There was an error retrieving data. Please try again later.

Acțiunea zilei – Hewlett Packard Enterprise (HPE)

Autor: Financial Market
4 min

Prețul acțiunilor Hewlett Packard Enterprise (HPE.US) s-a depreciat in această săptămână, după ce compania a anunțat că intenționează să achiziționeze Juniper Networks (JNPR.US) pentru 40 de dolari pe acțiune, adică cu peste 30% peste prețul de închidere de luni.

Totuși, o parte din scădere a fost recuperată de atunci, deoarece investitorii și analiștii au reevaluat impactul și raționamentul din spatele achiziției.

Hewlett Packard Enterprise va achiziționa Juniper Networks

Hewlett Packard Enterprise (HPE), companie americană producătoare de hardware pentru centrele de date, a anunțat marți că a încheiat un acord definitiv cu Juniper Networks, companie americană furnizoare de soluții de infrastructură de internet, în vederea achiziționării companiei printr-o tranzacție exclusiv în numerar.

Prețul de preluare a fost stabilit la 40 de dolari pe acțiune, ceea ce reprezintă o primă de peste 30% peste prețul de închidere de luni și conferă companiei o valoare a capitalului propriu de aproximativ 14 miliarde de dolari.

CEO-ul HPE a declarat că rețelele vor fi o nouă activitate de bază a companiei, iar dimensiunea acestei linii de afaceri se va dubla în urma achiziției.

Cu toate acestea, există unele îngrijorări cu privire la această tranzacție. Valoarea tranzacției de 14 miliarde de dolari reprezintă mai mult de jumătate din valoarea HPE.  Având în vedere că va fi o tranzacție integral în numerar și că HPE avea aproximativ 4,3 miliarde de dolari în numerar la sfârșitul trimestrului fiscal 4 din 2023, compania va trebui să își asume o mulțime de datorii noi.

HPE are una dintre cele mai mari rate de îndatorare în raport cu capitalul propriu dintre companiile americane din industria Computer Hardware & Storage, iar achiziția Juniper Networks riscă să o dubleze.

ij5 xZ7KqnEF8Ju9Ijrt1jkf3yQ4E9Ju84j BJTYbLHx5czWSTQ78sVT2T73 Z2OeO5gdD7SDPVwedBD4bPrGj2yQLTJg trqF0WsPrguXf5cBO3WEmlnC3Obck8eMDthSW7Jx5V8FIf4 zsdY9Et M

Sursa: Bloomberg Finance LP, XTB Research

Acțiunile HPE blocate într-o mișcare laterală de mai mulți ani

În ciuda faptului că indicii generali ai pieței americane au înregistrat creșteri puternice în ultimii ani, acțiunile Hewlett Packard Enterprise s-au luptat să egaleze performanța indicilor de pe Wall Street de când a fost înființată la sfârșitul anului 2015, ca parte a unei divizări a companiei Hewlett Packard.

Deși la început HPE a avut performanțe superioare indicilor pieței, situația s-a schimbat în urma pandemiei Covid 2020. Acțiunile au început să se lupte și de atunci s-au tranzacționat în mare parte lateral.

Achizițiile efectuate în această perioadă nu au reușit să stimuleze prețul acțiunilor companiei, iar acest aspect, un istoric slab în materie de fuziuni și achiziții, este principala preocupare atunci când vine vorba de achiziția Juniper Networks.

IMllZDt7eWTJ6LaPuZE7RoT3T3zqLBlVNNRcTSFL KC gI5wa04PkEa

Sursa: Bloomberg Finance LP, XTB Research

O privire asupra evaluării

Să aruncăm o privire rapidă asupra evaluării Hewlett Packard Enterprise cu ajutorul a 3 metode de evaluare des utilizate – DCF, multiplii și modelul de creștere Gordon, acestea având doar scop de prezentare și nu trebuie privite ca recomandări sau prețuri țintă.

Metoda fluxului de numerar actualizat

Probabil cel mai popular model fundamental de evaluare a acțiunilor este metoda Fluxului de numerar actualizat (DCF). Acest model se bazează pe o serie de ipoteze, dar avem in vedere o abordare simplificată și să ne bazăm aceste ipoteze pe mediile din ultimii 5 ani.

S-au făcut previziuni detaliate pentru 10 ani, ipotezele privind valoarea terminală fiind stabilite după cum urmează – 2% creștere terminală a veniturilor și 7% cost terminal ponderat al capitalului (WACC).

Un astfel de set de ipoteze ne oferă o valoare intrinsecă a acțiunilor Hewlett Packard Enterprise de 20,88 USD pe acțiune – cu aproximativ 28% peste prețul de închidere de ieri. Valoarea terminală reprezintă 62% din prognoza DCF.

CITESTE SI:  BNR a redus dobânda de politică monetară la 6,75%

Un aspect care trebuie remarcat este că valoarea intrinsecă obținută prin metoda DCF este foarte sensibilă la ipotezele formulate. Mai jos sunt furnizate două matrici de sensibilitate – una pentru diferite seturi de ipoteze privind marja de exploatare și creșterea veniturilor, iar cealaltă pentru diferite seturi de ipoteze privind WACC terminal și creșterea veniturilor terminale.

