BET
18507.05
-0.03%
BET-TR
40438.01
-0.04%
BET-FI
59755.17
0.41%
BETPlus
2737.17
-0.06%
BET-NG
1322.39
0.08%
BET-XT
1578.89
0.01%
BET-XT-TR
3397.4
0.01%
BET-BK
3448.87
0.08%
ROTX
40695.58
-0.03%

XTB: Bursa de Valori din Londra ar putea încheia 2023 cu un minim record al ofertelor publice inițiale

Autor: Financial Market
3 min

În 2023, doar 56 de companii au depus cereri pentru a se lista pe piața principală a Bursei de Valori din Londra – ceea ce are o scădere de 50%, în comparație cu anii precedenți.

Și mai surprinzător este de fapt doar 30 dintre aceste companii au primit undă verde din partea Autorității de Conduită Financiară (FCA) pentru a-și lista acțiunilor.

Potrivit unei analize realizate de echipa de analiști XTB, company globală de investiții, aceste cifre oglindesc tendința companiilor de a se îndrepta tot mai mult către SUA pentru a-și face debutul pe piețele publice.

Companiile care doresc să se lanseze pe LSE trebuie să obțină mai întâi aprobarea FCA, prin depunerea unei perspective a autorității de reglementare.

Într-un răspuns la o solicitare în temeiul libertăților de informare, FCA a dezvăluit că, între anii 2018 și 2022, o medie de 112 companii au depus cereri anuale, cu mult peste cele 56 de companii care au depus cereri în 2023.

În egală măsură. măsură, o medie de 70 de companii în fiecare an a fost aprobată de autoritatea de reglementare între 2018 și 2022, mai mult decât dublul cifrei de 30 de anul acesta. Cifrele arată că aproape jumătate dintre companiile care au depus cereri de flotare nu au ajuns până la finalul procesului.

Este deosebit de îngrijorător că, într-un mediu în care foarte puține companii caută să se listeze la bursă, asistăm la o proporție atât de mare de companii care nu reușesc să treacă testul. Acest lucru sugerează că prea multe companii nu au ales momentul potrivit sau nu și-au depus cererile în mod corect”, precizează Joshua Raymond, director al platformei de investiții fintech XTB.

Deși a mai înregistrat probleme, piața londoneză este rezistentă

Societățile externe retrag cererile de listă din mai multe motive, inclusiv modificări ale factorilor, cum ar fi condițiile de piață, sau în cazul în care FCA identifică probleme ale societății solicitante și informează societatea că este puțin probabil ca aceasta să fie considerată potrivită pentru intrarea. la LSE.

Deși suntem îngrijorați de această dată, trebuie să recunoaștem, de asemenea, că Londra rămâne unul dintre marile centre financiare ale economiei globale.

Componentele indicelui FTSE includ unele dintre cele mai cunoscute nume de piață globală de investiții. Piața londoneză a mai avut probleme de vânzare, dar este extrem de rezistentă și are talentul și resursele necesare pentru a-și reveni puternic”, explică Joshua Raymond.

Suma atrasă prin IPO-uri a scăzut cu 36% în al treilea trimestru al anului, optează pentru emitenți obținând doar 655,5 milioane de euro. Pe primele trei trimestre din 2023, în Marea Britanie s-au listat 23 de companii, acumulând un total de 1,106 miliarde de euro, comparativ cu 34 de IPO-uri care au strâns 1,346 miliarde de euro în 2022, un an cu scăderi notabile. ”, explică Radu Puiu, analist financiar în cadrul XTB România.

CITESTE SI:  Jerome Powell și drumul către ținta de inflație de 2% în Statele Unite

Bursa de Valori din Londra a condus Europa în ceea ce privește strângerile de capital pentru 2023, stimulată de oferte follow-on și de obligațiuni convertibile, dacă chiar întâmpină dificultăți în obținerea listelor de marcă.

LSE a strâns un total de 16,8 miliarde de euro în primele nouă luni ale anului, de două ori mai mult decât cel mai apropiat rival, Euronext Amsterdam, potrivit Asociației pentru Piețe Financiare din Europa.

Potrivit lui Radu Puiu, în Europa, creșterea globală a atragerii de capital este de 15% față de anul 2022. Cu toate acestea, piața de IPO-uri (oferte publice inițiale) rămâne în continuare scăzută, atingând un minim al ultimilor 11 ani – în primele trei trimestre s-au strâns doar 6,2 miliarde de euro, în scădere cu 54%.

LSE coboară pe locul al patrulea în ceea ce privește noile emisiuni, obținând doar 980 de milioane de euro de la începutul anului până în septembrie. Bursa de la București sa clasat pe primul loc, obținând 1,9 miliarde de euro în urma IPO-ului Hidroelectrica. Pe locurile doi și trei s-au situat Bursa din Frankfurt și, respectiv, Borsa Italiana.

Datele arată cât de volatilă este popularitatea unei piețe bursiere

În 2022, Londra a ocupat locul al doilea în ceea ce privește identificarea IPO-urile, după Frankfurt, după ce bursa germană a obținut oferta publică de acțiuni a Porsche.

Aceste date arată cât de rapid poate pierde popularitatea sau piță bursieră. Scăderea activității pe piața IPO-urilor este deosebit de îngrijorătoare pentru investitorii private.

Piața bursieră listată la bursă cea mai ușoară și mai larg înțeleasă modalitatea de a-și investi banii pentru cumpărături de retail. Avem nevoie de un flux constant de noi companii care să vină pe piață, inclusiv de întreprinderi care pot stimula inovarea și schimbarea, oferind în același timp oportunități și idei noi comunității de investitori”, a declarat Joshua Raymond.

Piața londoneză a ofertelor publice va reveni pe măsură ce ciclul rapid de majorare a ratelor începe să încetinească, iar îngrijorarea globală legată de inflație și instabilitate politică se va tempera, punctează David Schwimmer, președintele London Stock Exchange Group (LSEG). Piețele sunt foarte adaptabile, dacă aceasta va deveni o normă, atunci acestea vor respecta noua realitate și oamenii vor strânge capital conform acestor linii.

Noile oferte publice de vânzare au scăzut vertiginos în acest an, deoarece firmele au renunțat la planurile de a se transfera pe piețele publice, pe fondul tulburărilor care zguduie piețele”, adaugă analistul Radu Puiu.