Rata inflatiei a accelerat cu cel mai rapid ritm din 1982 în luna noiembrie, a declarat vineri Departamentul Muncii din Statele Unite, punând presiune asupra redresării economice și Rezervei Federale pentru a creste rata dobanzii de politică monetară.
Indicele prețurilor de consum, care măsoară prețul unui coș diversificat de mărfuri, a crescut cu 0,8% pe lună, până la 6,8% de la un an la altul fiind și cea mai rapidă rată de creștere din iunie 1982.
Excluzând prețurile alimentelor și energiei, inflația de bază a crescut cu 0,5% pe lună și cu 4,9% față de de aceeași perioadă a anului trecut, ceea ce a reprezentat în sine, cea mai puternică creștere de la jumătatea anului 1991.
Situația este cu atât mai surprinzătoare cu cât cifrele actuale au fost peste estimările analiștilor Dow Jones care se așteptau la o rată de 6,7% pentru inflația principală și 4,9% pentru cea de bază.
Dupa cum era de asteptat, creșterile au venit de la preturile energiei care s-au amplificat cu 33,3% din noiembrie anul trecut, inclusiv o creștere de 3,5% în noiembrie 2021.
Doar benzina a crescut cu 58,1%. Prețurile alimentelor au crescut cu 6,1% pe parcursul anului, în timp ce prețurile mașinilor și camioanelor second hand, un factor important care a contribuit la explozia inflației, au crescut cu 31,4%, după o creștere de 2,5% luna trecută.
Departamentul Muncii a declarat că aceste creșteri pentru componentele alimentare și energetice au fost cele mai rapide câștiguri pe 12 luni din cel puțin ultimii 13 ani.
Pe de altă parte, cheltuielile gospodarești, care cuprind aproximativ o treime din IPC, au crescut cu 3,8% pe an, cea mai mare citire din 2007, odată cu accelerarea crizei imobiliare.
Surprinzător, piețele financiare au reacționat pozitiv la acest raport, contractele futures pe indicii bursieri de pe Wall Street au fost în creștere, în timp ce randamentele obligațiunilor de stat au crescut și ele. Unii economiști au considerat că raportul de vineri ar putea indica o inflație și mai accentuată, mai mare de 7% pentru cea de bază.
Cu toate astea, raportul de ieri privind evolutia cererilor de șomaj a fost excelent, numarul celor care solicită pentru prima data ajutor de șomaj din partea statului a scazut la cel mai mic nivel din 1969 încoace, produsul intern brut fiind așteaptat să înregistreze câștiguri puternice până la sfârșitul anului 2021, după un al treilea trimestru slab, inflația rămânând cea mai mare problemă in drumul redresării.
Rezerva Federală urmărește cu atenție datele înaintea întâlnirii de săptămâna viitoare
Oficialii băncii centrale au indicat că vor începe să încetinească ajutorul pe care îl oferă în efortul de a reduce inflația. Investitorii se așteaptă acum pe scară largă ca Fed să dubleze reducerea achizițiilor de active la 30 de miliarde de dolari pe lună, probabil începând din luna ianuarie, acest lucru permițând Fed să înceapă să majoreze ratele dobânzilor de politică monetară chiar din primăvara viitoare.