al Sentimentului Economic este prognozat să scadă de la un maxim de opt luni.

Alte date economice includ balanța comercială a zonei euro, prețurile cu ridicata din Germania și cifrele finale ale inflației din Franța și Italia.

În Regatul Unit se vor publica rapoarte cheie privind ocuparea forței de muncă și creșterea, inclusiv PIB-ul lunar, construcțiile și comerțul exterior.

În China, se așteaptă publicarea indicatorilor privind producția industrială, vânzările cu amănuntul, rata șomajului, prețurile locuințelor și noi împrumuturi în yuani. În Japonia, se așteaptă ca Indicele Tankan al Producătorilor Mari din cadrul Bank of Japan să crească la un maximul ultimilor ani în trimestrul al patrulea.