There was an error retrieving data. Please try again later.

Evoluția inflației din Statele Unite și decizia BCE privind rata dobânzii vor fi cele mai importante evenimente economice săptămâna ce urmează

Autor: Financial Market
2 min

Săptămâna viitoare va fi crucială pentru investitori și pentru factorii de decizie politică, deoarece publicarea raportului privind inflația din SUA va dicta probabil traiectoria viitoare a ratelor dobânzilor.

Probabil că inflația anuală va scădea catre 6%, în timp ce rata lunară va ajunge la aprox 0,4%. De asemenea, indicele prețurilor de consum de bază a crescut probabil cu 0,4% față de luna precedentă, ceea ce a condus la o reducere marginală a ratei anuale la 5,5% de la 5,6%.

În ceea ce privește inflația, va fi, de asemenea, interesant de urmărit indicele prețurilor la producători, prețurile la export și import și așteptările inflaționiste pentru luna martie.

Investitorii vor acorda, de asemenea, o atenție deosebită vânzărilor cu amănuntul, prognozele indicând o creștere modestă de 0,2% lună pe lună în februarie, reflectând condiții financiare mai stricte care au ținut în frâu cheltuielile consumatorilor.

Alte date importante sunt publicarea preliminară a sentimentului consumatorilor de la Universitatea din Michigan, producția industrială și datele privind vânăarile de locuințe, inclusiv autorizațiile de construire.

În cele din urmă, o mulțime de rezultate financiare anuale vor oferi mai multe indicii despre sănătatea economiei, printre cele mai importante fiind Adobe Systems, Pinduoduo, Dollar General și FedEx care vor raporta.

În Europa, se așteaptă ca BCE să majoreze ratele dobânzilor cu încă 50 de puncte de bază pentru a combate inflația ridicată.

Datele au arătat că inflația blocului comunitar a scăzut și mai mult, până la 8,5% în februarie, în comparație cu consensul pieței de 8,2%, în timp ce rata de bază a atins un nou record.

De asemenea, investitorii vor monitoriza cu atenție conferința de presă a președintelui Christine Lagarde, căutând indicii cu privire la dimensiunea următoarei majorări a ratei, după ce mai mulți factori de decizie politică au susținut ideea unei înăspriri mai agresive.

CITESTE SI:  Teraplast aprobă majorarea capitalului social cu 22 mil lei prin aporturi în numerar

În Regatul Unit, toate privirile se îndreaptă spre construcția bugetului de primăvară a cancelarului Jeremy Hunt din 15 martie, deoarece gospodăriile speră pentru mai mult ajutor la plata facturilor la energie.

În ceea ce privește datele economice, informațiile importante acoperă cifrele finale ale inflației din zona euro și producția industrială, evoluția comerțului cu ridicata din Germania, evoluția pieței muncii din Regatul Unit și activitatea industrială a Italiei.

În Asia, China va publica evoluția producției industriale, vânzările cu amănuntul, piața muncii și date privind investițiile fixe atât pentru ianuarie, cât și pentru februarie.

Se așteaptă că cifrele vor reflecta creșterea activității după ce, cea de-a doua ca mărime economie din lume, s-a redeschis la începutul anului.

În Japonia, investitorii așteaptă minuta deciziei de politică monetară a băncii centrale și datele comerciale din februarie.

Între timp, inflația din India urmează să rămână peste intervalul țintă superioară de 6% a băncii centrale pentru a doua lună consecutiv, crescând probabilitatea unei alte majorări a ratei în aprilie.

India va publica și balanța comercială din februarie. În altă parte, Coreea de Sud va publica rata șomajului din februarie.

În Australia, rapoartele cheie vor include încrederea consumatorilor Westpac pentru martie și încrederea afacerilor pentru februarie. În plus, participanții la piață vor urmări îndeaproape cifrele șomajului, ceea ce ar putea oferi indicii dacă rata de numerar a Reserve Bank of Australia a atins vârful.