BET
16344.77
-1.91%
BET-TR
36043.59
-1.91%
BET-FI
59528.86
-1.02%
BETPlus
2420.35
-1.89%
BET-NG
1175.91
-1.41%
BET-XT
1408.36
-1.79%
BET-XT-TR
3053.02
-1.79%
BET-BK
3016.2
-2%
ROTX
36371.11
-1.84%

AAF solicită ministrului Finanțelor menținerea actualului sistem de impozitare a câștigurilor pe piața de capital

Autor: Maria Paun
3 min

Asociația Administratorilor de Fonduri din România (AAF) solicită ministrului Finanțelor Publice, Marcel-Ioan Boloș, menținerea cadrului de impozitare a câștigurilor de pe piața de capital din România și, în mod specific, a celor generate de investițiile în fonduri, în condițiile în care ultima schimbare legislativă intrată în vigoare la începutul anului 2023, a început deja să genereze efecte pozitive asupra pieței locale.

Doar în primele cinci luni ale anului, numărul investitorilor a crescut cu aproape 10% iar nivelul activelor aflate în administrarea fondurilor a înregistrat un avans de aproape 600 de milioane de lei.

Reprezentanții AAF, specialiști în industria de asset management consideră, totodată, că o eventuală creștere a nivelului de taxare pe investiții va determina investitorii să migreze, din nou, către platforme de tranzacționare străine, unde ANAF nu va avea control asupra câștigurilor, rezultatul fiind o scădere a încasărilor la bugetul de stat.

De la 1 ianuarie 2023, în urma modificării legislației de profil, după aproape doi ani de dezbateri și analize, câștigurile din transferurile titlurilor de valoare sunt impozitate cu 1%, dacă sunt deținute mai mult de un an, și cu 3%, pentru cele deținute mai puțin de un an.

De asemenea, pentru toate aceste venituri a fost introdus un sistem de impozitare cu reținere la sursă, cu scopul facilitării procesului pentru investitori.

Asociația Administratorilor de Fonduri din România care, alături de Bursa de Valori București, Autoritatea de Supraveghere Financiare și alte organizații profesionale din domeniu a contribuit la modificarea legislației, consideră că acest sistem de impozitare, mult simplificat față de anii anteriori, a produs deja efecte semnificativ pozitive în doar câteva luni de la intrarea în vigoare a noilor prevederi iar o nouă modificare a Codului Fiscal în acest domeniu nu va face decât să descurajeze investițiile pe piața de capital din România și, implicit, dezvoltarea pieței în ansamblul ei.

Astfel, potrivit datelor centralizate de AAF, în perioada ianuarie-mai 2023, numărul de investitori în fondurile deschise de investiții a crescut cu 42.428, de la 461.530 la 504.158, iar activele aflate în administrarea societăților de administrare a investițiilor au crescut cu 597 mil. lei, de la 17,431 mld. lei la 18,028 mld. Iei.

Datele mai arată și că aproape 60% din activele aflate în administrarea fondurilor de investiții – adică peste 10 mld lei – sunt investite în fonduri de obligațiuni și instrumente cu venit fix, o pondere importantă având-o titlurile de stat românești.

CITESTE SI:  Weekend stock: Hermès - Maestrul incontestabil al luxului

Datele colectate demonstrează clar că actualul sistem de impozitare a produs o schimbare importantă de comportament în rândul populației, în ceea ce privește investițiile.

Vedem că tot mai mulți români aleg să își orienteze economiile către societăți specializate și reglementate, al căror obiect de activitate îl reprezintă administrarea fondurilor de investiții, în care românii au din ce în ce mai multă încredere.

În același timp, nu putem să ignorăm faptul că, raportat la populația României, numărul total al investitorilor în fonduri deschise reprezintă doar 2,63%, o pondere extrem de redusă.

Pentru a încuraja investițiile, este nevoie de susținere și tocmai de aceea noi, alături de alte organizații partenere de pe piața de capital și autorități, încercăm să simplificăm cât mai mult drumul care trebuie parcurs pentru a deveni investitor.

Sistemul în vigoare de la începutul anului încurajează investițiile și dezvoltarea pieței românești de capital, oferă certitudinea fiscalizării tuturor câștigurilor iar o eventuală creștere a nivelului de taxare va determina investitorii să migreze din nou către platforme de tranzacționare străine, unde ANAF nu va avea control asupra câștigurilor.

O astfel de modificare va genera un efect invers față de cel scontat: în loc să aducă mai mulți bani la buget, modificarea taxării nu va face decât să scadă nivelul de colectare.

În acest context, solicităm Ministrului Finanțelor o audiență, în cadrul căreia să găsim împreună cele mai bune soluții pentru creșterea nivelului de colectare a taxelor la bugetul de stat”, a declarat Horia Gustă, președintele AAF.

În consecință, AAF apreciază că actualul cadru legal de impozitare încurajează economisirea și investițiile, iar rezultate sunt vizibile și benefice pentru întreaga economie.

Cel mai recent exemplu în acest sens este oferta publică a Hidroelectrica, în cadrul căreia au fost plasate peste 52.000 de ordine de cumpărare cu o valoare totală de peste 6 miliarde lei.

AAF reamintește, totodată, faptul că asociația a desfășurat în ultimii ani multiple programe de educație financiară cu scopul conștientizării beneficiilor investițiilor pe termen lung și încurajării investițiilor în România, iar rezultatele au început să apară.

Astfel, din ianuarie 2020 până la finele lui decembrie 2022 (în 3 ani) numărul investitorilor a crescut cu 117.035 de investitori (de la 344.495 la 461.530), în condițiile în care în 2023 numărul investitorilor a crescut cu 42.628, în primele 5 luni ale anului 2023 de la simplificarea legislației privind impozitarea pe piața de capital.

 

Ti-a placut acest articol?

Ti-a placut acest articol?

Susține activitatea Financial Market.

Contribuția lunară poate fi anulată în orice moment folosind link-ul din email.