Ca aproape orice altceva în viață, relația noastră cu banii este în mare parte dictată de personalitatea fiecăruia dintre noi. Dar v-ati gândit la felul în care vă comportați în ceea ce privește finanțele personale și cum acest comportament vă afectează venitul net? Înțelegerea personalității financiare pe care o aveți este primul pas și vă va ajuta să vă modelați abordarea privind cheltuielile, economisirea și investirea.
Care sunt cele 5 tipuri de personalitate financiară?
Personalitățile financiare au fost analizate în diverse moduri și mulți oameni se pot identifica cu mai multe caracteristici ale acestor profiluri. Cheia constă în a găsi tipul care se potrivește cel mai bine comportamentului tău. Profilurile majore sunt: cheltuitorii, cumpărătorii, datornicii și investitorii.
1. Cheltuitorii
Marii cheltuitori iubesc mașinile frumoase, gadget-urile noi și îmbrăcămintea de firmă. Marii cheltuitori nu sunt cumpărători de chilipiruri; ei sunt mereu în pas cu moda și își doresc întotdeauna să iasă în evidență. Acest lucru înseamnă adesea dorința de a avea cel mai recent și sofisticat telefon mobil, cel mai mare televizor 4K și o casă frumoasă.[emaillocker]
Când vine vorba de a trăi pe picior mare, marii cheltuitori sunt de neoprit. Se simt confortabil când cheltuiesc banii, nu le este frică de datorii și adesea își asumă riscuri mari atunci când investesc. De obicei, profilul lor de risc este dinamic, portofoliul lor cuprinde o varietate de clase de active, cu un procent mai ridicat alocat investițiilor în fonduri de investiții, acțiuni și alte instrumente financiare cu risc ceva mai ridicat. Depozitele bancare și obligațiunile au o pondere mai mică în portofoliu.
2. Economii
Economii sunt exact opusul marilor cheltuitori. Aceștia sting luminile când părăsesc camera, închid rapid ușa frigiderului pentru a nu intra căldura, fac cumpărături doar atunci când este necesar și rareori fac cumpărături folosind carduri de credit. În general, aceștia nu au datorii și sunt deseori considerați ca fiind zgârciți.
Economii nu sunt interesați în urmărirea celor mai recente tendințe și obțin mai multă satisfacție în a citi despre dobânzile bancare decât în a-și achiziționa ceva nou. Economii sunt conservatori prin natura lor și nu își asumă riscuri mari cu investițiile lor. Obiectivul investițional principal este acela de a păstra capitalul sau valoarea principalului investit. Vor să obțină un flux de venituri previzibil din activele lor, găsind astfel mai potrivit să investeasca în produse cu scadențe fixe și rentabilitate prestabilită.
3. Cumpărătorii
Cumpărătorii dezvoltă adesea o mare satisfacție emoțională din cheltuirea banilor. Ei nu pot rezista cheltuielilor, chiar dacă vor cumpăra obiecte de care nu au nevoie. Ei sunt de obicei conștienți de dependența lor și sunt chiar preocupați de datoriile pe care și le creează. Ei caută chilipiruri și sunt fericiți când le găsesc.
Cumpărătorii sunt eclectici în ceea ce privește investițiile. Unii investesc în mod regulat în planurile de pensionare și pot chiar să investească o parte din venuri dar, din nefericire, irațional. Alții, pe de altă parte văd investițiile ca pe ceva ce vor face…în cele din urmă.
4. Datornicii
Datornicii nu încearcă să dovedească nimănui nimic cu cheltuielile lor și nu cumpără pentru a se distra sau pentru a se înveseli. Ei pur și simplu nu petrec mult timp gândindu-se la banii lor și, prin urmare, nu țin cont de ceea ce cheltuiesc și unde cheltuiesc.
În general, datornicii cheltuiesc mai mult decât câștigă și se afundă în datorii, fără a acorda prea multă atenție investițiilor. De asemenea, acestia ratează adesea avantajele pe care le-ar putea obține din investiția într-un plan de pensie.
5. Investitorii
Investitorii sunt foarte conștienți de puterea banilor. Ei își cunosc foarte bine situația financiară și știu că banii sunt făcuți să circule cu scopul de a face și mai mulți bani.
