Vor continua prețurile carburanților să crească?
Petrolul înregistrează un început de an excelent. Nu numai că prețurile au reușit să depășească maximele din 2021, dar prețul cotației Brent a reușit chiar să atingă cel mai înalt nivel din 2014.
Cele două cotații majore de petrol – Brent și WTI – s-au apreciat cu peste 12% de la începutul anului până în prezent. Mai mult, mărfurile energetice sunt, fără îndoială, cea mai performantă clasă de materii prime după primele două săptămâni din 2022.
Având în vedere că așteptările de la sfârșitul anului 2021 indicau un scenariu complet diferit, ne putem întreba care este motivul din spatele ultimelor creșteri ale prețului petrolului?
Perspective sumbre pentru 2022
Perspectivele pentru piața petrolului în 2022 nu sunt prea roz. Aproape fiecare instituție majoră se aștepta ca 2022 să fie marcat cu o ofertă excesivă semnificativă. Excesul de ofertă era de așteptat să ducă la reconstruirea stocurilor care au scăzut de aproximativ 12 luni și au atins cele mai reduse niveluri din ultimii 5 ani. Impactul Omicron a fost văzut ca o bază pentru astfel de așteptări.
Între timp, piața a început să speculeze că OPEC+ ar putea abandona politica de creștere a producției. Cu toate acestea, realitatea s-a dovedit a fi alta. OPEC+ a anunțat că va continua să crească producția iar Omicron s-a dovedit a nu avea un impact atât de mare asupra mobilității și cererii de petrol pe cât era de așteptat.
De ce prețurile petrolului sunt la cel mai înalt nivel din ultimii 7 ani?
Există mulți factori în spatele recentei creșteri a prețurilor, mai ales factori unici. Întreruperile recente ale aprovizionării în Libia și Kazahstan sunt exemple perfecte de astfel de factori.
Deși situația din ambele țări nu a fost încă rezolvată pe deplin, s-a îmbunătățit suficient pentru a declanșa o scădere pe termen scurt a prețului petrolului. Cu toate acestea, piața și-a concentrat rapid atenția către perspectivele pe termen lung.
Problemele cauzate de Omicron s-au dovedit a fi de impact mai redus decât se aștepta iar OPEC+ ar putea avea dificultăți să continue să crească producția pe fondul capacității de rezervă reduse.
În afară de aceasta, tensiunile în Orientul Mijlociu sunt din nou în creștere, houthii yemeniți lansând atacuri cu drone asupra aeroporturilor din Emiratele Arabe Unite.
Ce urmează?
Tema principală de pe piețele petroliere în acest an va fi echilibrul dintre cerere și ofertă. Schimbările în politica Fed vor avea, de asemenea, un impact asupra petrolului datorită impactului acestuia asupra USD. Printre factorii cei mai importanți pentru petrol de urmărit în acest an se pot găsi:
• Revenirea cererii la nivelurile de dinainte de pandemie, chiar și fără recuperarea completă a traficului aerian
• Când vine vorba de cerere, piața va urmări îndeaproape dacă consumatorii înlocuiesc gazele naturale scumpe cu derivate ale petrolului
• Politica OPEC+ va avea un impact cheie asupra perspectivelor pe termen lung
• OPEC+ nu își schimbă politica pentru a nu pierde poziția de lider pe piețele petroliere
În ciuda poziției de lider și a celui mai mare impact asupra prețurilor, OPEC+ ar putea să nu poată restabili producția la nivelurile de dinainte de pandemie din cauza investițiilor reduse din ultimele luni.
Discuțiile pe tema nucleară cu Iranul continuă, dar nu se întrevede un sfârșit. Majoritatea instituțiilor nu se așteaptă ca aprovizionare suplimentară din Iran să ajungă pe piețe în acest an
Statele Unite intenționează să continue să majoreze producția, dar într-un ritm mai lent decât în vremurile de dinaintea pandemiei.
Presiunile din partea grupurilor ecologiste din Statele Unite sunt în creștere și ar putea fi interzise noi proiecte de șist. Interdicția noilor proiecte de foraj în Alaska a fost deja impusă.
Luând în considerare factorii menționați mai sus, așteptările anterioare privind o cerere mai scăzută și o ofertă mult mai mare s-ar putea să nu se materializeze.
Oferta excesivă așteptată anterior se poate dovedi a fi un mare deficit. Goldman Sachs se așteaptă la un astfel de scenariu și crește prognozele de preț pentru Brent și WTI în Q3 și Q4 2022 cu 20 USD pe baril, până la bariera psihologică de 100 USD pe baril.
Capacitatea de producție neutilizată în țările OPEC (linia albă) este în cădere liberă și se reduce mult mai repede decât crește producția cartelului (linia galbenă, axă inversată).
Situația sugerează că lipsa investițiilor adecvate din ultimele luni ar putea face imposibilă restabilirea producției la nivelurile prepandemice.