BET
18507.05
-0.03%
BET-TR
40438.01
-0.04%
BET-FI
59755.17
0.41%
BETPlus
2737.17
-0.06%
BET-NG
1322.39
0.08%
BET-XT
1578.89
0.01%
BET-XT-TR
3397.4
0.01%
BET-BK
3448.87
0.08%
ROTX
40695.58
-0.03%

Banca Centrală Europeană menține dobânzile de politică monetară neschimbate după zece creșteri consecutive

Autor: Financial Market
2 min

Board-ul Bancii Centrale Europene a decis astăzi ca cele trei rate ale dobânzilor reprezentative ale BCE să rămână nemodificate, confirmând, în linii mari, evaluarea sa precedentă privind perspectivele inflației pe termen mediu.

Încă se anticipează că inflația se va menține prea ridicată pe o perioadă prea îndelungată, iar presiunile inflaționiste interne rămân intense.

În același timp, inflația a înregistrat o scădere accentuată în luna septembrie, inclusiv ca urmare a unor efecte de bază puternice, cea mai mare parte a măsurilor inflației de bază continuând să se reducă.

Majorările anterioare ale ratelor dobânzilor decise de ECB continuă să se transmită de o manieră solidă la nivelul condițiilor de finanțare, ceea ce frânează tot mai mult cererea și, implicit, contribuie la diminuarea inflației.

BCE consideră că ratele dobânzilor reprezentative se situează la niveluri care, menținute pe o durată suficient de îndelungată, vor contribui substanțial la acest obiectiv. Deciziile viitoare ale Consiliului guvernatorilor vor asigura că ratele sale de politică monetară vor fi stabilite la niveluri suficient de restrictive atât timp cât va fi necesar.

Ratele dobânzilor reprezentative ale BCE
Rata dobânzii la operațiunile principale de refinanțare și ratele dobânzilor la facilitatea de creditare marginală și la facilitatea de depozit vor rămâne nemodificate la nivelurile de 4,50%, 4,75% și, respectiv, 4,00%.

CITESTE SI:  Economia SUA a început să prezinte semne de încetinire. Crește numărul persoanelor care solicită indemnizații de șomaj

Programul de achiziționare de active (asset purchase programme – APP) și programul de achiziționare în regim de urgență în caz de pandemie (pandemic emergency purchase programme – PEPP)

Portofoliul aferent APP se reduce într-un ritm măsurat și previzibil, în condițiile în care Eurosistemul nu mai reinvestește principalul aferent titlurilor ajunse la scadență.

În ceea ce privește PEPP, Consiliul guvernatorilor intenționează să reinvestească principalul aferent titlurilor ajunse la scadență achiziționate în cadrul programului cel puțin până la sfârșitul anului 2024. În orice caz, reducerea progresivă în viitor a portofoliului PEPP va fi gestionată astfel încât să se evite o interferență cu orientarea adecvată a politicii monetare.

Consiliul guvernatorilor va continua să aplice o abordare flexibilă în ceea ce privește reinvestirea răscumpărărilor de titluri ajunse la scadență în cadrul portofoliului aferent PEPP, în vederea contracarării riscurilor asociate pandemiei la adresa mecanismului de transmisie a politicii monetare.