BET
18662.07
-0.47%
BET-TR
40776.67
-0.47%
BET-FI
60983.24
-0.58%
BETPlus
2757.43
-0.46%
BET-NG
1332.27
-0.14%
BET-XT
1592.2
-0.48%
BET-XT-TR
3425.99
-0.48%
BET-BK
3465.59
-0.48%
ROTX
41064.51
-0.47%

China: o redresare divergentă a economiei pe fondul unei prudențe sporită

Autor: Financial Market
2 min

Ultimele date privind activitatea economică din China au fost „mixte”, evidențiind slăbiciunea continuă a consumului și necesitatea unui sprijin fiscal și monetar mai mare pentru a asigura o redresare economică sustenabilă.

Vânzările cu amănuntul au crescut cu 2,3% în aprilie, față de aceeași perioadă a anului trecut, o scădere semnificativă față de ritmul de 3,1% înregistrat cu o lună înainte și mult sub așteptările consensului de 3,7%.

Datele lunare nu oferă, de asemenea, prea multe motive de optimism, vânzările stagnând practic pe o bază lunară.În contrast, cifrele privind producția industrială conturează o imagine mai pozitivă.

Pe o bază anuală, producția a crescut cu 7,7% în aprilie, o accelerare semnificativă față de ritmul de 4,5% înregistrat în martie și mult peste consensul de 5,5%.

Mai mult, pe o bază lunară, producția a crescut cu puțin sub 1% luna trecută, cel mai rapid ritm din ultimii trei ani, oferind dovezi suplimentare ale rezilienței relative a sectorului manufacturier intern.

Luate împreună, cifrele privind vânzările cu amănuntul și producția industrială oferă dovezi suplimentare și consolidare a redresării economice de tip „K” pe care China o parcurge în prezent, în special atunci când se ia în considerare și creșterea de 1,5% a exporturilor pe baza anuală înregistrată luna trecută, subliniind că cererea internațională pentru bunurile chinezești rămâne relativ solidă.

În mod natural, această cerere continuă să susțină creșterea sectorului manufacturier, care a alimentat în mare parte economia chineză în acest an.

În contrast, o multitudine de probleme interne, inclusiv criza prelungită și amplificată din sectorul imobiliar, continuă să apese asupra sentimentului consumatorilor și a cheltuielilor, datele publicate la începutul acestei săptămâni arătând o scădere a creditului pentru prima dată în aproape două decenii.

Deși există rapoarte care indică faptul că sunt luate în considerare măsuri pentru a susține sectorul imobiliar, inclusiv planuri pentru ca guvernele locale să achiziționeze locuințe nevândute de la dezvoltatorii aflați în dificultate, acestea par mai degrabă o încercare de a masca problemele.

CITESTE SI:  Economia SUA a început să prezinte semne de încetinire. Crește numărul persoanelor care solicită indemnizații de șomaj

În plus, autoritățile chineze încearcă să redreseze sectorul de cel puțin trei ani, fără succes, de când a început criza datoriilor la mijlocul anului 2021.

Pe lângă aceasta, trebuie luate în considerare impacturile negative semnificative ale unei astfel de politici forțate de cumpărare asupra bilanțurilor guvernelor locale, în special având în vedere că datoria totală a guvernelor locale depășește 9 trilioane de dolari, reprezentând un risc substanțial pentru stabilitatea financiară generală.

Cu toate acestea, dorința puternică de a sprijini sectorul imobiliar subliniază cât de esențial este un mediu imobiliar mai stabil pentru consolidarea încrederii consumatorilor și a consumului – o consolidare care, evident, având în vedere cifrele de astăzi, este foarte necesară pentru a debloca următoarea etapă a redresării economice, producția manufacturieră fiind capabilă să susțină o redresare sustenabilă doar într-o măsură relativ limitată.

O astfel de redresare sustenabilă este probabil necesară pentru a oferi o perspectivă mai solidă pentru acțiunile chinezești, chiar dacă indicele de referință FTSE China A50 Index a recuperat peste 20% de la minimele din mijlocul lunii ianuarie.

Acest lucru este cu atât mai adevărat având în vedere preocuparea de lungă durată și justificată a investitorilor internaționali cu privire la natura investițiilor în China, în special când alte opțiuni regionale pentru expunerea la acțiuni asiatice – cum ar fi India și Japonia – par din ce în ce mai favorabile.

Piața japoneză este una în care cazul pozitiv este deosebit de solid, cu reforme corporative continue menite să îmbunătățească profitabilitatea companiilor și să crească returnările de numerar către acționari, împreună cu slăbiciunea continuă a yenului japonez (JPY), probabil să alimenteze influxurile și creșterea acțiunilor pentru o perioadă considerabilă de timp.