TxE9JN5oqTXRMlWzgOhGcxA53ieckr7hD9F7hFslrRQC2H3qqisR3BjWsO33QPrwcZSqrOunkn0PwTMukSKk2MFl5ONk2qJGFY1q7Z4ZAJQjhhjqTIOFp0W9ZKdwBl3Nd5Dt8D5KU71 y2kAeFbTT8k

Sursa: Bloomberg Finance LP, XTB Research

KKXxyEt02JCmOmYwswjrLvANw9whpu VHcslYWL8LqEMXXiM1e9M4UhhH8uvOI8pPKnEmqq28qr69ygZD0BY8Go YdOtnnHIm9LC4QYUB8jhtUdUcKd1SoBIt8HJEhBMzuHVxyPIdFQwW3e9tgP ZM

Sursa: Bloomberg Finance LP, XTB Research

Metoda multiplilor

În continuare, să analizăm cum se compară evaluarea Hewlett Packard Enterprise cu cea a companiilor similare. Am construit un grup de companii format din Super Micro Computer, NetApp, Microsoft, IBM, Oracle, Dell Technologies Seagate Technology Holdings și Western Digital – concurenți publici ai Hewlett Packard Enterprise. Am analizat 6 multipli de evaluare diferiți – P/E, P/BV, P/S, P/FCF, EV/Vânzări și EV/EBITDA.

Dacă ne uităm la tabelul de mai jos, putem observa că există o oarecare volatilitate în ceea ce privește multiplii pentru acestecompanii față de Hewlett Packard Enterprise.

Folosind multiplii mediani ne oferă o evaluare care variază între 35,73 dolari în cazul multiplului EV/vânzări și 212,76 dolari în cazul multiplului P/BV.

O medie ajustată (excluzând cele mai mari și cele mai mici evaluări) ne oferă o valoare intrinsecă de 54,99 dolari pe acțiune – cu peste 200% peste prețul de închidere de ieri.

0KfKQZNSQOdTYHJskwjsMeGCGaaF LPeni7JF8T2NSe9

Sursa: Bloomberg Finance LP, XTB Research

Modelul de creștere Gordon

Hewlett Packard Enterprise este o companie care plătește dividende. În timp ce HPE și-a menținut neschimbate plățile de dividende între trimestrul fiscal III 2020 și trimestrul fiscal III 2023, compania a început să le majoreze recent.

Acest lucru o face un bun candidat pentru evaluarea prin intermediul unui Gordon Growth Model – metoda de evaluare bazată pe dividende.

Am presupus o rată de creștere a dividendelor destul de conservatoare de 5%, precum și o rată de rentabilitate necesară de 8%, pe baza mediilor și tendințelor din ultimii 5 ani.

Rularea unui model cu astfel de ipoteze ne conduce la o valoare intrinsecă de 16,80 dolari pe acțiune, sau cu aproximativ 2% peste prețul de închidere de ieri.

Așa cum se întâmplă de obicei în cazul modelelor de evaluare, modelul de creștere Gordon este, de asemenea, foarte sensibil la ipotezele făcute.

Matricea de sensibilitate pentru ipotezele privind creșterea dividendelor și rata de rentabilitate necesară este prezentată mai jos. Căsuțele verzi indică combinațiile care duc la o evaluare peste nivelul pieței, iar cele roșii indică combinațiile care duc la evaluări sub nivelul pieței.

JWtCschln PXYcla4qZrGwqcT7UbofyciyfWmuGmSjZEZsNimOoer8jROehLpCCWZ8U9ebyIZNBmiG9Ksnl3d NRMOAxoNewp2nmObKZzQZQzFwBLWekxNBkksgJglN5sgzEk58jB5g5P DmlNi8wno

Sursa: Bloomberg Finance LP, XTB Research

O privire asupra graficului

Urmărind graficul Hewlett Packard Enterprise (HPE.US) pe intervalul zilnic, putem observa că acțiunile s-au tranzacționat în mare parte lateral în ultima vreme.

Luni, acțiunile s-au redresat și au testat zona de rezistență pe termen mediu care se situează peste nivelul de 17,50 dolari, dar marți, după anunțul privind achiziția, prețul a coborât la minimul ultimelor 30 de zile.

Scăderea a fost oprită la mediile mobile de 50 și 200 de ședințe iar prețul a început să se redreseze miercuri. Cu toate acestea, dacă nu apare un catalizator puternic, acțiunile HPE pot rămâne blocate într-o mișcare laterală.

În cazul în care vânzarea se reia, următorul suport major de urmărit se găsește în zona de 15,50 dolari. Cu toate acestea, vânzătorii ar trebui să împingă prețul sub linia ascendentă de trend pentru a ajunge în această zonă.

f46Rt1GCeYgNQ2Z4pjP8Zf9L

Sursa: xStation5