Indiferent de situația financiară actuală, investitorii speră că va veni o zi în care investițiile pasive vor genera venituri suficiente pentru a-și acoperi toate facturile. Acțiunile investitorilor sunt conduse de decizii atente, iar investițiile lor reflectă necesitatea de a-și asuma un anumit risc în îndeplinirea obiectivelor lor.
Recomandări! Iată ce modificări să faceți în funcție de personalitatea voastră financiară!
Odată ce ați determinat care dintre aceste tipuri de personalitate vă descriu cel mai bine și ați înțeles modul în care relaționați cu banii, este timpul să vedeți ce puteți face pentru a profita la maximum de ceea ce aveți. Mici modificări pot duce adesea la rezultate mari.
1. Cheltuitori: cumpărați un pic mai puțin, economisiți un pic mai mult
Dacă vă place să cheltuiți, probabil că veți continua să faceți acest lucru, dar ar trebui să căutați o valoare pe termen lung și nu doar o satisfacție pe termen scurt. Înainte de a va cumpăra ceva scump sau la modă, întrebați-vă cât de mult va însemna această achiziție într-un an. Dacă răspunsul este „nu prea mult”, renunțați la el. În acest fel, puteți încerca să vă limitați cheltuielile la lucrurile pe care le veți folosi efectiv.
Când vă canalizați energia în a economisi, aveți o altă ocazie de a gândi pe termen lung. Căutați câștiguri lente și constante, spre deosebire de scenariile cu risc ridicat și rapid. Dacă doriți cu adevărat să vă provocați, luați în calcul beneficiile redresării financiare. (De ce este important să economisim?)
2. Economi: utilizați moderația
Benjamin Franklin, una dintre cele mai cunoscute personalități din istoria Statelor Unite a recomandat „moderația în toate lucrurile”. Pentru un economist, acesta este un sfat deosebit de bun. Nu lăsați toate părțile distractive ale vieții să treacă doar pentru a economisi câțiva bani in plus.
Imbunătățiți-vă și eforturile de economisire. Să faci mereu economii nu este suficient. În timp ce minimizarea riscului este obiectivul principal al fiecărui investitor, minimizarea riscului în același timp cu maximizarea randamentului este cheia investiției în succes. (5 motive pentru care merita sa investesti in actiuni).
3. Cumpărători: Nu cheltuiți banii pe care nu îi aveți
Un pas critic pentru cumpărători este să preia controlul asupra cardurilor lor de credit. Dobânzile foarte mari ale acestora pot provoca daune majore asupra finanțelor voastre, așa că gândiți-vă înainte de a cheltui – mai ales dacă aveți nevoie de un card de credit pentru a efectua achiziții.
Încercați să vă concentrați eforturile asupra economisirii banilor pe care îi aveți. Descoperiti filosofia din spatele succesului planurilor de economii și încercați să încorporați unele dintre aceste filosofii în propria viață. Dacă cheltuirea banilor este ceva ce faceți pentru a compensa alte zone ale vieții pe care le considerați cu probleme, gândiți-vă care ar putea fi acestea, pentru a le putea schimba.
4. Datornici: Planificați-vă finanțările și începeți să investiți
Dacă sunteți datornici, trebuie să va faceți ordine în finanțele voastre și să gândiți un plan pentru a începe să investiți. S-ar putea să nu reușiți să o faceți singur, deci obținerea unui ajutor este probabil o idee bună. Decizia în a hotărî cine vă va ghida investițiile este o alegere importantă, deci alegeți cu atenție orice profesionist de investiții. (Ce trebuie sa faci inainte de a contracta un credit?)
5. Investitorii: Continuați, pentru că faceți bine!
Felicitări! Din punct de vedere financiar o duceți minunat! Continuați să faceți ceea ce faceți și continuați să vă educați. (De ce este importantă investiția in programe de educatie pe termen lung)
In loc de concluzie
Deși este posibil să nu vă puteți schimba personalitatea financiară, o puteți recunoaște și puteți aborda provocările financiare pe care le prezintă. Gestionarea banilor implică cunoașterea de sine. Stiind unde vă poziționați, vă va permite să modificați comportamentul pentru a atinge mai bine obiectivele financiare și de viață.[/emaillocker]
[ajax_load_more]