Indicele american S&P 500 a depășit borna de 5.000 de puncte vineri, pentru prima dată in istorie, după ce sentimentul optimist al investitorilor s-a răspândit pe Wall Street pe măsură ce noile date care arată progrese în ceea ce privește evoluția inflației.
Momentul semnificativ vine într-o perioadă de creștere economică puternică, revoluția inteligenței artificiale, un sezon al raportărilor financiare peste așteptări și anticiparea unei schimbări de direcție din partea Rezervei Federale pentru a începe reducerea ratelor dobânzilor.
De menționat ca indicele a atins 1000 de puncte in februarie 1998 și a crescut până la precedentul reper de 4.000 de puncte atins pe 1 aprilie 2021, după ce Fed a redus ratele dobânzilor la aproape zero, guvernul pompând atunci fonduri de stimulare a economiei.
Totodată, acțiunile americane au încheiat vineri într-o notă mixtă, pe măsură ce investitorii au evaluat revizuirea indicelui de consum personal, direcția viitoare a Fed și a treia săptămână a sesiunii de raportări financiare.
S&P 500 și Nasdaq 100 au adăugat 0.57% respectiv 1.25%, conduse de un raliu al acțiunilor magacap, în timp ce Dow Jones a scăzut cu 54 de puncte, deoarece acțiunile din sectorul energetic și industrial au afectat indicele.
Reviziile obișnuite ale indicatorilor de referință de la Institutul de Statistica a Muncii au arătat că indicele CPI a crescut cu 0.2% pe lună în decembrie, cifrele confirmând procesul dezinflaționist început de anul trecut.
La nivelul companiilor, acțiunile megacap, inclusiv NVIDIA (3.58%), Amazon (2.7%), Alphabet (2.1%) și Microsoft (1.55%), au avut toate evoluții bune.
Pe de altă parte, PepsiCo (-3.5%), Pinterest (-9.4%) și Expedia (-17.7%) au scăzut după ce au raportat rezultate trimestriale dezamăgitoare.
La nivel săptămânal, S&P 500 a crescut cu 1.5% și a închis în creștere în 14 din ultimele 15 săptămâni, un evoluție nemaintâlnită de peste jumătate de secol. De asemenea, Dow Jones a câștigat 0.5%, iar Nasdaq a crescut cu 2%.
In Europa, indicii bursieri au închis vineri într-o notă mixtă, rămânând aproape de maximele din ultimele decenii atinse în cursul săptămânii, pe măsură ce piețele au continuat să evalueze ultimele raportări financiare corporative.
Indicele Stoxx 50 al zonei euro a crescut ușor peste linia plată (+0,11%), atingând un nou maxim de 4,715 de puncte, în timp ce Stoxx 600 paneuropean a închis marginal sub linia de plutire la 485 de puncte.
Din punct de vedere al datelor economice, rata inflației germane a fost confirmată la 2.9% în ianuarie, cel mai scăzut nivel din ultimii peste doi ani.
De asemenea, indicele PMI Composite al Zonei Euro a crescut la 47.9 în ianuarie de la 47.6 în decembrie, maximul ultimelor șase luni. Deși încă sub pragul critic de 50, și prin urmare indicând o activitate mai scăzută în zona euro, a semnalat o rată de declin mai slabă începând cu jumătatea anului trecut.
Indicele german DAX 40 a scăzut cu 0,22% vineri tras in jos de actiunile BASF (-1.53%), Siemens (-2.51%) si Vonovia (-1.99%) și a închis săptămâna plat (16.926,50 de puncte sau 0.00%).
La Paris, indicele CAC 40 a scăzut cu 0.24% pentru a închide la 7,647 de puncte. Grupul L’Oréal a condus pierderile cu o scădere de 7.58%, având vânzări sub așteptări raportate pentru al patrulea trimestru, atribuite unui context nefavorabil în China.
În contrast, Hermès a înregistrat o creștere de 4.80% după ce a anunțat o creștere mai mare a vânzărilor din al patrulea trimestru, determinată de creșterea puternică în toate regiunile, împreună cu o propunere pentru un dividend excepțional de 10 € pe acțiune.
Acest lucru a dus la o schimbare în clasamentul capitalizărilor de piață, Hermès ocupând acum a doua cea mai mare poziție în index. CAC 40 a înregistrat un câștig de 0.74% in ultimele cinci zile.
La București, indicii BVB au terminat vineri în scădere ușoară (BET -0.16%, BET-NG -0.27%), doar indicele pietei AeRO înregistrând un avans de 0.57%.
Scăderi mai mari au inregistrat Hidroelectrica (-1.57%), Aquila (-1.79%) si Transgaz (-1.05%) iar la capitolul creșteri am avut Teraplast (+1.64%) și OMV Petrom (+0.94%). Valoare tranzactiilor a fost de 10.44 mil euro, sub media anului curent.
Printre cele mai importante stiri corporative, Banca Transilvania a semnat cu OTP Group un acord pentru achiziția a 100% din acțiunile pe care le deține la OTP Bank România. Ca urmare a acestui acord, OTP Group vinde subsidiarele sale din România, marcând ieșirea de pe piața românească. Finalizarea tranzacției este estimată în câteva luni, după primirea aprobărilor din partea BNR și a Consiliului Concurenței. Prețul total al tranzacției care urmează să fie plătit de Banca Transilvania este de 347,5 milioane de euro.
De asemenea, Grupul BRD a raportat un profit net de 1,65 mld lei in 2023, în creștere cu 24% și a propus un dividend cu randament de 7,73%. Veniturile anuale ale Grupului BRD au atins 3.83 mld RON, față de 3.45 mld RON in 2022, in crestere cu 10,8%, volumele mai mari si ratele ridicate ale dobanzilor de piata fiind principalele motoare de crestere.
Veniturile nete din dobanzi au marcat o dinamica solida de 15% la nivel anual, temperata de cheltuieli mai mari, asociate in principal depozitelor la termen in crestere.