BET
18627.45
-0.65%
BET-TR
40699.01
-0.66%
BET-FI
60835.18
-0.82%
BETPlus
2751.74
-0.66%
BET-NG
1331.29
-0.21%
BET-XT
1589.62
-0.64%
BET-XT-TR
3420.32
-0.65%
BET-BK
3465.94
-0.47%
ROTX
40993.85
-0.64%

Situația dificilă a Credit Suisse necesită ajutor din exterior

Autor: Financial Market
2 min

Nu există niciun motiv fundamental pentru clienții Credit Suisse să înceapă să-și tragă banii din nou, așa cum au făcut-o cu aproximativ 120 de miliarde de dolari în al patrulea trimestru al anului trecut.

Dar există riscul unor noi ieșiri, având în vedere scăderea cu peste 20% a prețului acțiunilor azi, care a tras in jos odată cu el sectorul bancar din Europa″, sunt cuvintele aparent liniștitoare ale lui Ulrich Körner, Directorul executiv al bancii elvețiene. Din pacate, nu par să fi ajutat deloc. Banca are nevoie de ajutor extern pentru a trece pentru acest obstacol.

Declanșatorul aparent al căderii au fost comentariile lui Ammar Al Khudairy, care prezidează principalul investitor al Credit Suisse, Saudi National Bank.

El a spus in cursul zilei de miercuri că banca saudită nu va cumpăra mai multe acțiuni la Credit Suisse, invocând barierele de reglementare în calea ridicării pachetului de acțiuni peste 10%.

Între timp, costul asigurării datoriei Credit Suisse împotriva neîndeplinirii obligațiilor (Credit default swap) a crescut ulterior, în timp ce prețul acțiunilor sale a scăzut.

kAv6EfSm

Evoluție acțiuni Credit Suisse

De asemenea, deprecierea a contribuit totodată și la scăderea indicelui STOXX Europe 600 Banks cu 6%, pe fondul unui sondaj efectuat  de Banca Centrală Europeană care a chestionat creditorii europeni cu privire la expunerea lor asupra băncii elvețiene, potrivit Reuters.

Surprinzător, Al Khudairy a mai spus că este de acord cu strategia Credit Suisse și că nu crede că are nevoie de mai multe fonduri pentru întărirea capitalului propriu.

CITESTE SI:  Euro se confruntă cu presiuni descendente înaintea alegerilor din Franța

Körner a subliniat de asemenea că indicatorii privind capitalizarea și lichiditatea sunt „foarte, foarte puternici”, asta după ce Credit Suisse a strâns recent aproximativ 4 miliarde de dolari.

Dar asta s-ar putea să nu mai conteze. Clienții diviziei sale private banking și-au retras banii pe baza zvonurilor nefondate de pe rețelele sociale în octombrie ceea ce a adus rata de acoperire a lichidității, o măsură a capacității sale de a rezista ieșirilor de numerar, până la 144% la 31 decembrie, de la 192% la 30 septembrie.

Banca Națională a Elveției are însă puterea de a atenua panica, clarificând că este gata să implementeze facilități de lichiditate imediată în cazul unor retrageri consistente, având la bază garanții cu care Credit Suisse s-ar putea împrumuta in regim de urgență.

O altă opțiune pentru a trece peste această situație periculoasă este de a solicita un vot de încredere de la un investitor puternic, cu o reputație solidă cum a fost investiția lui Warren Buffett în perioada de criză în Goldman Sachs, ce poate servi drept etalon.

O altă posibilitate este ca alte bănci locale, precum rivalul UBS, să intervină pentru a cumpăra banca și a-și asigura clienții.

Dar asta presupune un consens puternic împreună cu autoritățile de reglementare care ar crea un precedent periculos pe viitor.